Na exact 3 minuten en 46 seconden kwam ze terug naar de oppervlakte. Foto: PR
Na exact 3 minuten en 46 seconden kwam ze terug naar de oppervlakte. Foto: PR Foto:

Freediver Jeanine Grasmeijer breekt wereldrecord

Met één ademteug 92 meter onder water

Kralendijk/Hengelo – Freediver Jeanine Grasmeijer (23, Emmen), afkomstig uit Hengelo, heeft vandaag een wereldrecord gebroken door met één ademteug naar -92 meter diepte te duiken. Zij zette dit wereldrecord tijdens de Deep Sea Challenge op Bonaire, Nederlandse Cariben.

Jeanine trok zichzelf met behulp van de duiklijn naar beneden tot -92 meter en weer terug, en bleef daarbij minutenlang onder water. Na exact 3 minuten en 46 seconden kwam ze terug naar de oppervlakte en gaf daarbij een volledig surfaceprotocol af, reden voor de juryleden om de duik goed te keuren. Jeanine breekt hiermee het vorige wereldrecord van wijlen de Russin Nataliia Molchanova (-91 meter, Kalamata), die afgelopen jaar voor de kust van Ibiza verdween.

Free Immersion
Het nieuwe wereldrecord van Jeanine is in het discipline Free Immersion, waarbij de freediver zich met behulp van een verzwaarde duiklijn tot de gewenste diepte trekt. Bij de andere twee dieptedisciplines in het freediven mag de freediver de lijn niet aanraken, maar zwemt ofwel met vinnen (Constant Weight) ofwel zonder hulpmiddelen (Constant No Fins) naar beneden en weer omhoog. Freedivers mogen alleen gebruik maken van de lucht in hun longen en voor hun duik geen zuurstof ademen. De gemiddelde duiktijd ligt tussen twee en vier minuten. Ze heeft zich voor afgaand aan haar wereldrecordpoging twee maanden voorbereid op Lanzarote, Spanje. 'Ik ga elke dag een paar meter dieper om het zelfvertrouwen op te bouwen voor de volgende duik. Het is een langzaam proces. Je lichaam moet ook wennen aan de druk van al dat water.'

Jeanine beoefent het freediven sinds 2012. Ze werd ontdekt tijdens een freedivecursus in Thailand, toen bleek dat ze zonder enige oefening in staat was 5 minuten haar adem in te houden. Haar instructeur moedigde haar daarop aan om wedstrijden te gaan doen. Niet minder dan anderhalf jaar later brak Jeanine voor de eerste keer het wereldrecord Free Immersion (-90 meter) tijdens in Kalamata, Griekenland. Als 20-jarige werd ze daarmee de jongste vrouwelijke wereldrecordhouder in de sport. Vorig jaar september werd ze wereldkampioene Free Immersion tijdens het WK Freediven in Limasssol, Cyprus. Ze bezit daarnaast Nederlandse freediverecords in alle disciplines. Wanneer Jeanine niet haar adem inhoudt, studeert ze geneeskunde aan de Universiteit Maastricht.


www.jeaninegrasmeijer.com

deepseabonaire.com/deepsea-challenge-2016


Steenderense kermis beleeft mooi slot met veertigste kermisoptocht

vervolg van voorpagina

STEENDEREN - Vrolijk zijn ook de jonge Kas Herfkens en Tigo Menger. Of beter gezegd: Bassie en Adriaan. Geheel in tenue en met de bijbehorende rood-gele caravan trekken zij door Steenderen. Het levert het jonge duo de winst bij de skelters en wagens in de kinderoptocht op. De eerste prijs bij de loopgroepen in de kinderoptocht gaat naar Luc, Maika en Yvet Bremer met hun Circus Jong Leren. AJS Steenderen tekent met 'Het orkest dat iedereen nog kent' voor de winst bij de grote loopgroepen. Nadat de stoet meerdere keren door het dorp is getrokken, kunnen de bezoekers hun toevlucht zoeken tot een verkoelend drankje. En dan kunnen ze datgene doen waar ze op de wagen van de Koningin Julianalaan alvast mee begonnen waren: proosten op de veertigste kermisoptocht.

Uitslagen
Grote wagens

1. Wat is een feest zonder clowns? van RaRa, 2. TiTa Tovenaar van BFF, 3. The Love Boat van Eureka, 4. Pokemon van Landlustweg, 5. Het oude mannenhuis van Steenderen Last Minute, 6. Feestfabriek van Kastanjelaan, 7, Mooi was die tijd! van Zo Maar Wat, 8. Poetins Pillen Paradijs van de Asociale Werkplaats, 9. De toekomst van de brandweer post Steenderen van de Brandweer, 10. Octoberfest van Koningin Julianalaan, 11. Van Alle Markten Thuis van Café Heezen, 12. De Import Piraten van Van Import mo-j't hebben, 13. Wie is er bang... om muziek te maken van Nieuw Leven.
Optocht Loopgroepen
1. Het orkest dat iedereen nog kent van AJS Steenderen, 2. E.H.B.K.O Eerste hulp bij kermis ongelukken van Katers en Co, 3. Pipi Langkous van de Paardenmeisjes.
Vogel schieten
Koning Ben Harmsen (277e schot), Linkervleugel Gerhard van der Kolk, Rechtervleugel Dick Uenk, Kop Jelle de Boer, Staart Jos Kemperink.
Vogel knuppelen Dames
Koningin Laury van Koot, Linkervleugel Hilda Rutjes, Rechtervleugel Kim Schleedoorn, Kop Joke Zenhorst, Staart Pauline Drouen.
Schijf schieten
1e prijsJasper Geurts, 2e prijsFred Hulshof, 3e prijsSjors Willemsen, 4e prijsErik Gosselink, 5e prijsErik Steintjes.
Kruisboog schieten jongens
1e prijsRuben Vredegoor, 2e prijsJack Harmsen, 3e prijsSven van der Logt, 4e prijsTeije Beuseker, 5e prijsRuben Vredegoor, 6e prijsTimo Steert, 7e prijsGiulian Termaat.
Vogelknuppelen meisjes
Koningin Silke Kornegoor, Linkervleugel Zonne Obbink, Rechtervleugel Lisa Kornegoor, Kop Silke Kornegoor, Staart Iris Groeneveld.

Na exact 3 minuten en 46 seconden kwam ze terug naar de oppervlakte. Foto: PR
Jeanine trok zichzelf met behulp van de duiklijn naar beneden tot -92 meter. Foto: PR