Een vertegenwoordiging van de Stichting Vrienden van de Wehme, de buren en ProWonen plant de nieuwe bomen. Foto: PR
Een vertegenwoordiging van de Stichting Vrienden van de Wehme, de buren en ProWonen plant de nieuwe bomen. Foto: PR Foto:

Bijzondere inrichting Wehmepark
afgestemd op bewoners

Vorden - Op maandag 21 december werden twee Ginkgo Biloba's in het Wehmepark geplant. De bladeren van deze boom, ook wel Japanse Notenboom genaamd, worden gebruikt als medicijn tegen geheugenverlies. Bij de oude entree van de Wehme stond een Ginkgo die geschonken was door de buren van De Wehme. Helaas moest de oude boom, net als een Winterlinde die geschonken door de Imkersvereniging Vorden-Wichmond, plaatsmaken bij de inrichting van het nieuwe park. Wooncorporatie ProWonen plaatst daarom een nieuwe Ginkgo en een nieuwe Winterlinde terug op een andere plek in het park. Er wordt daarnaast een tweede nieuwe Ginkgo geschonken door de Stichting Vrienden van de Wehme. De Stichting plaatst begin volgend jaar een bankje waar bewoners even kunnen zitten tijdens het wachten op de taxi.

In het verleden heeft de Stichting Vrienden van de Wehme ook nog een Jeu de Boulesbaan geschonken. De baan lag helaas op een sombere plek en werd weinig gebruikt. Nu het terrein toch opnieuw wordt ingericht, is in overleg met de Stichting de baan verplaatst naar een zonniger plek naast het terras van de ontmoetingsruimte. We hopen dat deze baan nu meer gebruikt gaat worden.

Kers op de taart: Wehmepoortje
In oktober 1988 werd het Wehme poortje door de Vereniging Oud Vorden in samenwerking met plaatselijke ondernemers herplaatst. Het poortje is een restant van de pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk uit 1630 die op deze plaats heeft gestaan. 'Wehme' is de Saksische naam voor 'Pastorie' en betekent: "Schenking van grond, als uitzet bij het stichten van een kerk". Het poortje heeft in het Wehmepark een prominente plek gekregen tussen het terras van de ontmoetingsruimte en de Jeu de Boules baan. Het metselwerk is uitgevoerd in de stijl van de 17de eeuw: in kruisverband en met geknipte voeg.

Laatste loodjes
Het Wehmepark is daarmee bijna klaar. In januari wordt nog met de bouw van de laatste zes woningen aan de Wehme verder gegaan en volgt ook een van de laatste officiƫle handelingen.

Het verplaatste Wehmepoortje. Foto: PR