Onderweg konden de deelnemers genieten van zelfgebakken pannenkoeken. Foto: PR.
Onderweg konden de deelnemers genieten van zelfgebakken pannenkoeken. Foto: PR.

Veel afwisseling tijdens 'Fiets de boer op'

HENGELO – De afwisseling was groot. Van een melkveeproefboerderij tot een boerderijcamping en van een groot geitenbedrijf tot een kijkje achter de schermen van een klein gespecialiseerd loonbedrijf dat met name actief is op het gebied van gewasbescherming. De jaarlijkse fietstocht 'Fiets de boer op' van de Hengelose 'Stichting Fiets de boer op' was zaterdag 23 juli goed voor ruim zeshonderd deelnemers.

Door Jan Hendriksen

De deelnemers aan de fietstocht hadden de keus uit twee startlocaties. Het gros (500) ging vanaf Partycentrum Langeler van start en ruim honderd deelnemers kozen het Buurthuus in Varssel als startlocatie. Het eerste bedrijf dat vanuit Hengelo werd aangedaan was het melkveeproefbedrijf De Marke aan de Roessinkweg. De Marke onderzoekt en demonstreert een schone en rendabele melkveehouderij. Het doel van het proefbedrijf is om de verliezen van ammoniak, nitraat, fosfaat en broeikasgassen zoveel mogelijk te beperken. Voer, mest en mineralen worden zo efficiënt mogelijk gebruikt. Zo was er een biogasinstallatie voor de productie van groene energie (stroom en gas) te zien. Het proefbedrijf telt 85 melkkoeien, 55 stuks jongvee en 55 hectare grond.

Vervolgens ging de tocht naar het bedrijf van Janssen Agri- service aan de Petersdijk in Zelhem. Agri- service is een klein gespecialiseerd loonbedrijf dat met name actief is op het gebied van gewasbescherming in alle gewassen en precisie bemesting met vloeibare kunstmest en kalk. Deze werkzaamheden verzorgt men voor loonbedrijven, vee- en akkerbouwbedrijven. Daarnaast heeft men een akkerbouwtak met aardappelen, mais en graan. Daarna werd Boerderijcamping De Dennemaat van de familie Arfman aan de Elzeboomweg in Ruurlo aangedaan. Hier konden de deelnemers volop genieten van zelfgebakken pannenkoeken door de diverse vrijwillige 'dames' van 'Stichting Fiets de boer op'. Ook was er een kleine hobbymarkt op het erf ingericht en konden de deelnemers genieten van een regionale folklore groep en van het koor de 'Zompenkears' bestaande uit schippers van van de Berkelzompen 'De Jappe en De Ente die op De Berkel varen.
Vanaf De Dennemaat naar het geitenbedrijf van de familie Hamoen aan de Wierssebroekweg in Barchem kon men ter hoogte van de Formerhoekweg in Ruurlo genieten van ijs van IJsboerderij de Steenoven uit Hummelo. Het melkgeitenbedrijf van Antoon en Nelleke Hamoen telt 800 melkgeiten en 170 opfok geiten met een jaarproductie van 1200 kilogram melk met 4.35 procent vet en 3.50 procent eiwit. De geiten worden twee maal daags gemolken in een 36 stand melk carrousel.
Op weg naar het laatste bedrijf van de firma Bosch aan de Scharfdijk in Hengelo vertelden vertegenwoordigers van de regionale Natuurvereniging 't Onderholt aan de Brandenborchweg in Vorden alles over het doel van hun vereniging. Het bedrijf van de firma Bosch bestaat al sinds 1934. Inmiddels is men aangekomen bij de derde generatie in de familie. Het bedrijf is dienstverlener in de breedste zin van het woord. Zo vindt men het bedrijf op elke plek: landbouw, bouw groen, wegenbouw. Sloopwerk, hijskraanwerkzaamheden, evenementen, calamiteiten en transport.