Harold Wisselink (526) hier samen met Bart Drost en Kim Troeijen. Foto: Henk Teerink

Harold Wisselink tweemaal podium tijdens Gamma Racing Day 2016

HENGELO - In het weekend van 6 en 7 augustus werd de jaarlijkse Gamma Racing Day georganiseerd. Een gratis auto- en motorsportevenement voor jong en oud op het TT Circuit Assen.

MotoGP-ster Dani Pedrosa en oud Formule 1 wereldkampioen Mika Hakkinen waren de grote sterren van het evenement. Naast deze twee toppers waren ook bijna alle Nederlandse Dakar deelnemers aanwezig. Het autosport team Bronckhorst Car Racing uit Hengelo Gld. was ook aanwezig evenals het HT Husqvarna Rally Raid Team uit Vorden.

De Gamma Racing Day trekt ieder jaar weer duizenden bezoekers richting Assen. Vooral veel gezinnen weten de weg naar het TT Circuit te vinden, vanwege de gratis entree en het zeer wisselende programma. In de ochtend werden er voornamelijk motorsportwedstrijden verreden en in de middag was het de beurt aan de auto's. Tussendoor werd het publiek vermaakt met diverse demo's van onder andere MotoGP-coureur Dani Pedrosa. De Spanjaard won in 2009 zijn allereerste Grand Prix op het TT Circuit van Assen en reed tijdens de Gamma Racing Day een aantal ronden met zijn Repsol Honda MotoGP machine.

Daarnaast was Mika Hakkinen één van de grote sterren. De Finse oud-wereldkampioen in de Formule 1 reed met een Mercedes AMG een aantal ronden over het TT Circuit en sprak het publiek toe in een interview met Allard Kalff. Hakkinen oogde relax en verbaasde zich over de grote interesse voor het evenement. Op de racedag werd er een wedstrijd verreden voor de WK Zijspannen. Lokale helden en regerend wereldkampioenen Bennie Streuer en Geert Koerts finishten net buiten het podium op plaats vier. In een spannende strijd voor de overwinning waren het Tim Reeves en Gregory Cluze uit Engeland die met de overwinning naar huis gingen.

Een goede klassering was er weggelegd voor Harold Wisselink uit Hengelo Gld. met zijn goed geprepareerde BMW M1 130 i. Hij wist zowel op zaterdag als zondag met zijn teamgenoot Henk Tappel uit Assen tweemaal als tweede te finishen. Wisselink en Tappel komen uit in het auto kampioenschap van Nederland: The Supercar Challenge Sport Divsion. Het van der Kooi Racing Team ging er tweemaal met de winst vandoor met hun snelle Lotus Exige.

Voor het kampioenschap doet Wisselink goede zaken met nog steeds uitzicht op het kampioenschap. Het uit Vorden afkomstige HT Husqvarna Rally Team van Henk Hellegers was ook aanwezig. Hij gaf samen met Mirjam Pol het publiek uitleg van wat ze zoal doen op Rally gebied voor motoren.

Het team reist de hele wereld rond voor WK Rally's en ze doen ook elk jaar mee aan de beroemde Dakar Rally in Zuid-Amerika.

Den Besten tweede in Horice en Kloots doet goede zaken in de OW Cup

HENGELO - Joey den Besten is afgelopen weekend in Horice tweemaal tweede geworden in de IRRC Supersport. Johan Fredriks en Jochem van den Hoek eindigden in de top-tien in de IRRC Superbike-categorie. Op de Hockenheimring deed Cliff Kloots goede zaken in het NK SuperCup 1000 kampioenschap.

Joey den Besten reisde met tien punten achterstand af naar Horice, ten opzichte van lijstaanvoerder Marek Cerveny. De Tsjech reed in Horice op zijn thuiscircuit en was niet te kloppen. Den Besten hield de schade beperkt, door tweemaal keurig als tweede te finishen. De Performance Racing Achterhoek coureur reed in de tweede manche zelfs een periode aan de leiding. Den Besten heeft nu twintig punten achterstand in het kampioenschap. Er zijn nog twee evenementen en vier wedstrijden te verrijden in het IRRC-kampioenschap.

Cerveny reed in Tsjechië ook in de IRRC Superbike klasse en hoe. Cerveny pakte de pole position en won de eerste manche. In de tweede manche was alleen Didier Grams sneller dan thuisrijder Cerveny. Sebastien Le Grelle wist zijn teammaat Vincent Lonbois in beide wedstrijden nipt te verslaan voor de laatste podiumplaats.

Johan Fredriks werd in de eerste race de beste Nederlander op een zesde plaats. Jochem van den Hoek uitkomend voor Performance Racing Achterhoek werd achtste in de eerste race en eindigde in de tweede manche net voor Fredriks op plaats zes. Het team kon rekenen op een flink aantal supporters uit de regio.

De OW Cup kwam in actie op de Hockenheimring in Duitsland. In de NK SuperCup 1000 klasse deed Hamove clublid Cliff Kloots goede zaken voor het kampioenschap. De Yamaha-coureur werd vierde en derde in de wedstrijden, maar maakte veel punten goed op de leider in het kampioenschap Jaco Boonen. Boonen kwam niet volledig fit aan de start in Hockenheim, vanwege een crash tijdens een race op Assen.
De wedstrijden werden gewonnen door Maarten Bekker en Nigel Walraven.
Jarco Grotenhuis werd laatste in de eerste race vanwege een technische probleem. In de tweede race werd Grotenhuis elfde na een gevecht met een ander Hamove-lid Irme Jan Hofstee. Hofstee was in de eerste manche als tiende over de eindstreep gekomen. Kloots staat slechts vijf punten achter op Boonen in het kampioenschap met nog twee races te gaan, die op zaterdag 24 september worden verreden. Bekker maakt ook nog kans op de titel in de NK SuperCup 1000. Jaimie van Sikkelerus wist beide NK SuperCup 600 wedstrijden te winnen in Hockenheim. Ricardo Brink nam met twee podiumplaatsen de leiding over in het kampioenschap van Coen Bouwmeester.

Jochem van der Hoek. Foto: Henk Teerink