Hermans/van Gaalen op weg naar de vierde positie tijdens het GP Valkenswaard. Foto: Albert Schreuder
Hermans/van Gaalen op weg naar de vierde positie tijdens het GP Valkenswaard. Foto: Albert Schreuder

Eindelijk succes voor Koen Hermans

HENGELO - Na een seizoen met veel tegenslag lukte het Koen Hermans en Kenny van Gaalen eindelijk om in Valkenswaard voorin te eindigen. Door een negende en een voortreffelijke derde klassering werden ze uiteindelijk vierde in het dagklassement.

Door Willy Hermans

Talent en een goede motor zijn aanwezig, maar om voorin te eindigen in de motorcross moet je ook het geluk hebben dat je geen crashes of pech krijgt. Daar weet Koen Hermans inmiddels alles van. De verwachtingen waren na de zesde plaats vorig jaar hooggespannen, maar in de eerste vier GP's zat het steeds tegen. Van een voorganger die in de modder bleef steken tot een losrakende dodemansknop met als gevolg een tiende positie in de tussenstand van het WK-klassement.

Belgische overmacht
Na de modderbrij in Schopfheim waren de omstandigheden op het Euro-circuit in Valkenswaard opnieuw zwaar. De gestadig neervallende regen leek Team Hermans zaterdag niet te deren door in groep A als snelste in de tijdtraining te eindigen. De kwalificatierace moest door de slechte gesteldheid van de baan worden afgelast.
Zondag was het eindelijk droog, maar de baan was voor de 35 deelnemende zijspannen zwaar. Het waren vooral de Belgen die de toon gaven. Santermans ging als snelste van start, maar al snel nam Adriaensen de koppositie over om deze niet meer af te staan. Hermans lag op de zesde positie toen Van Werven ten val kwam en zowel Hermans als Bax crashten en op achterstand kwamen. Van Werven moest de strijd staken; Hermans en Bax moesten in de achtervolging en slaagden daar wonderwel nog heel aardig in. Bax/Bax finishte op de WSP-Zabel van Daniël Willemsen (die weer langs de baan stond!) als zevende; Hermans/van Gaalen als negende. Adriaensen won met overmacht voor de andere Belgen Hendrickx, Vanluchene en Santermans.
De andere Hengeloër Bart Sloot was met Carlo van Duijnhoven ook weer van de partij. Ze lagen op de dertiende plek in de tweede ronde toen een voetsteun afbrak en ze hun combinatie naar de paddock konden sturen.

Podiumplaats in tweede manche
In de tweede manche lukte het Koen Hermans zich tussen de Belgische toppers te mengen. Dit keer geen crashes of pech. Van start als vijfde schoven ze geleidelijk naar voren en wisten ze ook Vanluchene van de derde plek te verdrijven. Adriaensen was wederom de sterkste en wist ook deze manche op zijn naam te schrijven. De winnaar van deze Grand Prix nam daardoor ook de leiding over in het WK-klassement van Giraud, die duidelijk minder in zijn element is op dit zandcircuit.
In het dagklassement was het volledige podium voor de Belgen, maar daarachter was het team Hermans/van Gaalen blij met de vierde positie en de 31 punten, waardoor ze weer een plekje opschoven.
Ook van Duijnhoven/Sloot gingen tevreden naar huis. In de tweede manche reden ze van de 29e naar de 19e plaats en veroverde weer een paar WK-puntjes.

Dagklassement GP Valkenswaard: 1. Adriaensen 50, 2. Hendrickx 44, 3. Vanluchene 38, 4. Hermans 31, 5. Burgler 30, 15. Mike Keuben 13, 21. van Duijnhoven 2, 22. Justin Keuben 2.
Tussenstand WK na vijf GP's: 1 Adriaensen 197, 2. Vanluchene 181, 3. Giraud 174, 4. Hendrickx 173, 5. Browne 162, 6. Willemsen 122, 7. Cermak 122, 8. Santermans 120, 9. Hermans 104, 10. Bax 103.

De volgende Grand Prix is op 10 juli in Genk in België, waar Koen Hermans vorig jaar het podium wist te halen.