De geslaagden voor de Bekveldse inburgeringscursus. Foto: PR
De geslaagden voor de Bekveldse inburgeringscursus. Foto: PR

Nieuwe Bekvelders zijn ingeburgerd

BEKVELD - Ruim dertig nieuwe Bekvelders hebben op zaterdag 16 april de inburgeringscursus gevolgd. Wat bij de eerste editie in 2012 begon als een grap, is het nu uitgegroeid tot een heuse 'Bekveldse Inburgeringscursus' voor nieuwkomers.

De nieuwkomers werden ontvangen, op de basisschool van Bekveld, door twee reeds ingeburgerde Bekvelders. Na een voorstelronde werd meer verteld over rouw en trouw, noaberschap en andere gebruiken op Bekveld.
Na een korte pauze heeft Herman Vrielink, de Onderwijskundig Leider van de CBS Bekveld, de geschiedenis en het reilen en zeilen van de Bekveldse school nader toegelicht gevolgd door een rondleiding langs de klaslokalen.
Met de fiets vertrok het hele gezelschap richting de Kremersdijk waar de cursisten gastvrij werden ontvangen in het natuurmuseum van Jan en Dinie Wagenvoort. In een schuur vol gebruiksvoorwerpen heeft Jan verhalen verteld uit het verleden, over de natuur, gebruiken, herkomst van boerderijnamen en daarnaast een aantal leuke grappen gemaakt.
Na een korte rondgang door het natuurmuseum hebben de cursisten een echt Hengels borreltje genuttigd. Na een kort ritje op de fiets, naar het laatste adres, werd een bezoek gebracht aan een lokale ondernemer, Jan Menkveld. Tussen de pallets met stenen werd bedrijvig Bekveld nader belicht. Jan heeft zelf de historie van zijn eigen bedrijf en de activiteiten van de Buurtvereniging Bekveld aan de orde gebracht. Het was vooral gezellig in Jan z'n sfeervolle kantine en werkplaats.
Na afloop ontvingen de cursisten een certificaat en boekje met daarin de deelnemers, een evenementenkalender, diverse verenigingen in en om Bekveld en lokale gebruiken worden nog eens uit de doeken gedaan. Deze derde editie van de Inburgeringscursus is mede mogelijk gemaakt door Bekveldse ondernemers die de cursus hebben gesponsord. Hierdoor kon wat extra's worden gedaan voor de cursisten en zijn de ondernemers terug te vinden in het uitgereikte boekje.
"Er kan teruggekeken worden op een geslaagde avond. De ingeburgerde Bekvelders zijn warm onthaald op een frisse avond en zijn meer bekend gemaakt met lokale activiteiten en festiviteiten. Op naar een volgende editie", aldus de cursusleiders.