De Graafschap aanvoerder Mark Diemers (r) volgt nauwlettend de actie van VIOD speler Jorn Eijkelkamp (l).
De Graafschap aanvoerder Mark Diemers (r) volgt nauwlettend de actie van VIOD speler Jorn Eijkelkamp (l).

Superboeren, de kampioen van de Achterhoek

DOETINCHEM - De Graafschap blijft de kampioen van de Achterhoek. Ook de wedstrijd tegen plaatsgenoot VIOD werd met ruime cijfers gewonnen. Eerder werd DZSV (5-1), vv Ruurlo (13-0) en een streekteam uit Halle (13-0) verslagen. Aankomende donderdag de laatste oefenwedstrijd in de reeks van de Achterhoek toer, dan wacht de wedstrijd tegen een regioteam op het veld van GWVV in Varsselder. Op zondag 31 juli volgt de Open Dag op stadion de Vijverberg. Aansluitend is de oefenwedstrijd tegen het Spaanse Real Mallorca.

Door John van der Kamp

8-1 tegen VIOD
Menig voetbalkenner had verwacht dat De Graafschap ook tegen vierdeklasser VIOD eenvoudig de dubbele cijfers ging behalen. Het tegendeel is waar. De amateurs van VIOD startte vanaf een gedegen gesloten formatie en door collectief De Graafschap fel op de huid te zitten viel de eerste treffer pas na een klein half uur. Lion Kaak zag zijn afstandsschot net over de kruising gaan en aanvaller Dean Koolhof stuitte tot tweemaal toe van dichtbij op de voortreffelijke VIOD doelman Willem Thijssen. Daarvoor had de VIOD doelman ook al een afstandsschot van Mark Diemers onschadelijk gemaakt. In de 29e minuut zag Andrew Driver zijn voorzet in het doel gaan (0-1) en was het Alexander Bannink die de ruststand met twee treffers op 0-3 bepaalde.
In de tweede helft vele nieuwe gezichten. Graafschap trainer Jan Vreman liet alleen Dean Koolhof, Mark Diemers en doelman Jordy Rondeel staan. VIOD trainer Jan Lorsé zette zeven verse spelers in, waaronder doelman Jerrel Dadé die al na twee minuten een sublieme vrije trap van Dean Koolhof uit de kruising tikte en een zekere treffer hierdoor voorkwam. Toch kwamen de doelpunten snel. Koolhof kreeg van het publiek (921 toeschouwers) een luid applaus, na zijn wonderschoon doelpunt (0-4). Invaller Aron de Koning pikte ook zijn doelpunt mee. Met een sliding bij de achterlijn wist hij te scoren (0-5).

Hierna volgde de ere-treffer van VIOD. Cas van Wezel had gezien dat invaller-doelman Pepijn Teloh van De Graafschap de linkerhoek had vrij gelaten. De rappe VIOD aanvaller prikte de bal met een simpele voetbeweging langs de weifelende doelman (1-5). Nog geen minuut later was de marge hersteld, Aleksander Jankovic schoot vanaf de stip de 1-6 binnen. Uiteindelijk bepaalden Aaron de Koning en Abdelilah El Malki met hun treffers de eindstand op 1-8.

Onder de maat
Graafschap trainer Jan Vreman vond na afloop zijn dat zijn team onder de maat had gepresteerd, ondanks het eenrichtingsverkeer op Sportpark Dichteren. "Ik had er meer van verwacht", aldus Vreman die nog een aantal spelers in de ziekenboeg heeft zitten. Tijdens de warming-up donderdag haakte Kabir Sabotic af en ook de aanvallers Piotr Parzyszek en Youssef El Jebli hebben nog tijd nodig om te herstellen van hun blessures. Bart Straalman kampt met een kuitblessure.

4-0 tegen Al Taawoun
Nathaniel Will en Vincent Vermeij hebben afgelopen zaterdag alweer speelminuten gekregen tijdens de oefenpot tegen Al Taawoun uit Saoedi-Arabië, de club van oud-De Graafschap-trainer Darije Kalezic. Vermeij was zelfs tweemaal succesvol. De andere twee treffers werden door Dean Koolhof (kopdoelpunt) en Alexander Bannink gescoord. Dit oefenduel moest op last van de autoriteiten, in het geheim worden gespeeld en werd door een handjevol toeschouwers bezocht.

Open dag
Donderdagavond 28 juli op Sportcomplex De Buitenham in Varsselder wordt de laatste oefenwedstrijd van de Graafschap toer door de Achterhoek gespeeld. Om 19.00 uur is de aftrap van het duel tussen het streekelftal G.W.V.V. en De Graafschap. De jeugd tot twaalf jaar heeft vrije toegang bij dit duel. Op zondag 31 juli, vijf dagen voor het openingsduel in de Jupiler League thuis tegen FC Eindhoven, de Open Dag op stadion De Vijverberg. De poorten gaan om 15.00 uur open.
De spelers en de complete staf signeren tot 16.30 uur. Als afsluiting van de Open Dag, die voor iedereen toegankelijk is, staat de oefenwedstrijd tegen het Spaanse Real Mallorca op het programma. De toegang voor deze laatste oefenwedstrijd van de Superboeren is gratis.