De L.O.E.P. in science middag in Borculo. Foto: PR
De L.O.E.P. in science middag in Borculo. Foto: PR Foto: Verona Westera

LOEP daagt Da Vinci-leerling uit

BORCULO - Drie enthousiaste ouders van de openbare basisschool Da Vinci in Borculo zorgden 16 maart voor het eerst voor een bijzondere middag voor basisschoolleerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. De opdracht gold toen de mooiste, sterkste en meest bijzondere brug te bouwen met materialen als satéprikkers, paperclips en elastiekjes. Er deden toen zeventig kinderen mee. Woensdag 20 april was de tweede middag, waarbij het thema dit keer science en het onderzoekend vermogen was, L.O.E.P in science zogezegd. Ook nu waren er meer dan vijftig deelnemers. Zij mochten allerlei proefjes, zoals het maken van een lavalamp.

Door Rob Weeber

De naam Da Vinci basisschool zegt eigenlijk al dat het hier niet om leerlingen van het reguliere basisonderwijs gaat. De deelnemers zijn stuk voor stuk hoogbegaafd en hebben volgens de initiatiefneemsters Natasja Hoekstra, Saskia Ringnalda en Mie Johansen meer uitdaging nodig dan andere kinderen. Zij hebben alle drie een hoogbegaafde kind in het basisonderwijs en leerden uit ervaring dat hoogbegaafde kinderen niet per se beter of gelukkiger zijn dan kinderen met een lager IQ, maar wel een ander gedrag vertonen.
"Het is zeker niet ons doel om hoogbegaafde kinderen af te zetten tegen andere kinderen", aldus Hoekstra. "Wat wij beogen met deze middagen is enerzijds dergelijke kinderen meer uitdaging te bieden dan ze doorgaans op school hebben en anderzijds ze de kans te geven om met gelijkgestemden in contact te komen. Veel kinderen zijn niet getest op hoogbegaafdheid, maar zijn het wel. De term hoogbegaafd is weliswaar gedefinieerd, maar dat wil niet zeggen dat iedere ouder of leerkracht de symptomen herkend die erbij horen. Een hoogbegaafd kind heeft niet alleen een hoog IQ, maar gedraagt zich ook anders. Bij onwetendheid hierover kunnen spanningen ontstaan tussen ouder en kind en tussen leerlingen onderling."

LOEP: Leer, Ontdek, Ervaar en Plezier

En dus togen ze aan de slag met hun ideeën en legden contact met basisscholen uit de gehele Achterhoek. L.O.E.P. staat voor Leer, Ontdek, Ervaar en Plezier, en dat is precies wat de kinderen nodig hebben. Voorwaarde is wel dat hun programma het normale lesprogramma van de basisschool niet mag schaden. Inmiddels hebben ze ideeën genoeg voor 12 maandelijkse bijeenkomsten, de ene maand in de regio Borculo en de andere maand in de regio Aalten. De ideeën variëren van een techniekmiddag tot een middag met Minecraft, een computerspel met een soort 3D Lego. Maar het kan ook over de natuur gaan, over roofvogels bijvoorbeeld. Voorwaarde is dat de leerling zich uitgedaagd voelt. Aanwezig ook die middag is de locatiecoördinator van de openbare basisschool Da Vinci, Jolanda Reinders. Zij ziet in de bijeenkomsten van de leerlingen een goede ontwikkeling. "De kinderen stimuleren elkaar. Veel kinderen lopen vast in het reguliere onderwijs omdat ze een ander gedrag vertonen. Zij zien het grotere geheel, denken dieper, vaak met een omweg, en willen eindeloos discussiëren over het waarom. Ouders en leerkrachten herkennen niet altijd de signalen. Het is bijvoorbeeld een misverstand dat hoogbegaafde kinderen meer voorkomen bij ouders met een hogere opleiding." Reinders is blij met de L.O.E.P. aandacht voor hoogbegaafdheid, maar erkend ook dat er nog veel overleg nodig is tussen leerkrachten en ouders en zeker ook tussen basisscholen en voortgezet onderwijs. Wanneer laat je als basisschool een leerling naar een school voor louter hoogbegaafde kinderen gaan bijvoorbeeld is een problematiek die regelmatig terugkeert.