De nieuwe prins in Hengelo Melvin en zijn Oma Nel. Foto: Luuk Stam
De nieuwe prins in Hengelo Melvin en zijn Oma Nel. Foto: Luuk Stam

Prins Melvin viert uitverkiezing met Knollendarp en oma Nel

HENGELO - Melvin de Eerste is de nieuwe carnavalsprins van Knollendarp. Dat vond zelfs zijn oma zaterdagavond een bezoekje aan het Hengelose café De Zwaan waard.

Door Luuk Stam

Terwijl Melvin Rouwenhorst (20) op het podium in De Zwaan de bij een prins behorende versierselen krijgt omgehangen, scanderen zijn vrienden zijn naam door de residentie van carnavalsvereniging De Peardeknuppels. Dan stroomt het café snel leeg, want buiten wacht het vuurwerk ter ere van prins Melvin de Eerste.
Van de drie kandidaten die zich beschikbaar stelden, kreeg Melvin Rouwenhorst de meeste stemmen. Namens de Hengelose carnavalsvereniging De Peardeknuppels zwaait hij dit carnavalsjaar daarom de scepter over Knollendarp. "Super mooi!", reageert de nieuwbakken prins. Hij hing posters op, liet bierviltjes drukken en werd door zijn omgeving tot favoriet gebombardeerd, maar is uiteindelijk toch blij verrast.

Deze prins is dus echt een prins van het volk

Om de bekendmaking van de nieuwe prins mee te kunnen maken, moest Rouwenhorst zich nog wel even in allerlei bochten wringen. Hij vierde zaterdag in Almelo het 25-jarig huwelijksfeest van zijn oma Nel en moest daar eerder weg om op tijd in Hengelo te kunnen zijn. Dat was jammer. Maar nu hij zich prins mag noemen, is het allemaal de moeite waard. Helemaal als zijn Vordense oma Nel van Berkum (72) kort na de uitverkiezing - die uiteindelijk pas na middernacht plaatsvindt - speciaal voor haar kleinzoon ook naar Hengelo komt. "We zagen het vuurwerk onderweg hiernaartoe al de lucht in gaan", vertelt ze. "Dat moest voor Melvin zijn, dachten we. En dat was dus ook zo. Prachtig toch? Echt geweldig."

Haar kleinzoon kreeg de meeste stemmen in een verkiezing die dit jaar iets anders ging dan andere jaren. Voorheen konden mensen alleen via internet stemmen. Dit jaar stond er een enorme stembus in de kleuren van De Peardeknuppels voor café De Zwaan en kregen inwoners van Hengelo de stembiljetten huis aan huis in de bus.

"We wilden de drempel om te stemmen voor de mensen in Knollendarp zo laag mogelijk maken", verklaart Stefan Geurtsen van De Peardeknuppels. Dat blijkt te zijn gelukt, want van de ruim 500 stemmen kwamen er bijna 400 via de stembus aan de Spalstraat binnen. "Deze prins is dus echt een prins van het volk", stelt Geurtsen. "Het is een jonge prins die midden in de samenleving staat."

Om zijn prinstitel over te dragen is deze zaterdagavond ook Wesley Ankersmid aanwezig in De Zwaan. En dat terwijl hij zaterdagmiddag op zijn crossmotor nog deelnam aan de loodzware strandrace Red Bull Knock Out op het strand van Scheveningen. "Ik vind het zelf eigenlijk ook wel wonderbaarlijk dat ik hier sta", bekent Ankersmid. "Maar dit hoort er toch nog even bij."

Waar zijn jaar als prins er nu opzit, gaat het feest voor prins Melvin de Eerste nu pas echt beginnen. "Hij is er ook echt een type voor", vindt oma Nel. "Dat heeft hij wel van mij, ja. Ik ben ook altijd vrolijk." Dat kan prins Melvin zelf alleen maar beamen. "Ik ben niet vies van een biertje en een gezellig praatje. Met carnaval gaan we lekker gek doen. Ik hoop dat het één groot feest wordt!"