Savannah van der Laan tijdens de tienuurs crosswedstrijd in Frankrijk. Foto: Valerie Benaddou
Savannah van der Laan tijdens de tienuurs crosswedstrijd in Frankrijk. Foto: Valerie Benaddou

Meiden van der Laan ijzersterk in de modder

HALLE/GONCOURT FR - Hoe meer water er viel, hoe meer plezier Savannah en Kimberly van der Laan er in kregen. Terwijl de ene, na de andere quadrijder naast de baan belandde, wisten zij de meters te maken en waren dan ook teleurgesteld toen de wedstrijdleiding besloot de wedstrijd met twee uur in te korten en vroegtijdig te beëindigen in verband met de enorme regenval.

Zaterdagavond om 20.00 uur ging de eerste manche van vier uur van start. Samen met een Franse rijdster vormden ze team VLS New Generation tijdens de tien uur durende wedstrijd in het Franse Goncourt. Al snel na de start, waarbij de Française als eerste begon, kwamen de eerste druppels uit de lucht en toen na anderhalf uur Savannah van der Laan het stokje overnam, bleek dat goede stuurmanskunst bij een natte baan een vereiste is. Terwijl het daglicht van het circuit verdween, de regen bij vlagen van het circuit een ijsbaan maakte, passeerde Savannah rijder na rijder en wisselde vanaf een zevende positie van de 56 deelnemende teams met haar zus Kimberly. Ook zij had geen moeite met de gladde baan. Ze werd echter op een zesde positie een kwartier voor middernacht van de baan gehaald, omdat het leek alsof haar quad motorische problemen had. Savannah maakte de vier uur nog vol en wist tevens de op twee na snelste rondetijd neer te zetten.

Vanaf die zesde plek mocht er zondagochtend om half elf weer gestart worden voor de laatste zes uur. Dit moest vanuit een gesloten park, met de banden van de avond ervoor, terwijl er in de nacht nog flinke buien het circuit geteisterd hadden. Hierdoor leek het meer leek op een modderpoel dan een circuit, wat eigenlijk om een andere bandenkeuze vroeg. De start verliep dan ook niet naar wens. Een rijder die zijn machine niet op de baan kon houden, nam Savannah mee de strobalen in en er moest eerst hulp komen om de bijna tweehonderd kilo wegende quad weer op de baan te krijgen. Dit herhaalde zich daarna nog twee keer. Savannah, die het liefst buitenom haar concurrentie passeert, werd nu de dupe van die tactiek en van de onkunde van de concurrentie. Dit kostte vele plaatsen en een bandenwissel leek noodzakelijk. Zus Kimberly stond intussen klaar met regenbanden en nam de klus over, niet geheel zonder succes. Zij wist van de 27ste plaats weer langzaam naar voren te rijden.

Na vier uur en Savannah intussen weer in de strijd, besloot de organisatie dat het niet langer verantwoord was om nog verder te gaan. Rijders (zonder de juiste banden) kwamen namelijk niet meer tegen de helling op en dit zorgde voor gevaarlijke situaties. De wedstrijd werd afgevlagd en een zestiende plaats was het best haalbare. Ontevreden blikken bij de Van der Laantjes. Zij hadden wel de juiste banden en hadden nu weer posities kunnen heroveren, maar het mocht niet zo zijn.

Als snelste damesteam, maar tevens als tiende in het veld van 56 mannenteams, kregen ze tijdens de prijsuitreiking een respectvol applaus van alle mannen. Dit was zowaar geen kleine prestatie. Na dit goede resultaat hebben zij als team VLS New Generation, tesamen met de Française, besloten dit jaar ook mee te doen aan de twaalfuurs mondiale wedstrijd in Frankrijk. Een internationale strijd, met deelnemers van Australië tot USA, waarbij ook weer in de nacht gereden moet worden. De dames hebben er zin in.


www.vlsnewgeneration.com