Schutterskoning Olburgen-Rha 2016 Robert Geelen viert met zijn koningin Purusha van de Graaf een feestje. Rechts voorzitter Hans Rewinkel. Foto Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Schutterskoning Olburgen-Rha 2016 Robert Geelen viert met zijn koningin Purusha van de Graaf een feestje. Rechts voorzitter Hans Rewinkel. Foto Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Robert Geelen Schutterskoning Olburgen-Rha

OLBURGEN - Op de wei aan de Dierenseweg verzamelden zaterdag 13 augustus rond de klok van elven maar liefs 70 schutters uit Olburgen en Rha om te kampen voor het koningschap. Vogelbouwer Rob Gosselink maakte een fraaie zwaan. Na een spannende strijd was het Robert Geelen die het laatste stuk van de romp eraf schoot.

"Goedemorgen allemaal. Ik ben ontzettend enthousiast dat ik hier allemaal frisse blikken zie", opent voorzitter Hans Rewinkel lachend. Hij wenste iedereen veel plezier op het nieuwe kermisterrein aan de Dierenseweg. Locoburgemeester Paul Seesing opende het vogelschieten met een woordje aan alle aanwezigen. "Een mooie traditie, samen strijden om het koningschap van het dorp. Mooi dat ook dames meestrijden, dat is voor de heren een extra uitdaging om goed hun best te doen. Ik wens u een prettige en fijne feestdag toe en succes bij het vogelschieten." Hij loste het eerste schot, waarna schutterskoningin Olburgen-Rha 2015 Yvonne Jansen mocht schieten en dan de ingeschreven schutters, bepaald door loting.

Omdat Yvonne Jansen vorig jaar een vrijwel ongehavende romp naar beneden schoot, besloot de vogelbouwer dit jaar geen houten, maar een stalen pin te gebruiken, wat zorgde voor een lange, spannende strijd. De vogel begon pas in de derde ronde meer te bewegen. In de eerste ronde kwamen vleugels, kop en staart naar beneden. Een schot van Glenn Jansen zorgde ervoor dat de grootste helft van de vogelromp viel, helaas ging de koningstitel aan hem voorbij. Het laatste stuk romp kwam naar beneden na een gericht schot van Robert Geelen.

De nieuwe schutterskoning sprong een gat in de lucht en liet natuurlijk de bonnetjes verzilveren. Yvonne Jansen kreeg als aandenken aan haar koningschap 2015 een gegraveerd bord en bloemen. De schutters van de vleugels, kop en staart kregen een envelop. Tot slot kreeg koning Robert Geelen en zijn koningin Purusha van de Graaf de versierselen omgehangen. Robert nam ook zijn envelop en een bos bloemen aan. Van Maria en Theo kreeg hij een flink beugelfles bier.

UITSLAGEN
Kop: Mark van den Heuvel, linkervleugel: Jan Rijkaard, rechtervleugel: Jary Bremer, staart: Theo Schut, romp: Robert Geelen.