Koning Ard Scheffer met vrouw Jenny en kinderen Marrit en Luc. Foto: PR
Koning Ard Scheffer met vrouw Jenny en kinderen Marrit en Luc. Foto: PR

Het Varssels feest was 'onmundig mooi'

VARSSEL - Het Varssels Feest, dat in zijn 112-jarig bestaan nog nooit zo laat in het seizoen (14, 15 en 16 oktober) werd gehouden, is wederom succesvol en in prima sfeer verlopen. Tijdens deze feestdagen was er voor alle leeftijdscategorieën van alles te doen en te beleven. Zoals een jubileumvoorstelling van het Varssels Volkstoneel, diverse muziekoptredens en de volks- en kinderspelen. Varssel is vooral de plek waar gezellige mensen bijeen komen om eens lekker los te gaan, maar ook om bij te kletsen onder het genot van een natje en een droogje. De houten vogel liet zich dit jaar niet verschalken en moest worden verloot. Ard Scheffer werd voor de derde maal in zijn schutterscarrière Koning van Varssel.

Het feest begon op vrijdag met de toneel- en muziekavond. De bezoekers, die over het nieuw geasfalteerde stratencircuit De Varsselring kwamen aangereden, konden van veraf de feesttent en de verlichte Varsselse Molen al zien. Deze molen en het aanliggende terrein is de thuisbasis van de Hengelose Auto en Motor Vereniging (HAMOVE). Deze locatie is onder meer het start- en finishpunt van de Offroad dat op 27 november plaats vindt, alsook van de vijftigste editie van de wegraces die volgend jaar op 6 en 7 mei worden gehouden. Tevens is deze locatie al jarenlang het feestterrein van het Varssels Feest.

In de door het Varssels Volkstoneel uitgevoerde klucht 'Trammelant op Hoeve Hopeloos' speelden de motoren ook een voorname rol. Daar kwamen Bertus op zijn Norton en Tinus op de BSA weer thuis van een lange safari in Afrika. Dit toneelstuk was al weer de 25e voorstelling van de eigen toneelgroep die in 1992 is opgericht. Het voornemen om met mensen uit Varssel toneel te gaan spelen lag er al langer. Het eerste toneelstuk met de titel 'Beloofd is Beloofd' had dan ook een dubbele betekenis. Sindsdien is het Varssels Volkstoneel een kweekvijver geweest voor lokale talenten. Sedert 1992 hebben de volgende 44 personen meegedaan aan het toneel: Herman Hobelman, Dinie Maalderink, Mariet Burkink, Gerrit Ruiterkamp, Bert Klein Winkel, Hans Groot Roessink, Hermien Looman, Henk Luesink sr., Annie Barink, Betsie Meulenbrugge, Henk Barink, Hendrik Maalderink, Wilmie Nijland, Herbert Barink, Annie Barink, Reint Dijkman, Annie Luesink, Wim Eggink, Jeannette Jolink, Gerrit Norde, Gerrit Lenselink, Henk Luesink jr., Martin Arink, Mia Houwers, Hannie Bulten, Hanny Meulenbrugge, Roelof Looman, Johan Slotboom, Ans Buunk, Evelien Klein Wassink, Marian Lawson, Frank Hobelman, Benno Rondeel, Jeanet Arink, Lisa Arink, Jonny Lawson, Sigrid Barink, Anita Berendsen, Eddie Wesselink, Eduard van den Toorn, Marieke Timmerije, Ruud Freriks, Erwin Jochemsen, en als voorlopig laatste Werner Lijftogt. Na afsluiting van het toneel en de verloting, waarbij de fiets werd gewonnen door Jan van de Boeze, werd er tot in de late uurtjes gedanst op muziek van DJ Jordy.

Op zaterdagmiddag opende wethouder Jan Engels van de gemeente Bronckhorst de volksspelen, waaronder het handboogschieten, doeltrappen, pijlenrad, bolero, kegelen en bierpulschuiven. Aan het vogelschieten deden 87 schutters mee. Na het lossen van maar liefst 697 schoten en het invallen van de avond (en de mist) moest worden besloten om de taaie vogel te verloten. Daaruit kwam Ard Scheffer als winnaar naar voren. In 1989 en 2014 was hij ook al koning. Toen slaagde hij er beide keren wel in om de vogel naar beneden te halen.
Hans Groot Roessink nam de kop voor zijn rekening. De vleugels waren voor Ronald van Lee en Martin Bergsma. De staart kwam op naam van Bouke van Dijk. Bij het vogelgooien voor dames ging de titel naar Dinie Hebbink. Het jeugdvogelschieten werd gewonnen door Jip Lawson. Bij de bladblazerswedstrijden kwamen Wouter Veenink, Rik Hulsman en Marieke Timmerije als winnaars naar voren. In de tent kon men de waarde van de boodschappenmand raden. Eva Jongsma zat er slechts twee cent naast en won die mand met inhoud. De opbrengst van het raadspel is bestemd voor de jeugdclub Varssel.

Op zaterdagavond was er een spectaculair feest met de populaire band The Euros die Varssel op zijn grondvesten liet trillen. De optredens van de band werden afgewisseld met muziek van DJ André Nijman, de zoon van tante Rikie. Bij het lied 'Brommers kieken' stond André, die manager is geweest van de band Jovink en de Voederbietels, samen met The Euros op het hoofdpodium. Bij het vuurspuwen door André bereikten de vlammen de nok van de tent.

De organisatie dankt de vele vrijwilligers, sponsoren en deelnemers hartelijk voor de bijdrage aan een fantastisch Varssels Feest 2016.

Overige uitslagen volksspelen Varssel op 15 oktober 2016:
Handboogschieten (heren): 1. Jelger Zielhorst. Handboogschieten (dames): 1. Maaike te Stroet. Kegelen (heren): 1. Harold Wisselink. Kegelen (dames): 1. Gieneke Eulink. Doeltrappen (heren): 1. Nico Freriks. Doeltrappen (dames): 1. Wilma Lijftogt. Bolero (heren): 1. Ronald van Lee. Bolero (dames): 1. Anouk Bulten. Bierpulschuiven (heren): 1. René Hobelman. Bierpulschuiven (dames): 1. Nienke Bultman. Pijlenradkampioen: Martijn Dijkman.

Bladblazerwedstrijden. Foto: PR
Dansen op muziek van Duo Double L. Foto: PR