Gery Groot Zwaaftink in actie bij kasteel Wildenborch, camera Danny Zwart, regie Ineke Heinen. Foto: PR
Gery Groot Zwaaftink in actie bij kasteel Wildenborch, camera Danny Zwart, regie Ineke Heinen. Foto: PR

Filmdocumentaire over Vorden in de eindfase

VORDEN - Hoe wordt een documentaire gemaakt? Waar begin je en hoe pak je het aan? Waar moet je aan denken, wat heb je nodig en welke keuzes moet je maken? Allemaal vragen waar je tegenaan loopt als je een documentaire wilt maken. Fons Rouwhorst: "Nu we in de eindfase zitten, zijn alle vragen beantwoord en kunnen Vordenaren en niet-Vordenaren vrijdag 27 januari en zaterdag 28 januari kijken naar het eindresultaat.

De documentaire begint met de rijke geschiedenis van Vorden. In tweemaal drie kwartier wordt een boeiende reis gemaakt allereerst door de buurtschappen met zijn vele natuurschoon dat in fraaie beelden wordt getoond. En is er een tocht langs en soms zelfs tot in de kastelen die Vorden rijk is.

Verenigingsleven
Ook is het bonte culturele leven van Vorden met zijn tientallen verenigingen en clubs in beeld gebracht. Zowel oude verenigingen als die van deze tijd, zoals de biljartvereniging 'op goed geluk' en de bridgeclub, komen volop in het licht. Met een keur aan flitsen van recente evenementen en diverse verhalen, verteld door vrijwilligers van het eerste uur, ontdek je hoeveel er in zo'n klein dorp kan gebeuren. Een dorp met naar verhouding misschien wel de meeste burgers die een koninklijke onderscheiding hebben gekregen. Mensen die in de breedste zin van het woord Vorden op de kaart hebben gezet.
Er zijn de afgelopen jaren heel veel opnames gemaakt. Het maken van opnames duurt vaak lang maar in de montage wordt het geheel regelmatig teruggebracht naar enkele seconden. Dat komt omdat je zoveel mogelijk wilt laten zien. Best moeilijk wanneer een acteur, die veel tijd heeft gestoken in de scene, in een flits voorbij komt, of wanneer bepaalde scenes uiteindelijk niet in de documentaire zijn verwerkt.

Gery Groot Zwaaftink
Een verteller is van groot belang bij een documentaire, omdat dit de persoon is die de kijker door het verhaal leidt. Deze rol past prima bij Gery Groot Zwaaftink, een verhalenverteller in hart en ziel. Met zijn donkere klank weet Gery verschillenden soorten sferen neer te zetten en de kijker mee te nemen in het verhaal.

Het samen beleven
De documentaire 'Ode aan Vorden' wordt niet uitgebracht op dvd, maar er is gekozen voor 'het samen beleven'. "Dat samen kijken naar een documentaire op een groot projectiescherm van zes meter", zegt Fons, "geeft een bijzonder gevoel. We hopen dat deze documentaire sporen nalaat voor de komende generaties. Het is mooi om de film na tien of twintig jaar terug te zien, dan zie je wie er destijds allemaal aan de activiteiten hebben deelgenomen, hoe ze er toen uitzagen en hoe de Vordense gemeenschap en buurtschappen zich manifesteerden. We hebben dan ook de intentie de film iedere vijf of tien jaar op eenzelfde manier te laten zien als tijdens de première zal gebeuren".
Vanaf heden is er gelegenheid kaarten te bestellen. Voor de première op vrijdagavond 26 januari en zaterdagavond 27 januari zijn kaarten te verkrijgen, tien euro, inclusief kop koffie, in het Kulturhus, bij Bruna, de VVV en via de mail. Voor vrijdagavond 26 januari (première) is er een beperkt aantal kaarten beschikbaar.


odeaanvorden@gmail.com