Dansen op muziek van Duo Double L. Foto: PR
Dansen op muziek van Duo Double L. Foto: PR

Zonnige zondagmiddag van het Varssels Feest

VARSSEL - Tijdens het Varssels Feest op 14, 15 en 16 oktober, was er voor alle leeftijdscategorieën van alles te doen en te beleven.

Onder een stralende najaarszon gingen de kinderen op zondagmiddag met versierde voertuigen of wandelend in fraaie uitdossingen in een langgerekte optocht vanaf het Buurthuus Varssel naar het feestterrein bij de Varsselse molen. Het koningspaar Ard en Jenny Scheffer reed mee in een wagen die door de buurt versierd was. Ook was er een mooie wagen met peuters van het Kinderdagverblijf SpelendWijs, dat vanaf januari 2016 is gevestigd in het Buurthuus Varssel.

De leden van de Varsselse fietscommissie hebben gejureerd wat de mooiste creaties waren. De eerste prijs ging naar David en Daniël Hulsman en Robin Heinemans met 'TNT Bommen Ruimers'. De tweede prijs was voor 'Haan en Boer' Marrit en Luc Scheffer. De derde prijs kwam op naam van Lynn, Sven en Demy Bultman met 'Rood, oranje of groen, in Varssel is altijd wat te doen'.
Na de optocht waren er diverse leuke spelen voor de kinderen. Zowel op zaterdag als op zondag konden de kinderen gratis draaien in de draaimolen. Ook stonden op die dagen een springkussen, skelters en speciale fietsen klaar. Op zondagmiddag waren er tevens bijzondere acts van de goochelende karikaturist René van Hooren. De laatste feestdag werd goed afgesloten met muziek van Duo Double L.


Martine Letterie schrijft levensgeschiedenissen

HENGELO - Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In het kader hiervan is op 3 november schrijfster Martine Letterie uitgenodigd in de bibliotheek in Hengelo, om te vertellen over haar schrijverschap en over haar boek: 'De genen van mijn vader'.

Verborgen Verleden, DNA Onbekend en Wie is mijn familie? zijn immens populaire televisieprogramma's die allemaal ingaan op variaties van dezelfde vraag: 'Waar kom ik vandaan?' Veel Nederlanders zijn in de ban van hun afkomst en Martine Letterie is een van hen. Ze onderzocht haar familiegeschiedenis van 1600 tot nu en leerde haar voorouders kennen: in alle generaties steeds weer bijzondere gewone mensen aan de onderkant van de middenklasse. Sommigen boerden goed, maar anderen kwamen in verzet tegen hun lot als het tij keerde en probeerden met wisselend succes hun leven in eigen hand te nemen en er nog iets van te maken. Al deze mensen-zoals-wij roepen met hun petites histoires een tijd en sfeer op die, hoewel lang geleden, toch ook verrassend dichtbij komt en herkenbaar is.

In 'De genen van mijn vader' beschrijft Letterie hun soms hartverscheurende levensgeschiedenissen, om te eindigen met haar eigen verhaal. Wat zeggen deze voorouders over haar, en in hoeverre hebben hun levens dat van haar beïnvloed? Martine Letterie (1958) schrijft al twintig jaar historische kinderboeken, die meestal gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Zij woont in Vorden, waar ook twee fietsroutes zijn uitgezet, naar aanleiding van haar boeken over Berend van Hackfort. De avond is gratis voor Vrienden van de bibliotheek. Andere belangstellenden betalen vijf euro, inclusief koffie en thee.
Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deze lezing bij te wonen op donderdag 3 november in bibliotheek Hengelo. Het adres is Sterreweg 10. Kijk ook op de website.


vriendenbibliotheekhengelo.nl