De Amerikaanse eiken aan de Onderstraat in Bronkhorst. Foto: Hans Thijssen
De Amerikaanse eiken aan de Onderstraat in Bronkhorst. Foto: Hans Thijssen

Overleg over toekomst vijftig Amerikaanse eiken

BRONKHORST - De toekomst van de in totaal vijftig Amerikaanse eiken aan de Onderstraat in Bronkhorst staat ter discussie. De gemeente voert hier al enkele maanden overleg over met Vereniging Bomenbelang, Het Steenders Landschap en de Belangengroep Stad Bronkhorst.

Wat gaat er gebeuren met de vijftig Amerikaanse eiken in Bronkhorst? Deze bomen aan de Onderstraat (richting Baak) verliezen volgens de gemeente veel hout en enkele exemplaren ondervinden last van zwammen.
Voorgesteld is om een zevental eiken te kappen (dat is op 2 en 3 juni gebeurd) en een aantal andere bomen te snoeien.

Verschillende opties bekeken
Omdat de gemeente vreest dat een aantal eiken niet langer meer zal leven dan tien jaar, praat ze momenteel met onder andere Vereniging Bomenbelang over de verschillende opties.
Die opties variƫren van alleen de meest zwakke bomen (zeven stuks) nu kappen en verder niets doen, omdat de meeste eiken zeker nog 20 tot 25 jaar mee kunnen tot het nu al kappen van alle bomen en herplant van een ongeveer even groot aantal bomen aan de andere zijde van de straat.

Begin juli bleken zowel de gemeente als Vereniging Bomenbelang Bronckhorst voorstander te zijn van de aanplant van een geheel nieuwe bomenrij, het liefst Baakse populieren, die passen beter in het landschap en zullen snel aanslaan, aan de noordzijde van de Onderstraat en de kap van de nog resterende 44 Amerikaanse eiken na een aantal jaren.

De omwonenden, verenigd in de Belangengroep Stad Bronkhorst, willen het liefst alleen kappen wat uiterst noodzakelijk is en die vrijkomende plekken aan de zuidzijde herplanten.

Verschillende voorstellen over kap van eiken

Het college van B & W maakt in september bekend wat het met deze voorlopige uitkomst gaat doen. Meer informatie is te vinden op de site.


www.bomenbelang.nl