Stichting Muziekkoepel Vorden kreeg van Vrouwen van Nu Vorden tijdens de Uitbuikloop op zondag 27 december een donatie van 298 euro. Foto: Rob Schmitz.
Stichting Muziekkoepel Vorden kreeg van Vrouwen van Nu Vorden tijdens de Uitbuikloop op zondag 27 december een donatie van 298 euro. Foto: Rob Schmitz. Foto: Jan Hendriksen

Gemeente Bronckhorst draagt muziekkoepel over

Vorden - Als er één voorbeeld is van hoe je met veel enthousiasme iets van de grond kan tillen zijn het wel de mensen die achter Stichting Muziekkoepel Vorden schuil gaan. Vorig jaar nam de stichting onder leiding van de Vordenaren Harry Jansen, Willemien Klein Geltink en Pim van Zeeburg het initiatief voor het behoud en renovatie van de Vordense muziekkoepel aan het Emmaplein en voor de organisatie van laagdrempelige sociaal culturele activiteiten in en rondom de koepel. Door allerlei activiteiten te organiseren, financiële bronnen aan te boren en door schenkingen genereert de stichting momenteel volop gelden om de plannen dit jaar te kunnen realiseren. Het banksaldo van de Stichting Muziekkoepel Vorden nadert inmiddels het punt dat er gestart kan worden met de herstelwerkzaamheden aan de koepel. En eind vorig jaar heeft de gemeente Bronckhorst de muziekkoepel overgedragen aan de stichting.

Door Jan Hendriksen

De muziekkoepel is in 1948 gebouwd door bewoners en in 1949 door hen overgedragen aan de gemeente, die vervolgens jaarlijks onderhoud pleegde. In de koepel vonden geen culturele activiteiten meer plaats, de plek was de laatste jaren een gedoogplek voor jongeren. Vorig jaar zomer werden door Harry Jansen, Willemien Klein Geltink en Pim van Zeeburg de Stichting Muziekkoepel Vorden opgericht. Zij zetten zich in voor behoud van de koepel voor laagdrempelige sociaal culturele activiteiten. "De nieuwe stichting heeft ons gevraagd of zij het eigendom van de koepel over kunnen nemen, waarbij de speelplaats en -toestellen om de koepel heen van de gemeente blijven. Voor de gemeente is het hebben en onderhouden van de koepel geen kerntaak en daarom is besloten het eigendom over te dragen aan initiatiefnemers uit de samenleving, net zoals afgelopen jaren bij dorpshuizen is gebeurd, volgens een erfpachtconstructie (ondergrond blijft eigendom van de gemeente). Met de stichting maar ook met de jongerenwerker en jongeren zijn afspraken over het gebruik gemaakt. Met de overdacht blijft de muziekkoepel behouden en krijgt de Vordense gemeenschap hier zo nu en dan mooie culturele activiteiten voorgeschoteld, zonder commerciële doeleinden. Een goed initiatief van inwoners", zo verklaart wethouder Paul Sessing van Wegen en Groen van de gemeente Bronckhorst.

12.000 euro
Aan de overgang in andere handen draagt de gemeente in totaal 12.000 euro bij aan de stichting. Dit zijn de kosten die de gemeente anders de komende jaren zelf aan met name onderhoudskosten voor de koepel kwijt was. De koepel heeft een opknapbeurt nodig. De kosten hiervan bedragen ongeveer 36.000 euro. Het bedrag van de gemeente wordt hiervoor gebruikt. De overige kosten dragen de gebruikers zelf bij door onder meer zelf een deel van het werk uit te voeren en sponsors te zoeken.

Uitbuikloop
Een van de activiteiten die de stichting eind vorig jaar organiseerde was de Vordens 1e Uitbuikloop op zondag 27 december. Tijdens de Uitbuikloop is er maar liefst 1320 kilometer gewandeld. Een kleine 150 wandelaars werden uitgeblazen door een zestal midwinterhoornblazers van d' Olde Roop uit Zelhem. De organisatie had drie routes uitgezet rond Kasteel Vorden, Hackfort en het Enzerinck. Alle wandelaars ontvingen voor vertrek een appel of mandarijn die beschikbaar waren gesteld door Fruithandel Huusken. Na de wandeling was er gelegenheid om de Koek en Zopie tent te bezoeken. De inhoud van deze tent werd mede mogelijk gemaakt met producten van Vordense ondernemers. Het bestuur van de stichting werd in de Koek en Zopie tent geholpen door hun echtgenoten en Wilma Groot Enzerink. De blokhut werd opnieuw op vakkundige wijze opgebouwd door Bernard Wunderink, Jan Hulshof en Tonny Linnebank. De gezellige sfeer hield aan tot de duisternis inviel. "Na aftrek van de kosten hebben we vijfhonderd euro op onze bankrekening bijgeschreven. Wanneer de 2e editie van deze Uitbuikloop wordt gehouden is nog niet bekend, maar dat deze er komt staat vast", aldus Harry Jansen. De stichting werd tijdens de Uitbuikloop door een spontane schenking van de Vrouwen van Nu Vorden verrast. Ria van Vleuten en Marietje Huitink boden namens de Vrouwen van Nu een cheque ter waarde van maar liefst 298 euro aan. Ieder jaar houdt Vrouwen van Nu Vorden een collecte ten bate van een goed doel.

Volgende evenement
Het bestuur van de stichting is druk bezig met het volgende evenement. "Wat dit precies inhoud laten we nog even in de midden. Maar zoals men inmiddels weet zal dit wel weer aan de grote klok worden gehangen", zo verklaart Harry Jansen met een grote glimlach. Ook het overige programma van 2016 is in de maak. Kortom, de Stichting Muziekkoepel Vorden staat niet stil. Harry Jansen: "Om alle plannen op tijd gerealiseerd te hebben zijn we op zoek naar vrijwilligers die samen met ons de handen uit de mouwen willen steken."

Aanmelden
Indien men in de gelegenheid is om de stichting hiermee te willen helpen kan men zich bij een van de bestuursleden aanmelden. Ook aanmelden via www.stichtingmuziekkoepelvorden.nl is mogelijk. Het is een grote wens van de stichting om medio september 2016 de vlag te kunnen uithangen. Mede de vele giften en toezeggingen van inwoners van Vorden en omstreken als ook de Vordense ondernemers lijkt dit doel te slagen.