Staand Tristan Hoffman links en Jelle van Gorkom rechts en zittend John Theissen. Foto: Theo Huijskes
Staand Tristan Hoffman links en Jelle van Gorkom rechts en zittend John Theissen. Foto: Theo Huijskes

Achterhoek WielerSpektakel
op zondag 27 november

REGIO - Bij iedere wielerliefhebber, en dat zowel actief als passief alsmede van jong tot oud, staat het grootste eendaagse wielerevenement in deze regio genoteerd in de agenda of thuis op de kalender. Het gaat hier om het Achterhoek WielerSpektakel, dat op zondag 27 november voor het zesde achtereenvolgende jaar in en rond De Radstake in Varsseveld zal plaatsvinden. Een groots opgezet en kleurrijk wielerfestijn, waaraan in totaal 1200 tot 1300 sporters deelnemen en dat op de dag zelf door circa 150 vrijwilligers in goede banen wordt geleid. De totale opbrengst komt andermaal ten goede van de in de Achterhoek erg populaire Stichting Kanjers voor Kanjers.

Door Theo Huijskes

Praten over de wielersport in het algemeen en over het Achterhoek WielerSpektakel in het bijzonder kan in dit geval niet beter dan met de bekende streekgenoten Jelle van Gorkom en Tristan Hoffman. Een ontmoeting met beide wielercracks in de showroom van Theissen Tweewielers in Lichtenvoorde. Terwijl eigenaar John Theissen - tevens bestuurslid van Kanjers voor Kanjers en contactpersoon van de organisatie Achterhoek WielerSpektakel - de koffie verzorgt, zijn Van Gorkom en Hoffman bijzonder lovend over het evenement. De beide fietsfanaten, tevens ambassadeurs van Kanjers voor Kanjers, prijzen het Achterhoekse sportfestijn op alle onderdelen.
"Zeker het gegeven dat de totale opbrengst ten goede komt voor het welzijn van het kind, in dit geval kinderen, waar dan ook in Oost-Gelderland, die om bepaalde redenen niet of niet voldoende in staat zijn om te spelen en te sporten", aldus Jelle en Tristan.

'Goud in Tokio is mijn doel'
Jelle van Gorkom, op 5 januari 1991 in Doetinchem geboren en vanaf zijn eerste levensjaar tot en met de leeftijd van 17 jaar in Lichtenvoorde gewoond hebbende en daarbij tevens een viertal jaren werkzaam zijn geweest bij John Theissen Tweewielers, zal er op zondag 27 november zeker bij zijn. De succesvolle BMX'er geniet nog steeds volop van zijn tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro behaalde zilveren medaille, maar blikt tegelijkertijd alweer vooruit. "Ons seizoen begint pas weer in april 2017, maar ik train gewoon door. Ik woon op vijf minuten afstand van het Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem, een meer dan ideale trainingslocatie." Hij is supertrots op het in Rio behaalde zilver.
Alles in zijn leven staat in het teken van de sport. Het is nog ver weg, maar Jelle kijkt nu al uit naar de Olympische Spelen van 2020 in het Japanse Tokio. "Ik weet als geen ander, het is een must, ondanks dat het niet altijd fijn is voor je naaste omgeving. Maar ik ben nu eenmaal een trainingsbeest en wanneer daarbij of daarna de adrenaline door mijn lichaam stroomt, de spanning wordt opgevoerd tot een hoogtepunt, dan pas ga ik echt pieken. En dit laatste hoop ik de komende jaren nog vaak te doen met hopelijk een apotheose in Tokio. Ik weet het, ik doe daar niet alleen mijzelf, maar heel veel mensen een plezier mee."

Wielrenners nu eenmanszaakjes
Grollenaar Tristan Hoffman, geboren op 1 januari 1970, bekleedt in alle opzichten een centrale plek binnen de organisatie Kanjers voor Kanjers (KvK), waarvoor ook echtgenote Vera door de jaren heen bergen werk heeft verzet. Hoffman is niet alleen ambassadeur van KvK en aanjager van het Achterhoek WielerSpektakel, maar ook de naamgever van de Tristan Hoffman Challenge, die in 2017 voor de negende maal van start gaat. De zoon van het Grolse echtpaar Tonnie en Annie Hoffman is, na een actieve wielercarrière bij zowel de amateurs als de profs, sedert 2005 ploegleider in het professionele wielerpeloton. Dit met ingang van het aanstaande seizoen van de nieuwe ploeg Bahrain Merida met kopman Vincenzo Nibali uit Italië, in 2014 winnaar van de Tour de France en daarvoor in 2013 en daarna in 2016 van Giro d'Italia en in 2010 van de Vuelta. Hoffman, die onder andere bekend werd vanwege het Nederlands Kampioenschap op de weg bij de profs in 1992 en een tweede plek in de bekende klassieker Parijs-Roubaix in 2004, heeft zichzelf altijd gezien als een eendagsrenner oftewel een renner van de klassiekers en absoluut geen ronderenner. Wanneer Tristan, die de personen Bjarne Riis en Alex Peters nog steeds ziet als zijn meest favoriete ploegleiders, wordt gevraagd naar de grote verschillen in de profwielrennerij tussen de jaren negentig en het heden, antwoordt de inmiddels 46-jarige ploegleider: "De renners van tegenwoordig zijn allemaal eenmanszaakjes. Zij opereren weliswaar in een ploeg, maar zijn en blijven grote sportegoïsten. Maar dat neemt niet weg, dat ik vind dat de wielerwereld in de afgelopen jaren sterk verbeterd is. Dat heeft vanzelfsprekend ook te maken met de aanpak van alle dopingschandalen in de nationale en internationale wielersport. Wanneer mij nu gevraagd wordt of een renner zonder gebruik van doping de Tour de France kan winnen, zeg ik volmondig 'ja'. Door de aangebrachte rigoureuze wijzigingen met betrekking tot controles en dergelijke, is de pakkans heden ten dage nog slechts 5%. Vergeet niet dat vroeger het motto gold, dat je zeker een keer positief moest zijn geweest, anders was je geen echte wielrenner."

Programma Achterhoek WielerSpektakel
Contactpersoon John Theissen van het organisatieteam van het Achterhoek WielerSpektakel is trots op het ook dit jaar weer samengestelde programma.
"Samen met Kanjers voor Kanjers, WTC De Slinge en De Radstake is het weer gelukt om een aantrekkelijk dagprogramma samen te stellen met voor elk wat wils. Het programma start 's morgens om 9.00 uur met de Kanjers voor Kanjers Veldtoertocht, waarvoor iedere keer een overweldigende belangstelling bestaat, en wordt na tal van andere onderdelen, waarbij activiteiten als KvK MTB Jeugdclinic en Strider loopfietsrace voor peuters niet onvermeld mogen blijven, 's middags afgesloten met de Prominenten Cross."
Theissen vragende naar de aanwezige prominenten, kan hij met zekerheid stellen dat naast Jelle van Gorkom en Tristan Hoffman ook renners als Joost Wichman, Maarten Tjallingii en Loes Gunnewijk van de partij zullen zijn. "De naam Robert Gesink noem ik onder voorbehoud, maar de kans is groot dat ook deze KvK-ambassadeur acte de présence zal geven."
Voor een nieuw, in dit geval uniek programmaonderdeel vraagt Theissen extra aandacht. "Dat is het door geboren Lichtenvoordenaar Joost Wichman ingebrachte onderdeel Pumptrack, waarvoor reeds op zaterdag 26 november in de manege van De Radstake de voorwedstrijden plaatsvinden. De beste zestien plaatsen zich voor de finale op de zondag, die dan zal plaatsvinden op een binnenbaan in De Radstake zelf. De winnaar hiervan zal na afloop officieel gehuldigd worden als de eerste Wereldkampioen Pumptrack. Een prachtige bijkomstigheid derhalve dat dit Wereldkampioenschap, dat in eerste instantie elders in dit land zou worden gehouden, bij nader inzien is gekoppeld aan ons wielerevenement."
Kortom, het Achterhoek WielerSpektakel 2016 lijkt een garantie voor een spectaculair wielerfestijn met programmaonderdelen voor van zeer jong tot oud. Een evenement waarbij niet alleen de actieve liefhebber, maar zeker ook de passieve liefhebber in en buiten De Radstake aan zijn of haar trekken kan komen. Het bezoeken van het Achterhoek WielerSpektakel is gratis, met uitzondering van deelname aan de Kanjers voor Kanjers Veldtoertocht.


achterhoekwielerspektakel.nl

www.kanjersvoorkanjers.nl

Een beeld van het Achterhoek WielerSpektakel 2015 met rechts Robert Gesink. Foto: Theo Huijskes
Afbeelding