Alfons Veenhuis bij de historische Pax-blikjes. Foto: Willy Hermans
Alfons Veenhuis bij de historische Pax-blikjes. Foto: Willy Hermans

Historische blikjes schoencrème in de vitrine bij Pax

Na zoektocht van Alfons Veenhuis

HENGELO - Alfons Veenhuis is een Pax-man in hart en nieren. Naar aanleiding van een passage in het Pax-boek 'Alle hoeken van het veld' door Willy Hermans deed hij een intensieve zoektocht naar de schoencrème waarnaar de club bij de oprichting in 1928 vernoemd is.

Via Marktplaats kwam hij in contact met een vrouw uit Haarlem die een blikje met (bruine) Pax-schoencrème te koop had. Het toeval wilde dat na bestelling het bij de post terechtkwam bij de 'Zoekgeraakte Stukken'. Na een half jaar wachten kwam het bewuste blikje uiteindelijk toch bij Veenhuis terecht. Later bemachtigde hij nog een exemplaar uit Etten-Leur met zwarte schoensmeer. Uit de twee blikjes, compleet met vredesduif, bleek dat deze zijn vervaardigd in de Pax Was-fabrieken aan de Antonius Brouwerstraat in Hilversum, vlakbij de Vituskerk en tegenover de IJsfabriek. Ook blikken met linoleumwas en lederwas zijn inmiddels in bezit van Veenhuis.

Over het ontstaan van de naam Pax hebben diverse verhalen ronde gedaan. Eerst zou de club 'Hercules' heten, maar deze bestond al en wordt door de GVB afgekeurd. Er moest dus een andere naam gekozen worden. Paul Pleunis, secretaris en schoenlapper, kreeg het lumineuze idee de naam van het schoenpoetsmiddel Pax als etiket op de Hengelose voetbalclub te plakken. De rest is historie.
Genoemde Paul Pleunis was een Limburger die in 1927 naar Hengelo kwam. Hij begon als schoenmaker bij de Quick en begon met Cor Soyer een zaak aan de Kerkstraat. Deze brandde op 19 maart 1932 totaal af, waarna Pleunis weer bij de Quick ging werken tot 1939, toen hij naar Amsterdam verhuisde.

In het boek 'Alle hoeken van het veld' uit 1993 is ook een schoencrème afgebeeld, maar naar alle waarschijnlijkheid komt deze niet van de Pax Was-fabrieken, maar Veenhuis denkt dat deze van de Quick-sportschoenenfabriek komt, mogelijk ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum.
Van de oprichters is niemand meer in leven, maar het is goed dat er nog mensen die bezig zijn met de historie en deze in ere houden. Alfons Veenhuis heeft de blikjes schoencrème tijdens een ledenvergadering aangeboden aan het bestuur van de V. & AV. Pax. Ze hebben inmiddels een prachtige plek gekregen in de vitrine in de kantine.


Basteom 1 krijgt te weinig

Ploeg verzuimt zichzelf te belonen

STEENDEREN - Basteom speelde een goede uitwedstrijd in Barchem tegen SVBV, de ploeg van oud-trainer Ron Wassink, maar kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel.

Basteom startte goed en kreeg al direct kansen, de ploeg had pech met een lob van Gerrit Vierhuis, die ternauwernood door de keeper over het doel kon worden getikt en een bal van Benjamin Ruisch, die via de lat weer het veld in caramboleerde. Na twintig minuten volgde toch de beloning voor de goede opening toen Ries Heitkönig matig verdedigen van de thuisploeg afstrafte, 0-1.

SVBV probeerde wel wat terug te doen, maar creëerde weinig of geen kansen. De Basteom-verdediging stond goed, maar hielp in de 35e minuut de thuisploeg wel aan de gelijkmaker. Bij eigen balbezit werd er klungelig uitverdedigd, volgde er balverlies, een overtreding en vervolgens een terechte strafschop, 1-1. Na rust werd Basteom steeds sterker en de ene aanval na de andere golfde op het SVBV-doel af, maar de kansen en de mogelijkheden op kansen werden slecht uitgespeeld. Vaak was eindpass niet nauwkeurig of werden verkeerde keuzes gemaakt, waardoor het goede spel uiteindelijk niets opleverde, eindstand 1-1.

Conclusie
Goede wedstrijd met geen bijbehorende beloning. Er zal bij balbezit, zowel aanvallend als verdedigend, nog geconcentreerder en vooral nauwkeuriger moeten worden gespeeld. Volgende week Baakse kermis en ook de uitwedstrijd in en tegen Emst. Zoals het er nu naar uitziet gaat de wedstrijd dan gewoon door, maar wellicht wordt deze nog verzet. Nadere informatie volgt via de (social-) media.

Opstelling Basteom
Ron Baars, Ruud Hartjes, Emiel Worm, Bob Wagenvoort, Stijn Heitkönig, Benjamin Ruisch, Noud Rutjes, Jos Teunis (Daan van der Kolk), Gerrit Vierhuis (Luke Nieuwenhuis), Daan Tieleman, Ries Heitkönig.