Genieten van diverse ambachten. Foto: PR
Genieten van diverse ambachten. Foto: PR

Museumdag Erve Kots

LIEVELDE - Op donderdag 28 juli is er van 11.00 tot 17.00 uur een museumdag in het openluchtmuseum Erve Kots, aan de Eimersweg te Lievelde.

In het museum zullen op die dag de olierosmolen, de klompenmakerij, de smederij en de zagerij in werking zijn. In boerderij Kots worden knipmutsen gemaakt en in het Los Hoes breit Laura Grolse wanten volgens een eeuwenoud patroon.
Kinderen kunnen deze dag klomp schilderen, suikerhart versieren, weven, armband maken, broodbakken of spelen in de speeltuin.
Op diverse plekken in het museum kunnen mensen genieten van allerlei ambachten, zowel nieuwe als oude. Zo zal de imkervereniging alles vertellen over bijen en honing.


www.ervekots.nl


Koop in de vremde niet, wat 't eigen darp ow biedt

Wi-j probeert door zovölle meuglek an te voldoen. Veural um dat 't makkelek is maor ok um 't winkelsbestand in ons darp op peil te hollen. I-j zult maor veur elk wissewasje 't darp uut motten.

Maor i-j komt d'r niet onderuut da'j af en toe wel 's naor de stadt mot veur zaken die in 't darp niet te kriegen bunt of instantie's die zich door e-vestigd hebt. As 't weer dat toe löt gaot wi-j dan op de fietse, dat hef twee veurdelen, 't is gezond veur onze olde bötte, maor 't schaelt ok in 't parkeergeld.
Wat vuul i-j ow dan rieke da'j in ow eigen darp aoveral de auto kwiet kunt zonder kosten en da'j in de stadt aoveral mot dokken of i-j mot effen buuten 't centrum een plaetske zuuken maor dat is dan meer veur de jongeleu. Wij mosten inderdaod een keer naor de stadt en den boodschap kon niet met de fietse, dus mossen wi-j wel met de auto gaon. Um zwaore dingen niet te wiet motten sjouwen zuuk i-j dan een plaetsken zo dicht meugelek bi-j den winkel. Uut endelek nao wat rond gejakkker vindt wi-j dan een plaetske op de 'Varkensweide' en achteraf viel de pries van 1 euro met, umdat wi-j allene maor hen en weer mosten lopen.
Maor a'j dan ow darp weer binnen riejd denkt wi-j toch weer an de slagzin;
'Koop in de vremde niet………!

Goed gaon,
Gait de strieker (Gerbert Abbink),
Magnoliaweg 13 Zelhem


Zomerse Art Brummen

BRUMMEN - Op 30 en 31 juli organiseert de stichting ART-Brummen, een samenwerkingsverband van kunstenaars en vormgevers, een open atelierroute in de gemeente Brummen en directe omgeving. Ateliers open van 11.00 tot 17.00 uur.

De route door de IJsselvallei en de Veluwezoom is een gebied van grote landschappelijke waarde. Op alle locaties liggen fiets-routekaarten inclusief beschrijving, voor de liefhebbers van kunst en ook van fietsen door dit prachtige stukje Nederland. Uiteraard is het mogelijk de route te rijden of te lopen, van kunst naar kunst.

Mieke Diekmann van Galerie 't Arthuus: 'Creëren met passie', heeft meerdere gast-exposanten in haar galerie en beeldentuin: kleurrijke abstracte schilderijen van Arthur Bernard, raku-gestookte keramiek van Anke van der Kwaak, houten beelden van Bart Ensing, stenen beelden van Harrie Wilbrink en keramiek van Lyda Dirkse.
Ivonne Drosten, schilderijen: "Het mooiste moment is het moment van beroering".
Piet van Middelaar, schilderijen in atelier De Rode Reiger: "Ik geloof in de kracht van verbeelding", met gast-exposant: Nouran Breem afkomstig uit Syrië met tekeningen en schilderijen.
Piet van Middelaar heeft beelden in zijn beeldentuin, tijdens de afgelopen periode gemaakt.
Joop van Ulden, atelier met keramische fonteinen, vogelhuisjes, voedertafels en waterornamenten: "Spelen met klei ".
Annie Elissen, schilderijen van kippen, koeien, mensen om haar heen en tulpen: "De schoonheid van het alledaagse", met als gasten Loet Berendse met kleurrijk Tiffany en bijzondere sieradenvan Jolly Berfelo.


www.art-brummen.nl/route