Fantastische dansoptredens in zonnig Vorden. Foto: Johan Braakman
Fantastische dansoptredens in zonnig Vorden. Foto: Johan Braakman Foto:

Internationaal Folkloristisch
Dansfestival zeer groot succes

VORDEN - Het Internationaal Folkloristisch Dansfestival, dat plaatsvond van 9 t/m 12 juli, is zeer succesvol verlopen. Vrijdag 8 juli, na de aankomst van alle groepen, werd er gestart met een verbroederingsbal in het Kulturhus in Vorden, waar alle groepen hun eigen dansen uitlegden en hierdoor zat de sfeer er al heel snel in. Zaterdag 9 juli zijn er tijdens de matinee en galavoorstelling door de groepen fantastische optredens verzorgd in een, beide keren, bomvolle zaal van het Kulturhus.

's Avonds werd, na de vlaggenparade, namens de gemeente Bronckhorst een officieel openingswoordje verricht door wethouder Paul Seesing. Verder waren er genodigden aanwezig van de FFNG en IOV. Na het lied 'Ode an der Freude', gezongen door zangvereniging Steernewalt uit Steenderen, kon het dansprogramma van start gaan.

Als eerste traden de Iesselschotsers op in de traditionele boerenkleding van 1900. Vervolgens kwam Volkskunstgroep de Krekels uit België, die een zeer mooie choreografie uitvoerden met onder andere witte bollen en vaandelzwaaien. Hierna was het de beurt aan de dansgroep 'De Schaop'ndansers' uit Exloo, die in hun zondagse Drentse kostuum een mooi optreden neerzette. Als laatste voor de pauze was dansgroep Podlasie uit Polen. Deze bijna professionele dansgroep bracht in traditionele kleding de Poolse folklore uit hun eigen omgeving Podlasie. Na de pauze was het de beurt aan de 'Noabers', de tussengroep van Folkloristische Dansgroep Hellendoorn, die gekleed in de kleding van de jaren '60 de dansen uit deze periode uitvoerden. Tijdens de middagvoorstelling dansten hier onze echte noabers, de Knupduukskes uit Vorden en Wiej Schots Vedan uit Barchem. Vervolgens was het de beurt aan het ensemble 'Pentla' uit Zuid-Moravië in Tsjechië. Deze groep van jonge mensen brachten een zeer goede show, begeleidt door hun citerband. Als slotspektakel kwam de groep Tifermasc uit Martinique. Deze zeer enthousiaste groep met veel jonge mensen van dit eiland in de Caribische Zee zorgde voor een waardig slotstuk van deze avond, die eindigde met een groot Caribisch feest met alle deelnemers.

Zondag 10 juli gaven de groepen acte de presence tijdens de kerkdienst in de NH kerk in Steenderen, waarbij ze na afloop nog eens dansen brachten op het marktplein. Om klokslag half twee vertrok vervolgens de optocht door het mooie, en reeds drukke stadje Bronkhorst, waar nadien op een tweetal podia tegelijkertijd door alle groepen de optredens werden verzorgd. Als Nederlandse groepen waren deze middag aanwezig de Soester Boerendansgroep en de Achterhookse Folkloredansers uit Ruurlo. Naast de optredens was er in Bronkhorst een leuke folkloremarkt en workshops Tingieten, Kralenbreien en Hindelooper schilderkunst. Mede doordat de weergoden de organisatie goed gezind was, was het een prachtig evenement met zeer veel bezoekers.

Maandag 11 juli stond in het teken van de 'Doe Dans'. In zaal de Nieuwe Aanleg te Almen konden de bijna 200 bezoekers van harte lust meedansen met de groepen uit Steenderen, Tsjechië en Martinique. Dinsdag 12 juli is er met de groepen uit Tsjechië en Martinique nog een bezoek gebracht aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem, waar de deelnemers 's morgens het park konden bezoeken en 's middags nog een optreden verzorgden op het Zaanse Plein.
Na het vertrek op woensdagmorgen van de laatste groep uit Martinique kan men terugkijken op een zeer geslaagd, goed verlopen, en druk bezocht folkloreweekend.


Foto's op achterhoekfoto.nl

Fantastische dansoptredens in zonnig Vorden. Foto: Johan Braakman