Winnende schilderij van het zilveren penseel, 'Jan van de schutterij' geschilderd door Simone Balhuizen. Foto: PR
Winnende schilderij van het zilveren penseel, 'Jan van de schutterij' geschilderd door Simone Balhuizen. Foto: PR

Prijswinnaars Schilderwedstrijd Hummelo 2016

HUMMELO - Het afgelopen weekend vond voor de vierde keer, tijdens het evenement Vive la France, een grote schilderwedstrijd plaats. Uit de vele aanmelding werden door de jury in de eerste ronde honderd schilderijen geselecteerd. Deze schilderijen werden geƫxposeerd in de dorpskerk van Hummelo.

De deelnemers kwamen uit heel Nederland, Belgiƫ en Duitsland. Het niveau van de ingezonden werken was hoog. Dat maakte de jurering tot een uitdaging. De veelheid van stijlen maakt duidelijk dat het hedendaags realisme veelomvattend is en niet per definitieve stijlgebonden.

Vakjury en winnaars
De vakjury bestaande uit: Heidi Otten, grafisch ontwerper; Bennie Jolink, kunstschilder en bekende inwoner van Hummelo (die helaas wegens gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn), Toos van Giersbergen, illustrator en kunstschilder en Sander Giesen, architect, koos de volgende winnaars: twee keer eerste prijs: Jan van der Kolk en Truus Delissen, twee keer tweede prijs: Heleen Goutbeek en Simone Balhuizen en twee keer derde prijs: Theun Krikke en Tommy Bauling. Naast de prijzen die deze vakjury toekent, is ook een publieksprijs verbonden aan de wedstrijd. Uit de bijna 800 publieksstemmen kwam het schilderij van Aukje Jansen als publiekswinnaar naar voren.

Extra prijs voor vakmanschap
Om het vakmanschap van het realistisch schilderen te stimuleren was dit jaar een extra prijs in het leven geroepen: Het zilveren penseel, de Achterhoekse Realistenprijs voor opgemerkt vakmanschap. Voor de beoordeling daarvan werd de jury aangevuld met Marian Merk, kunstschilder en eigenaar van de schilderschool in Hummelo en Roman Reisinger, bekend kunstenaar en galeriehouder in Gorssel. Voor de Zilveren penseel waren genomineerd: Erik Zwaga, Jasper Dielemans, Dorota Kowalczyk en Simone Balhuizen. Het Zilveren penseel is gewonnen door Simone Balhuizen. Meer informatie over de schilderwedstrijd is te vinden via de website.


www.marianmerk.nl