Kinderen verblijven tijdens de vakantiespelen in Keijenborg. Foto: PR
Kinderen verblijven tijdens de vakantiespelen in Keijenborg. Foto: PR

Keien van Vakantiespelen Rijnwaarden ook dit jaar weer in Keijenborg

KEIJENBORG - Vakantiespelen Rijnwaarden bezoekt al ruim twintig jaar Keijenborg tijdens haar jaarlijkse vakantieweek. De kinderen fietsen ook dit jaar weer van Lobith naar Keijenborg. Een flinke tocht, maar de kinderen kijken er allemaal naar uit om vier dagen lol te hebben met hun vrienden en klasgenoten in het mooie Keijenborg.

Stichting Vakantiespelen Rijnwaarden organiseert sinds 1969 elk jaar de vakantiespelen voor de kinderen van de basisscholen in de Liemerse gemeente Rijnwaarden. Kinderen uit alle groepen van de basisschool kunnen zich opgeven en betalen slechts een kleine bijdrage, afhankelijk van de groep waar ze in zitten. De Kiezeltjes van groep 1 en 2 blijven in Lobith en doen daar drie dagen activiteiten. De Donderstenen, de groepen 3 t/m 5, hebben vijf dagen activiteiten in Rijnwaarden en blijven zelfs één nacht slapen in de Lobithse sporthal.

Bij de Keien gaan ze net wat verder. Onder motorbegeleiding gaan de kinderen en leiding op de fiets naar Keijenborg en slapen daar drie nachten in de gymzaal en doen activiteiten in en rondom het Dorpshuis De Horst aan de St. Janstraat. Een perfecte locatie wat betreft de hoofdleiding. "Vanuit de stichting komen we hier al ruim twintig jaar op bezoek. Waar de voorgaande groepen hoofdleiding wel eens hebben gesnuffeld aan andere locaties, kwamen ze toch altijd weer terug in Keijenborg. Sinds 2003 zitten we onafgebroken op deze mooie locatie. De combinatie van de gymzaal, waar de kinderen slapen, en het prachtig opgeknapte Dorpshuis De Horst, waar wordt gegeten en activiteiten worden gedaan, zijn perfect. Ook het grote grasveld achter de gymzaal is een geweldige toevoeging bij mooi weer", aldus Angela Bergsma.

De organisatie was dit jaar niet gemakkelijk, vertelt bestuurslid Tamara Neuteboom van de stichting. "De vakantiespelen vinden elk jaar plaats in de één-na-laatste week van de zomervakantie van regio Zuid. Keijenborg hanteert de zomervakantie van regio Midden, wat dit jaar voor wat complexiteit zorgde. Gelukkig heeft Stichting Binnensport Hengelo-Keijenborg zich ingezet om toch de gymzaal vrij te plannen voor ons bezoek. Wij waarderen het zeer dat zowel de school als de verenigingen een week later willen beginnen aan hun activiteiten om ons de mogelijkheid te geven gebruik te maken van de accommodatie. Hopelijk kunnen we hier de komende twintig jaar ook nog terecht."

Dorpshuis de Horst is altijd verheugd met het bezoek van de stichting, zo vertelt beheerder Emiel Bergenvoet. "Het is mooi om te zien hoe het dorpshuis kan worden gebruikt door zoveel verschillende doelgroepen. Dit gebeurt eens in het jaar en het is prachtig om te zien hoe ruim 80 kinderen het ontzettend naar hun zin hebben in het gebouw."

Toch wordt niet alleen dankbaar gebruik van het dorpshuis en de sporthal gemaakt; de Keien trekken ook de omgeving in. De kinderen verkennen Keijenborg in verschillende spelonderdelen en ze brengen een bezoek aan het Hengelose openluchtzwembad Het Elderink, of bij slecht weer het zwembad De Brink in Zelhem. "De kinderen krijgen een totaalpakket. We doen net alsof we op vakantie zijn. We gaan een dag zwemmen, maar hebben ook een kampvuur en een heuse spooktocht die helemaal past bij het thema van dit jaar: Maffia", vertelt Kevin Braam van de hoofdleiding. En niet alleen het activiteitenprogramma is tot in de puntjes uitgewerkt, ook het eten is uitgedacht. "Het is een hele opgave om voor het beperkte budget goed, voedzaam en gezond eten aan te bieden, maar dat gaat dit jaar zeker weer lukken", vertelt Lieke Gerritsen van de hoofdleiding.

De vakantiespelen vinden dit jaar plaats van 22 tot en met 26 augustus, waarbij ook de groep Keien de eerste dag in Lobith blijft. Dinsdag 23 augustus rond 14.00 uur komt de stoet na de hopelijk droge 37 kilometer lange fietstocht aan in Keijenborg, tot zij vrijdagochtend weer huiswaarts keren.