Wethouder Jan Engels (r.) plantte vorig jaar de eerste boom aan de Krommedijk in Hengelo. Foto: Vereniging Bomenbelang Bronckhorst/Hans Thijssen
Wethouder Jan Engels (r.) plantte vorig jaar de eerste boom aan de Krommedijk in Hengelo. Foto: Vereniging Bomenbelang Bronckhorst/Hans Thijssen

Activiteit in de Keijkamer

KEIJENBORG - De Keijkamer organiseert op 29 september van 10.00 tot 11.30 uur een ochtend over de inmaak en het wecken.

Wie zelf ook iets heeft ingemaakt en dat wil laten zien en/of erover vertellen, neem het dan mee. Even herinneringen ophalen en van elkaar leren hoe ze dat vroeger deden en hoe er tegenwoordig nog groente en fruit wordt ingemaakt. Iedereen die interesse heeft is welkom.


Gratis boom voor grondeigenaren in buitengebied Bronckhorst

"Eén boom mot kun'n!"

HENGELO - Naar aanleiding van het succes van de actie 'Eén boom mot kun'n' afgelopen winter krijgen komende winter de grondeigenaren in het buitengebied van de gemeente Bronckhorst opnieuw de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een gratis boom. Deze worden betaald door de gemeente en de provincie Gelderland. Vorige winter zijn in totaal 124 bomen geplant, voornamelijk walnoten, eiken, lindes en beuken. Hengelo kreeg er zo bijvoorbeeld 31 bomen bij, Halle 23, Zelhem 22, Vorden 16 en Hummelo 8. Het aanvragen van een gratis boom kan tot 1 november aanstaande.

Het betreft een initiatief van bewoners uit het buurtschap Bekveld. Zij werkten samen met Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, de agrarische natuurvereniging 't Onderholt, LTO en de gemeente Bronckhorst het plan uit om de grondeigenaren in het buitengebied van Bronckhorst een gratis boom aan te bieden. Dit onder het mom 'Eén boom mot kun'n'.

Veel vrijstaande bomen in het landschap zijn door schaalvergroting verloren gegaan. Juist zo'n solitaire boom is waardevol voor vogels en insecten en maakt het landschap bijzonder. Het vee vindt bovendien op warme zomerdagen beschutting onder de bomen. Met dit initiatief willen de genoemde organisatie beeldbepalende bomen zoals eiken, lindes en beuken terugbrengen in het landschap.

Een mooie omgeving vinden we allemaal belangrijk. Bossen, natuurterreinen, omzoomde akkers, weilanden en boerderijen vormen samen dat fraaie landschap. Nu is er een kans om een stukje verleden te herstellen. U kunt nu uw steentje bijdragen door een boom op een vrijstaand stukje grond te plaatsen.

Voor deelname zijn een aantal voorwaarden opgesteld: de boom krijgt voldoende ruimte om op natuurlijke wijze uit te groeien en (hopelijk) stokoud te worden. de boom wordt minimaal twee meter van de eigendomsgrens geplant, de boom wordt niet in bestaande singels of ander beplantingen geplant en mag geen onderdeel zijn van opgelegde herplant, het soort boom moet in het landschap passen (hierover is overleg), de boom krijgt de eerste jaren voldoende zorg van de eigenaar; dat wil zeggen voldoende uitrastering en water geven. de gemeente Bronckhorst en de provincie Gelderland betalen de kosten van de boom en de aanplant en de grondeigenaar stelt ruimte beschikbaar, in beweid land moet de boom beschermd worden, tegen een kleine vergoeding kan een raster rond de boom worden aangebracht. Het soort boom wordt afgestemd op de plaatselijke omstandigheden en komt op een plek waar ruimte is om uit te groeien tot een fors exemplaar. De volgende boomsoorten worden beschikbaar gesteld: winter- of zomereik, linde, groene beuk, kastanje, es, populier, walnoot, zwarte els, berk of vliegden.

Meer informatie en aanmelding 't Onderholt coördineert de actie. Melden kan tot dinsdag 1 november bij deze organisatie aanmelden: (0575) 550 593 of per e-mail: info@onderholt.nl. Vermeld naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres én de locatie waar men een boom wil planten.

't Onderholt neemt dan spoedig contact met op. Voor andere vragen over (beeldbepalende) bomen, neem contact op bij Vereniging Bomenbelang: bomenbelang@gmail.com of (0575) 470 530.