Annie en Berend Rutjes en locoburgemeester Peppelman. Foto: Liesbeth Spaansen
Annie en Berend Rutjes en locoburgemeester Peppelman. Foto: Liesbeth Spaansen

Annie en Berend al zestig jaar een paar

STEENDEREN – Annie en Berend Rutjes - Nijenhuis gaven dinsdag 28 juni een feest bij Café Restaurant Den Bremer voor hun zestigjarig huwelijksfeest. Met de receptie kwam zelfs een grote zaal vol belangstellenden om te feliciteren en dat maakte het, met een buffet in het café voor zo'n vijftig gasten, een zeer geslaagde dag.

Door Liesbeth Spaansen

"Koning Willem en Maxima feliciteerden ons, de commissaris van de koning en de gemeente", vertelde Berend enthousiast. "Zij hebben al een bloemetje gebracht." Annie kijkt terug op een fijn feest. "Het zit er alweer op", glimlacht ze. Het bruidspaar koos voor een zacht muziekje op de achtergrond. "Je hebt er die willen er beste muziek bij hebben, maar ik houd niet van dat lawaai." Ook liet het paar de muziekvereniging niet komen voor een serenade. Dat Berend slechtziend en Annie slechthorend is, speelde wel mee in deze keuzes.

Woensdag 29 juni ontving het bruidspaar locoburgemeester Antoon Peppelman op de koffie. "Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal. Jullie zien er nog goed uit", lacht hij. Annie en Berend zijn in Steenderen geboren en getogen, woonden tegenover elkaar en gingen allebei naar de St. Joannesschool.

Op hun trouwdag moesten zij 's morgens al vroeg op het gemeentehuis in Steenderen zijn en gingen vervolgens naar de kerk. Ze reden met hun eigen auto naar Brouwer in Brummen om foto's te maken. Het feest was bij Zaal Beuseker.
Het echtpaar kreeg vijf kinderen, twee meisjes en drie jongens. Een dochter woont in Apeldoorn, de andere vier kinderen wonen in Steenderen. Nu mogen ze ook genieten van negen kleinkinderen en één achterkleinkind.

Annie en Berend Rutjes-Nijenhuis wonen al zestig jaar in het zelfde huis. "We zijn de eerste bewoners. We zitten in de tuin van de notaris, die woonde daar", wijst Berend. "Er stond een hoge schutting omheen." Berend werkt nog steeds, al is het met hulp, in zijn moestuin.

In het werkzame leven was Berend vrachtwagenchauffeur, hij werkte veertig jaar bij de firma Donderwinkel. "Ik kon lopend naar het werk", vertelt hij lachend. De vrachtwagens zijn veranderd in de loop van de jaren, van koud en oncomfortabel tot modern. "Maar ik begon als boerenknecht in de Noordoostpolder en werkte even in de blikfabriek in Doesburg."
Naast de zorg voor de kinderen was ook Annie buitenshuis aan het werk. Zij had verschillende werkhuisjes in de buurt, werkte zo'n vijftien jaar twee of drie keer in de week na kantoortijd bij FrieslandCampina, wat toen Coberco heette en een jaar of twintig bij Boerman Architectenbureau. "Dat was zaterdags 's morgens", weet Annie nog.

Tijdens het gezellig uurtje praten ze over het hoge water van vroeger toen er nog geen dijk was, de Canadezen in de oorlog op Rha en de supermarkt en dokter vlakbij. Een vergelijking met vroeger is snel gemaakt. Toen deden de dokter en zijn vrouw dag en nacht de praktijk en kenden de gezinnen, tegenwoordig lopen er meer mensen op de praktijk en wordt alles bijgehouden op de computer. Gelukkig heeft Steenderen nog wel een apotheekhoudende huisartsenpraktijk. Natuurlijk komt ook het weer aan bod. Of het zestig jaar geleden mooi weer was, dat weet het bruidspaar niet meer. "Wat ik wel weet is dat er een klein circus was op het marktplein, een klein tentje en kleine dieren. We zijn toen we getrouwd waren nog even naar buiten gelopen."