Rosaira tussen kinderen van haar school EZOPA in Santo Domingo. Foto: PR
Rosaira tussen kinderen van haar school EZOPA in Santo Domingo. Foto: PR

Kinderhulp Dominicaanse Rep viert jubileum met kerstactie

REGIO/DOMINICAANSE REPUBLIEK - Kinderhulp Dominicaanse Republiek viert dit jaar haar vijfjarig bestaan als zelfstandige organisatie, weg onder de vleugels van Wereldkinderen. Het bestuur, bestaande uit leden uit Zutphen/Warnsveld, Winterswijk, Lochem en Steenderen, kan tevreden terugkijken. Hun doel: 'consolidatie van onderwijs voor ruim vierhonderd sponsorkinderen" is bereikt. Een grote taart van bakker Willemsen uit Steenderen met daarop een Dominicaans bedankje mocht op de jaarvergadering van bestuur en toezichthouders bij de koffie gepresenteerd worden.

Het werk van de stichting was niet altijd gemakkelijk want er is in de afgelopen jaren veel veranderd. "We verloren sponsors door fusies en opheffingen van scholen, stopzettingen van bedrijven et cetera. Doodjammer natuurlijk als een kind om dit soort redenen in Nederland daarginds niet meer naar school kan gaan. We hebben alle zeilen moeten bijzetten maar zouden nog wel wat wind kunnen gebruiken om voorwaarts te gaan …"

Voorzitter en sponsorcontact Gea Moser is zeker blij met dit eerste jubileum, maar wil graag verder kijken naar de volgende vijf jaren. "Hoe het in Haïti is hebben we allemaal gezien: aardbevingen, overstromingen, weinig structurele hulp. Daarin kunnen wij helaas geen verandering brengen. Het ontbreekt ons aan goede contacten in dat land. Wat we wel kunnen: verbetering brengen in het leven van Haïtiaanse vluchtelingenkinderen die in het buurland Dominicaanse Republiek wonen."

In de hoofdstad Santo Domingo zijn bijvoorbeeld enorme sloppenwijken met Haïtiaanse gezinnen. "De ouders vinden nauwelijks werk, het is zeer vermoeiend elke dag weer klussen te moeten zoeken waarvoor ze jou nodig hebben, elke dag proberen of men jouw sigaretten, ringetjes, riemen of t-shirts wil kopen." Veel vaders werken in de bouw maar worden onderbetaald omdat ze geen identiteitspapieren hebben en nooit legaal werk zullen vinden. De ouders zijn te arm om hun kinderen naar school te laten gaan. Soms gaat een kind een tijdje, en dan is het weer afgelopen. De spanningen thuis stapelen zich op, kinderen lopen de hele dag op straat en worden daar niet beter van. Terwijl lezen, schrijven, rekenen tot de basisvoorwaarden voor elk mensenleven behoren, kunnen deze ouders die niet geven en ook dat werkt frustrerend.

Kinderhulp Dominicaanse Republiek wil daarom hun jubileum vieren met een actie om tenminste twintig van deze Haïtiaanse kinderen in Santo Domingo (weer) naar school te laten gaan. "Voor elk kind hebben we 60 euro nodig zodat het per 1 januari naar school kan. Dan kan het nog dit schooljaar afmaken op de school 'Ezopa' (Engelen zonder Paradijs). Deze school is een Nederlands/Dominicaans initiatief van Rosaira de la Cruz in de wijk Villa Mella."

De medewerkers van deze school brengen de kinderen én de ouders meer bij en ze hopen dat hun onderwijs de sfeer in de gezinnen en de wijk verbetert. Een van de twintig kinderen is zevenjarige Julia en ze wil straks met de Kerst maar één ding van Santa Claus: naar school en leren! Moser: "Wil je zorgen dat deze kinderen ook langer naar school kunnen, wordt dan sponsor, 'buddy op afstand'. Voor 35 euro per kwartaal, nauwelijks 12 euro per maand, weet je welk kind je steunt en wordt je op de hoogte gehouden van zijn/haar schoolresultaten. Reken maar dat hij/zij blij is met zo'n buddy of 'padrino'. Weet je niet meer wat je met de Kerst zult geven? Denk dan eens aan zo'n Haïtiaans kind en verras jouw kinderen of je ouders of je relatie met een Haïtiaans/Dominicaans sponsorkind."

Informatie over donaties, de stichting is ANBI-geregistreerd en giften zijn dus voor de belasting aftrekbaar, zie de web site, of bel met Gea Mosesr.


www.kinderhulpdomrep.nl

0575-527114