Amy, Bram en Matthijs uit groep 7 van de St. Bernardusschool in Keijenborg poten aardappels in de educatieve moestuin bij kinderboerderij Feltsigt in Bekveld. Foto: Luuk Stam
Amy, Bram en Matthijs uit groep 7 van de St. Bernardusschool in Keijenborg poten aardappels in de educatieve moestuin bij kinderboerderij Feltsigt in Bekveld. Foto: Luuk Stam Foto: Luuk Stam

Educatieve moestuin is geopend

BEKVELD - Groep 7 van de St. Bernardusschool in Keijenborg plantte donderdagmiddag de eerste zaadjes in de moestuin bij kinderboerderij Feltsigt in Bekveld.

Door Luuk Stam

Nu zijn het nog netjes aangeharkte stukjes zand, maar straks moet er hier in de educatieve moestuin bij kinderboerderij Feltsigt heel wat uit de grond komen. Aardappels, bietjes en radijsjes, maar ook bloemen. Verschillende schoolklassen uit de buurt zullen daar samen voor zorgen. Deze donderdagmiddag is het tijd voor het planten van de zaadjes. Later in het jaar moet er ook gespit worden. En uiteraard heeft ook deze 200 vierkante meter grote tuin af en toe mest nodig.

Marja Hartman: 'Prachtig, dat enthousiasme'

De primeur is voor groep 7 van de St. Bernardusschool. Verdeeld over tien kleine tuintjes zijn de Keijenborgse leerlingen vanmiddag aan het werk. Amy, Bram en Matthijs beginnen met het poten van de aardappels. Met schepjes graven ze drie kuiltjes en even later verdwijnt in elk van de kuiltjes een aardappel. Bram bedekt ze met grond. Dan plaatsen de kinderen drie gekleurde stokjes. "Zo weten we straks nog waar de aardappels liggen", verklaart Bram.
Hij en Matthijs vinden het werken in de tuin erg leuk. En dan vooral het verbouwen van groenten. "Ik heb liever bloemen", zegt Amy. De kinderen hebben als tip gekregen om de zaadjes voor de planten in de vorm van letters in de grond te stoppen. Dat ziet er namelijk leuk uit als alles straks uitkomt. Bram, Amy en Matthijs komen erachter dat ze met hun voorletters het woord 'BAM' kunnen vormen. Enthousiast gaan ze aan de slag.
"Prachtig, dat enthousiasme", reageert voorzitter Marja Hartman van de Stichting Buiten Gewoon Buiten. Die stichting verwierf de afgelopen tijd materiƫle en financiƫle steun voor dit project. De bedoeling is dat de kinderen leren over de verschillende soorten groenten en fruit, maar ook wanneer te zaaien en wanneer te oogsten. Uiteindelijk zal er in een tuinkeuken worden gekookt met de producten uit de tuin. Misschien gaan er zelfs groentepakketten in de verkoop. Juf Tilke Gorgels ziet haar 23 leerlingen uit groep 7 ondertussen hard doorwerken. "Het is een bijzonder leuke manier om de kinderen te leren waar de groenten vandaan komen", vindt de juf. De jongens in de klas kunnen niet wachten om straks hun zelfgekweekte groenten op te eten. De meisjes kijken vooral uit naar de mooie bloemen. "Wauw", zegt Noa als bestuurslid Mieke Smit op een plaatje laat zien hoe de zinnia er straks uit komt te zien. Smit glundert. "Enig toch, om die kinderen allemaal zo lekker bezig te zien? Geweldig."