Met een brandblusser blusten de scouts een brandje. Foto: Liesbeth Spaansen
Met een brandblusser blusten de scouts een brandje. Foto: Liesbeth Spaansen

Scouting leert wonden verbinden en brandjes blussen

BAAK/HUMMELO - Scouts en leiding van Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo en Keppel leerden tijdens de opkomst van zaterdag 12 november bij Achterkamp in Baak hoe zij wonden kunnen verbinden en brandjes blussen. Elke week komen de scouts bijeen om gezellige en sportieve activiteiten te beleven. Zij bouwen bijvoorbeeld torens van balken en touw en maken kampvuren. Dan is het handig om te weten wat te doen bij ongevallen.

Instructeur Margaret Huitink leerde hoe brand ontstaat en hoe snel het vuur zich verspreidt, met filmpjes als voorbeeld. Ze ging in op het brandgevaar met mobieltjes, die aan de lader en onder het kussen liggen en zo heet kunnen worden, dat zij in brand kunnen vliegen. Ook legde zij het belang uit van rookmelders, omdat koolmonoxide niet te zien of te ruiken is. De scouts leerden over blussen van vaste stoffen, vloeistoffen en gas, hoe een deur moet worden geopend van een brandende ruimte en hoe brand wordt geblust.
Na het theoretische deel konden de overals aan en gingen de scouts en leiding naar de container waar een vuur werd aangestoken. Daar werd echt ervaren hoe koud een deurklink blijft en dat hitte in een ruimte stijgt. Met een brandblusser en een blusdeken blusten de scouts verschillende brandjes. Tot slot demonstreerde Margaret wat er gebeurt als iemand met water een vuurtje wil blussen.

Bij Peter Romp, de EHBO instructeur werden de kneepjes van het wonden verzorgen geleerd. Hoe worden teken verwijderd, welke verschillende manieren zijn er van pleisters plakken, (druk)verbanden aanleggen en brandwonden verzorgen. De oudere scouts kregen nog de gelegenheid om te ervaren hoe het is om te reanimeren en de AED te bedienen. Een pittige klus, maar wel een ervaring extra.

Na de oefeningen als afsluiter een demonstratie van waarom nooit een 'lege' gasfles of spuitbus in het vuur mag worden gegooid.


www.scoutingsweder.nl

Facebook Scouting Sweder van Voorst