Prins Martin de Eerste (Goossens). Foto: PR
Prins Martin de Eerste (Goossens). Foto: PR

Prins Martin de Eerste

KEIDARP – Vrijdag op de elfde van de elfde, precies dé datum van het Carnavalsseizoen hield CV De Keidarpers de jaarlijkse Pronkzitting in Residentie Coens Tapperij. Een zeer geslaagde avond waarin Prins Hans de Eerste en Adjudant Ben afscheid namen van een mooi jaar Carnaval in Keidarp. Hij Gedankte de Raad en Dansgarde voor de fijne samenwerking en had nog graag een jaartje bijgetekend, maar dat was geen optie want de nieuwe Prins stond op het punt om aan te treden.

Het motto deze keer was: Carnaval vieren..'Jawohl'…! , in Duitse sfeer. Het was dan ook niet vreemd dat de nieuwe Prins werd binnengereden in een heuse Duitse bierpul van groot formaat waaruit hij vol enthousiasme naar buiten sprong. Het was een complete verrassing want ondanks het vele gissen naar de juiste Prins was zijn naam niet een keer genoemd, dat heet Keidarpse geheimhouding.
In een elf punten tellende Proclamatie nam de kersverse Prins op rake wijze enkele Keijenborgs zaken op de hak, het studentenleven van de Prins en zijn Adjudant Maarten (de Vrught), en het wereld kampioenschap Gatgraven waaraan de Prins en zijn kameraden deelnamen. Ook in de Cariben is zijn keuze van Prins Carnaval niet onopgemerkt gebleven want zijn oom in Curaçao dronk er een biertje op en bracht een toost uit op de Prins. De eerste plichtpleging van Prins Martin de Eerste was het huldigen van de oud Prins Hans en zijn Adjudant Ben en hij bedankte hem voor het vele goede werk wat zij voor de Keidarpers deden.
Met de leus… 'Heb schik, geef gas en gao der veur' sloot de Prins af en werd het feesten groots voortgezet met DJ Dion en als klapstuk de Duitse hitzanger Richtig Rex. Met het prachtige optreden van de Dansgarde op het nummer Johny Depp was de avond compleet en gingen de carnavalsvierders in de vroege uurtjes huiswaarts na een geslaagd feest en stroomde de overvolle Residentie Coens Tapperij langzaam leeg.
In februari zetten de Keidarpers het Carnaval verder voort met het Kindercarnaval op vrijdag en zaterdag en zal het volwassenen Carnaval weer groots gevierd gaan worden, op zondag wordt er weer een gastvereniging bezocht.


Zwartepiet zonder kleurtje

Dit hef niks te maken met de stried die aover de rugge van de kleintjes now wördt uut e-vochten, maor aover hoe wi-j dat vrogger deden. Toen ik zelf niet meer geleuven in de klaos, waorvan de laeftied toen wel hoger lag dan bi-j de huidige generatie jeugd, werd mien vaak evraogd om bi-j de buren lawaai te maken. Rammelen an de deuren of op de ramen te kloppen. Spontaan of met een betjen angst begonnen de blagen met bibberende stemmekes een klaosliedje te zingen. Inmiddels had ik dan de deuze of zak veur de deure ezet en weer hard weg-elopen. Soms werd mien evraogd um met een zwarte kous um de arm, peppernötten um de deure hen te streujen zonder een kleurtje op de snuut. As de leu een tuin hadden dan werd met een hoefijzer de afdrukken van 't peerd in de grond ezet. Dat gaf as 't evroren had wel 's problemen, maor dan werd de grond een betjen los ekrabt zodat 't duudelek was dat 't peerd hier e-west was.'t Ging veural um de illusie en niet um wit, zwart, bruin of roetstrepen. 't Was een gezellige tied veur de groten en spannend veur de kleintjes.

Laot wi-j dat oer hollandse feest in zien weerde laoten en samen, jong en old dit samen blieven vieren.


Goed gaon,
Gait de strieker (Gerbert Abbink),
Magnoliaweg 13, Zelhem


Zwarte Pieten fietsten door Hengelo

HENGELO - Sinterklaas kwam naar Hengelo en nam vier zwarte pieten op de fiets mee. Samen met de muziek van Concordia maakten ze een rondje door Hengelo. Kinderen die langs de route stonden, kregen natuurlijk heerlijk strooigoed. In zaal Langeler heette Wethouder Paul Seesing Sinterklaas welkom en werd een heerlijk Sinterklaasfeest gevierd met heel veel kinderen. Zij dansten, zongen en liepen een polonaise.

Zwarte pieten komen op de fiets naar Hengelo. Foto: Achterhoekfoto/Jozef Hendriks