Alle leden van de stichting: (v.l.n.r.) Sjoerd Menkveld, Menno Woerts, Tarik Wichers, Mark Oldenhave, Thimo Woerts, Jens Buitenhuis en Patrick Garritsen. Foto: Underkoffer
Alle leden van de stichting: (v.l.n.r.) Sjoerd Menkveld, Menno Woerts, Tarik Wichers, Mark Oldenhave, Thimo Woerts, Jens Buitenhuis en Patrick Garritsen. Foto: Underkoffer

Het Underkofferfest is de kinderschoenen ontgroeid

HENGELO - Met een barbecue wilde de Hengelose band Underkoffer in 2011 hun trouwe fans en helpers bedanken. Dat bedankje groeide een jaar later uit tot een heus feest, het Underkofferfest. Op zaterdag 15 oktober is de vijfde editie.

Door Luuk Stam

Toen er vorig jaar 450 mensen kwamen, was het voor de organisatoren wel duidelijk. Het Underkofferfest is niet meer het kleine feestje zoals het ooit begon. En dus besloot de organisatie om het vanaf dit jaar serieuzer aan te pakken. Daarom is nu de stichting Underkofferfest opgericht. "We willen iets doen voor de gemeenschap", verklaart voorzitter Thimo Woerts (25). "Wij bieden een mooie betaalbare avond voor de jeugd."

De vijfde editie van het Underkofferfest vindt dan ook niet meer plaats in de hal van tegelzetbedrijf Garritsen, maar in een grote tent aan de Winkelsweg, net buiten de bebouwde kom van Hengelo. Iedereen is welkom. Bezoekers kunnen tegen een vrije gift genieten van de lokale bands S.H.U.R.T. en Spectors Wall. Uiteraard is ook Underkoffer zelf van de partij. Daarnaast zal DJ Bouwe vanaf een eigen podium van zich laten horen.

Dat alles gebeurt onder leiding van een zevenkoppige stichting waarin voormalig Underkoffer-drummer Thimo Woerts en zijn broer Menno (29) de belangrijkste schakels zijn. Er zijn ook een aantal leden van Underkoffer lid van de nieuwe stichting, maar het feest staat in principe los van de band. "Voor de herkenbaarheid houden we de naam in stand", vertelt Thimo Woerts. "Maar de band en het feest zijn nu gescheiden."
De eerste openbare editie van het Underkofferfest had in 2012 een Duits thema. "Mensen namen grote bierpullen mee en hadden Tiroler mutsen op", weet Thimo Woerts nog. Dat thema is er inmiddels niet meer, maar de naam is gebleven. Ook het concept van het Underkofferfest verandert niet. De band Underkoffer is niet meer de hoofdact van de avond, maar speelt nog altijd een belangrijke rol.
De huidige bandleden vormen samen met gestopte bandleden en enkele fans een hechte vriendengroep. Zij maakten samen dan ook heel wat mee. Ook tijdens het Underkofferfest. "Het tweede jaar was 's avonds om half elf het bier al op", weet zanger Tarik Wichers nog. "Toen zijn we het hele dorp rond geweest", voegt Thimo Woerts toe. "Bij Concordia. Bij Leemreis. Bij De Zwaan. Overal hebben we toen bier opgehaald."

Dit jaar zijn de mannen beduidend beter voorbereid. Ze verwachten ongeveer 500 bezoekers. Al is het doel niet om de komende jaren nog verder te groeien. "Als Underkoffer in De Zwaan speelt, dan is het café helemaal vol", vertelt Menno Woerts die al van begin af aan bij de band Underkoffer betrokken is. "De mensen die dan naar het café komen, kennen de band en komen nu ook naar het feest. Het hoeft echt niet heel groot te worden. Een gezellig feest, dat is het doel."