Start IRRC Supersport. Foto: Henk Teerink
Start IRRC Supersport. Foto: Henk Teerink Foto:

I.R.R.C. en BeNeCup races Hengelo

Hengelo - Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei a.s. zijn er de jaarlijks terugkerende wegraces voor het I.R.R.C. (Internationale Road Racing Championship) en BeNeCup kampioenschap. Op het schitterende stratencircuit, uniek in zijn soort zal gestreden worden om punten in de diverse klassen en kampioenschappen. De "Varsselring" is een circuit waar de deelnemers graag komen en het is een mooie afwisseling met de permanente circuits zoals het TT Circuit Assen.

Het I.R.R.C. kampioenschap kent zes weekenden met twee races per weekend. Het eerste weekend is in Hengelo en met Pinksteren zal er in Oss gereden worden. Verder gaan de vaste deelnemers van dit kampioenschap nog naar Chimay België, Horice Tsjechië, Imatra Finland. De laatste race zal plaats vinden in het Duitse Frohburg.Net als de afgelopen jaren zal zowel op zaterdag als zondag gereden worden. Op zaterdag heeft elke klasse twee trainingen op het programma staan. Beide trainingen tellen mee voor de start positie van de races. Elke klasse zal twee races rijden in het weekend. Voor degene die zich niet hebben gekwalificeerd voor de hoofdrace is er een B wedstrijd op zondagmorgen.

De klassen die aan de start komen op de "Varsselring" zijn: I.R.R.C. Superbike en Supersport, BeNeCup Superbike, Supersport en Zijspan. De Classics plus Supertwins rijden NK wedstrijden en naast dit alles komt de Camathias Zijspan Cup naar Hengelo. De Camathias Cup is een klasse met oude zijspannen en coureurs van weleer.
Een flink aantal leden van de Hamove komen aan de start en genieten nu al van het rijden voor eigen publiek. Het belangrijkste team uit de regio is het Performance Racing Achterhoek (P.R.A.) met Joey den Besten en Jochem v.d. Hoek. Het team heeft een zeer grote aanhang uit de regio en ver daar buiten. Den Besten is kanshebber voor de overwinning in de I.R.R.C. supersport categorie. Hij liet weten er alles aan te doen om de overwinning binnen de gemeente grenzen te houden. Een van zijn grootste tegenstanders is de Tsjechische rijder Marek Cerveny. Hij is de regerend kampioen maar den Besten wil graag de nummer 1 plaat weer in zijn bezit krijgen.

Bij de I.R.R.C. Superbikes zijn kanshebbers voor de overwinning niemand minder dan: Johan Fredriks, Didier Grams, Vincent Lonbois en Sebastien LeGrelle. Jochem v.d. Hoek van het P.R.A. is van plan om minstens een keer op het podium te komen op de "Varsselring". In de BeNeCup wedstrijden komen de Hamove leden Lesley ten Tusscher, Marcel Zuurbier, Michael Hofman en Joey den Besten in aanmerking voor de overwinning in de Supersport klasse. Bij de Superbikes zal er gestreden worden door Nigel Walraven, Jarco Grotenhuis, Peter Schalken ect. Bij de zijspannen zal de strijd volledig open liggen omdat het duo Streuer/ Koerts de voorkeur geeft aan een wedstrijd voor het IDM kampioenschap. De strijd zal er alleen maar mooier op worden want de meeste duo's zijn aardig aan elkaar gewaagd zoals Smits/de Haas, Endeveld/Remmé en het regionale duo Nijland/Steenbergen.

Jarno Onstenk zal gaan voor een podium bij de Classics waar Jan Frank Bakker de favoriet is voor de overwinning. De Classics rijden op zaterdagmiddag hun eerste race evenals de Supertwins. Olaf Romijn beschouwd de races in Hengelo als een goede training voor de fameuze races op het eiland Man die begin juni verreden zullen worden. De Camathias Cup is de Europese classic sidecar competitie. De Camathias Challenge ontleent z'n naam aan de helaas te vroeg overleden Zwitserse zijspan coureur Florian Camathias. De cup bestaat uit coureurs en bakkenisten uit Engeland, Frankrijk, België, Duitsland, Schotland en uiteraard Nederland. De competitie wordt verreden op zes circuits in Europa waaronder op het 60 kilometer lange circuit Isle Of Man. Alle klassen hebben een volle bezetting en dat is wel een anders bij races in Nederland.

Een vol programma met races voor een betaalbare prijs. Een kaartje op zaterdag kost 10 euro en t/m 18 jaar is het gratis. De entree voor zondag is 20 euro voor volwassenen en 5 euro voor jongeren van 12 t/m 18 jaar inclusief een programmablad. Voor de jeugd onder de 12 is toegang gratis. De toegang tot het rennerskwartier is voor iedereen vrij, hier kan men een kijkje komen nemen in de keuken van de wegrace teams.

De trainingen op zaterdag beginnen om 8.30 uur. Na afloop van de trainingen op zaterdag zal er bij het start-finish gedeelte een sprint wedstrijd gereden worden over 1/8 mile door een aantal café racers. Dit zijn veelal unieke motoren en zeer de moeite waard om te bekijken. Het spektakel zal tegen 18.00 uur beginnen. De Hamove organiseert dit samen met de "Dutch café Racers". Muziek is er in het Race Café op zaterdagmiddag en avond. DJ Fifty-Fifty geeft een show op zaterdagavond, de toegang tot het Race Café is gratis. Voor de jeugd zijn er mini motoren, luchtkussens en een draaimolen aanwezig zijn. Een mooi dagje uit voor het hele gezin.

Kanshebbers overwinning IRRC: Didier Grams en Joey den Besten. Foto: Henk Teerink