Na bijna een jaar handen uit de mouwen, stoppen Pieter Gerrits, Annette Kok en Sjoerd Overdiep met het DBH. Foto: Liesbeth Spaansen
Na bijna een jaar handen uit de mouwen, stoppen Pieter Gerrits, Annette Kok en Sjoerd Overdiep met het DBH. Foto: Liesbeth Spaansen

Geen draagvlak, geen Dorpsbelang Hengelo meer

HENGELO – Dorpsbelang Hengelo stopt ermee. Het interim-bestuur heeft dit bekend gemaakt tijdens de ledenvergadering die zij belegde op maandag 14 november bij Partycentrum Langeler. Helaas kwamen maar zeven leden opdagen; een teken dat het interim-bestuur het bij het goede eind heeft: er is geen draagvlak voor een DBH.

Door Liesbeth Spaansen

Het interim-bestuur bestaat uit Annette Kok, Sjoerd Overdiep en Pieter Gerrits. Zij belegden deze vergadering om te informeren of er nieuwe bestuurders zouden opstaan. Dat bleek niet het geval en daarop was de conclusie: "We stoppen ermee."
Natuurlijk gaf het interim-bestuur een goede onderbouwing voor deze beslissing: Hengelo is te groot en heeft een te gering draagvlak, waardoor de DBH weinig toegevoegde waarde kan bieden. Daarnaast werken andere organisaties en groeperingen succesvol aan een vergelijkbaar doel, bijvoorbeeld de Bronckhorster Uitdaging en de Gebiedsambtenaren.
Maar ook waren er hoge verwachtingen, waar een grote, goed georganiseerde groep mensen voor nodig is om deze waar te kunnen maken. Die ondersteuning vanuit de inwoners van Hengelo ontbrak. Het bestuur vond dat zij teveel zouden gaan functioneren als een politieke partij. "Dat is iets wat wij niet willen," zegt Annette Kok pertinent. "Zijn we daarvoor in het leven geroepen? Ik denk van niet." Veel verenigingen zijn groot genoeg, maar zeker ook zo goed georganiseerd dat zij hun eigen belangen kunnen behartigen binnen Hengelo en de gemeente Bronckhorst. "Hebben zij dan een dorpsbelangenorganisatie nodig?"
Het interim-bestuur heeft bijna een jaar de handen uit de mouwen gestoken, nadat zij de taken van het vorige bestuur overnam om een doorstart te onderzoeken. Zij bedacht een nieuwe formule, organiseerde bijeenkomsten om te komen tot een aanpak van verbinden, samenwerken en faciliteren. Zij vernieuwde de website en lanceerde een Facebookpagina. De bijeenkomst met verenigingen en stichtingen werd goed bezocht. Die met bedrijven en ondernemers juist slecht, waarbij de DBH de conclusie trok dat zij al goed georganiseerd zijn.
Tijdens de ledenvergadering werd duidelijk dat er geen nieuw bestuur zou opstaan. Daarom wordt de DBH ontmanteld. Website en Facebook blijven nog even beschikbaar, maar (financiële)zaken zullen worden afgehandeld. "Voor het geld in kas hebben we het voorstel gedaan om het geld te schenken aan een goed doel van algemene aard, waar (een groot deel van) de Hengelose gemeenschap belang bij heeft," aldus Pieter Gerrits.
"Respect dat jullie het geprobeerd hebben", vindt een van de aanwezige leden. Sjoerd Overdiep bedankt haar voor deze reactie: "Een aantal mensen had toegezegd om te komen en die zijn er toch niet. Het weinige aantal leden dat hier aanwezig is, zegt genoeg."

www.dbhengelo.nl

info@dbhengelo.nl