Carlijn (13) helpt een mantelzorger met het versieren van de koekjes. Foto: Marinke Oolman
Carlijn (13) helpt een mantelzorger met het versieren van de koekjes. Foto: Marinke Oolman

Bronckhorst toont waardering voor mantelzorgers met verwendag

BRONCKHORST/HUMMELO – Koffie met gebak, cabaret, lachyoga, bierproeverij, massage en een uitgebreid lunchbuffet. Zomaar wat ingrediënten van de verwendag voor mantelzorgers die de gemeente Bronckhorst afgelopen donderdag 10 november in Hummelo organiseerde.

Door Ceciel Bremer

"Je mag vallen maar zorg dat je weer opstaat", antwoordt de 84-jarige Zelhemse mantelzorgster moedig op de vraag hoe ze het volhoudt al jaren dagelijks voor haar man te zorgen. "Dat is altijd mijn motto. Ik doe gewoon wat ik doen moet", gaat ze nuchter verder. Ze laat zich deze donderdag heerlijk verwennen door de gemeente en geniet van een workshop koekjes versieren. Haar instelling is kenmerkend voor velen die de zorg voor hun naaste op zich nemen.

Vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, worden alle mantelzorgers die zorg verlenen aan iemand in Bronckhorst verwend door de gemeente. "Veel mantelzorgers verlenen vaak dagelijks zorg maar denken niet of nauwelijks aan zichzelf. Met deze verwendag willen we onze waardering voor ze uitspreken en ze een ontspannen dag bezorgen waarbij ze de thuissituatie hopelijk even los kunnen laten", vertelt Ineke Maciag, beleidsmedewerker bij de gemeente Bronckhorst. Vorig jaar organiseerde ze samen met drie collega's de eerste gemeentelijke verwendag die zeer goed werd ontvangen door de deelnemers. Daar moest dus absoluut een vervolg op komen.

Maar liefst 220 mantelzorgers stappen rond 09.30 uur restaurant De Gouden Karper binnen waar de rode loper voor hun klaar ligt en ze door de Pauwergirls muzikaal welkom worden geheten. Met koffie en gebak, een cabaretvoorstelling van Twentenaar Thijs Kemperink waarbij de lachspieren veelvuldig worden getest en een optreden van Gijs Jolink waarbij hij zijn verfrissende kijk op mantelzorg geeft, vliegt de ochtend voorbij. Na een uitgebreid lunchbuffet is het om 13.30 uur tijd voor de mantelzorgers om een keuze te maken uit de vele workshops. Wordt het lachyoga in de kerk, een wijnproeverij in De Ruimte, een bierproeverij, koekjes versieren of bloemschikken bij FF naar Steef? Of toch zendelen (zenpatronen tekenen) of genieten van een massage van een van de zeven aanwezige masseurs bij De Gouden Karper of wandelen met een IVN-gids? Het aanbod is zeer gevarieerd en wordt door zowel de mannelijke als de vrouwelijke mantelzorgers gewaardeerd.

Scholengemeenschap 't Beeckland in Vorden is vandaag ook aanwezig met 18 leerlingen om te assisteren bij een goed verloop van de verwendag. 's Morgens nemen de jongens bij de kapstok de jassen aan van de deelnemers en wijzen ze iedereen de weg naar de kerk voor het ochtendprogramma. 's Middags komen de meiden in actie en assisteren ze bij de workshops. Carlijn van de Waterlaat (13) uit Vorden is een van hen. Ze schuift aan bij de workshop koekjes versieren. Voor haar heeft deze dag eigenlijk een dubbele betekenis. Het is weliswaar een schoolactiviteit om bij de workshops te ondersteunen maar ze is zelf ook mantelzorger. "Mijn broer van vijftien is lichamelijk gehandicapt. Hij beweegt zich voort in een rolstoel of met een handbike", legt ze uit. "Als mijn moeder er niet is of even weg moet, zorg ik voor hem." Ze herkent veel in de verhalen van de mantelzorgers om haar heen. "Het zijn allemaal doorzetters", concludeert ze.

Rond de klok van 15.00 uur komen alle deelnemers weer samen in De Gouden Karper waar de borrel en warme hapjes op hen wachten. Onderling worden de ervaringen uitgewisseld. De verwendag ontspant èn verbindt, zoveel is zeker.