Arie Niks toont trots zijn nieuwste drukwerk.  Foto: Ina Timmer
Arie Niks toont trots zijn nieuwste drukwerk. Foto: Ina Timmer

Lentegedicht gedrukt met houten letters

DOESBURG - Na Pasen is de Winter voorgoed voorbij. Dat is de reden dat in de Historische Boekdrukkerij De Arend in Doesburg met houten letters een gedicht is gedrukt over de Lente.

"De oplage is geheel klaar en beschikbaar voor bezoekers. Ik vond het erg plezierig om met deze letters afkomstig uit Zutphen te drukken, omdat ze echt heel oud zijn. Door de beschadigingen krijgt men bij een afdruk een heel bijzonder beeld. Ik had al een serie gedrukt met het thema Winter. Aanstaande zondag start ik met Zomer als onderwerp", aldus drukker Arie Niks. Men kan dan zien hoe er vroeger in een drukkerij werd gewerkt.
Hij maakt uitsluitend gebruik van voor 1970 gangbare drukkersmaterialen uit het boekdruksysteem. Talloze druksels kwamen van zijn hand. Hij gaat op 3 april op de krantenproefpers uit 1900 drukken. De Historische Boekdrukkerij De Arend bevindt zich aan de rand van de oude historische binnenstad van Doesburg aan de Burg. Nahuyssingel 28. De openingstijd is van 12.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis. Ook op dinsdagmiddagen is deze historische drukkerij gratis te bezoeken.


www.boekdrukkerijdearend.nl


Home-Start+ nieuw in negen gemeentes

Opvoedings- ondersteuning aan gezinnen met kinderen van 7 tot en met 14 jaar

VARSSEVELD – Yunio jeugdgezondheidszorg, vallend onder Sensire, biedt per 1 april Home Start+ aan in negen gemeenten van de Oost-Achterhoek. Home-Start+ geeft opvoedingsondersteuning door ervaren vrijwilligers aan gezinnen met kinderen van 7 tot en met 14 jaar. Het programma is een vervolg op het succesvolle Home-Start, dat zich richt op gezinnen met kinderen tot zeven jaar.

Door Josée Gruwel

"Uit een toenemende vraag van onder andere ouders, jeugdverpleegkundigen, sociaal werkers en wijkcoaches is Home-Start+ nu een feit", vertelt coördinator Thea Staffhorst. "Eigenlijk is het een logisch vervolg op Home-Start, waarmee in de afgelopen zeventien jaar ruim zevenhonderd gezinnen ondersteund werden in de gemeentes Doetinchem, Oude IJsselstreek, Aalten, Berkelland, Montferland, Winterswijk, Lochem, Bronckhorst en Oost-Gelre. Ook landelijk floreert het programma. Home-Start leidt tot verbetering van het welzijn van zowel ouders als kinderen en daarmee worden ernstige problemen voor opgroeiende kinderen voorkomen. Met Home-Start+ willen we hetzelfde doel bereiken."

Werkwijze
Als ouder kan men zichzelf aanmelden voor het programma Home-Start+. Staffhorst: "De ervaring van Home-Start leert dat ouders zich aanmelden die geen aanspraak willen of kunnen doen op hun sociale omgeving." Na aanmelding wordt met een van de zes coördinatoren besproken hoe Home-Start+ behulpzaam kan zijn. Daarbij zijn de vragen van de ouder(s) het uitgangspunt. De ondersteuning wordt hierop afgestemd. Daarna wordt een vrijwilliger voorgesteld. Staffhorst: "Als het klikt, komt de vrijwilliger wekelijks enkele uren bij het gezin thuis. Het voordeel is dat onze vrijwilligers de tijd hebben. Ze staan niet onder druk. De ondersteuning duurt zolang het nodig is, maar maximaal twee jaar." Voor het gezin zijn er geen kosten aan verbonden.

Vrijwilligers
Op dit moment wordt er met Home-Start in de negen gemeentes gewerkt met 105 vrijwilligers. Een aantal ervan heeft aangegeven ook met het plusprogramma actief aan de slag te willen gaan. Daarnaast vraagt Yunio om nieuwe vrijwilligers die wekelijks een bezoek afleggen, een luisterend oor bieden, vertrouwen wekken, praktische hulp en nuttige tips geven. Staffhorst: "Onze vrijwilligers zijn ervaringsdeskundigen, zijn zelf ouder of hebben ervaring in het werken met basisschoolleerlingen en pubers." Daarnaast volgen nieuwe vrijwilligers een cursus van vijf keer een dag. Hierin komt onder andere de methodiek en de visie van waaruit gewerkt wordt aan de orde. "Het contact met de ouders is bijvoorbeeld op basis van gelijkwaardigheid. Je richt je op de ouder, maar je neemt geen zaken van ouders over en laat het initiatief bij hen. Je blijft als het ware 'op je handen zitten'. Daarnaast is het heel belangrijk aandacht te geven aan wat er wel goed gaat in het gezin en niet alleen te focussen op problemen." Eenmaal begonnen als vrijwilliger, is er eens in de zes weken een intervisiemoment met mede-vrijwilligers.

Ontstaan
De Engelse Margaret Harrison richtte in 1973 Home-Start op. Achttien jaar later, in 1991, werd het programma geïntroduceerd en uitgevoerd in 130 Nederlandse gemeenten. Inmiddels is gebleken dat het een 'evidence based' programma is. Dat betekent dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de methode werkt.
In april 2014 werd het programma van Home-Start door het Europees Platform voor Investeren in Kinderen, een initiatief van de Europese Unie, erkend als 'best practice'. Deze hoogst mogelijke beoordeling werd gescoord op effectiviteit, overdraagbaarheid en impact. Vanaf 1 januari 2016 kan Home-Start+ landelijk overal aangeboden worden.

Op 5 april start een cursus voor nieuwe vrijwilligers. Voor informatie of aanmelding als vrijwilliger, maar ook voor gezinnen die ondersteuning willen: Thea Staffhorst, (06) 22976506, Will Schippers, (06) 12998606 of Yunio (0900) 9864, info@yunio.nl

Coördinator Thea Staffhorst is een van de vertrouwde gezochten bij Yunio Home Start. Foto: Josée Gruwel