Belangstellenden in de rij bij Shop Melange tijdens de feestelijke opening. Foto: Luuk Stam
Belangstellenden in de rij bij Shop Melange tijdens de feestelijke opening. Foto: Luuk Stam

Shop Melange is 'aanwinst voor Hengelo'

HENGELO - De officiële opening van warenhuis Shop Melange trok woensdagmiddag tientallen belangstellenden. Na jaren van leegstand heeft dit winkelpand nu eindelijk een functie.

Door Luuk Stam

De eer is deze woensdagmiddag voor Gerda Wullink, Gerrie Grootbod en Arnold Bruggink. De drie mogen het lintje doorknippen op de plek waar zij ooit nauw betrokken waren bij respectievelijk Enorm Harmsen, Grootbod Woninginrichting en Bakkerij Bruggink. Nu staat hier op de hoek van de Raadhuisstraat en de Banninkstraat een nieuw pand. De winkelruimte op de begane grond van dit nieuwe gebouw stond sinds de bouw in 2006 leeg, maar krijgt nu met Shop Melange toch een invulling.
En een mooie ook, zo is de algemene opvatting van de eerste bezoekers. In Shop Melange komt het werk van niet minder dan 28 verschillende ondernemers samen. Dat leidt tot een warenhuis met een veelzijdig aanbod van onder andere kleding, speelgoed en streekproducten. Ook is er een kapsalon. Door collectieve winkelruimte te creëren wil Shop Melange de vaste lasten voor de deelnemers verlagen. Van de verkoopopbrengsten gaat 90 procent naar de ondernemer en 10 procent naar Shop Melange.
Rob Rosweide gaat in het warenhuis zorg dragen voor de dagelijkse gang van zaken. Tijdens de opening ziet hij met een lach op zijn gezicht hoe de eerste mensen door de nieuwe zaak wandelen. "Het was de afgelopen weken wel even stressen", geeft Rosweide toe. Enkele weken geleden was de winkelvloer dan ook nog zo goed als leeg. Nu staat het vol met producten. "Ik ben blij", geeft Rosweide aan. "Alles werkt. We moeten het nu verder gaan ontwikkelen. Je ziet dat er veel animo voor is. Dat geeft een goed gevoel."
Dan wordt Rosweide weggeroepen omdat de eerste klanten al bij de kassa staan. Die kassa heeft nog wat opstartproblemen. Gelukkig zijn die snel verholpen en is het hier deze middag voor de rest een oase van positieve geluiden. "Je bent hier zo vrij", vindt Doortje Dickmann. Met haar rollator was zij zojuist één van de allereerste klanten die Shop Melange mocht ontvangen. Het valt Dickmann zeker niet tegen. "Ze hebben hier zoveel verschillende dingen. Prachtig. Dit is echt een aanwinst voor Hengelo."
In de hoek van die 'aanwinst' laat Jacqueline Dieks-Koenders aan belangstellenden haar nieuwe kapsalon zien. "Ik ben er heel erg blij mee", laat de kapster enthousiast weten. Ze werkte voorheen bij Lurvink en huurde daarna enkele dagen per week een stoel in een andere kapsalon. Nu heeft Dieks-Koenders in Shop Melange haar eigen plekje. "Dat geeft toch meer vrijheid", geeft ze aan. "Morgenochtend heb ik direct mijn eerste klanten. Super leuk!"
Voor Gerda Wullink is het mooi om te zien dat er nu op deze plek weer leven komt. Zij werkte hier meer dan 25 jaar bij Enorm Harmsen, een zaak in ijzerwaren en gereedschappen die jarenlang een vertrouwd gezicht was in het Hengelose straatbeeld. "Het dorp moet weer opbloeien", vindt Wullink. "Wat hier nu gebeurt, is hartstikke leuk. Het is een plek waar je voor van alles terecht kan. Je hoeft Hengelo niet meer uit om wat te kopen. Je hebt hier zat."