Impressie asbestsanering van een  boerderijdak in het  buitengebied. Foto: PR
Impressie asbestsanering van een boerderijdak in het buitengebied. Foto: PR

Pilottraject Abesttrein Halle-Heide in gang gezet

"Proeftraject om asbest seriematig te saneren."

ZELHEM – In navolging van de Oude IJsselstreek gaat nu ook in gemeente Bronckhorst de Asbesttrein van start. Inwoners van Halle-Heide kunnen deelnemen aan een pilotproject, bedoeld voor eigenaars van vooral grotere asbestdaken. Het achterliggende idee is seriematig op verschillende locaties bij elkaar in de buurt in een kort tijdsbestek die daken te saneren. Mogelijk in combinatie met plaatsing van zonnepanelen. Maandag 21 maart was er in 't Wolfershuus Susebeek een voorlichtingsavond.

Door Reinier Kroesen

Per 2024 geldt een totaalverbod op asbest dakbekleding, naar schatting gaat het landelijk om 120 miljoen vierkante meter, waarvan zeven in de Achterhoek. De Asbesttrein is opgezet door LNAGRO (adviesspecialist buitengebied) en Synprofect (adviesbureau duurzaam organiseren), AB Oost voert de saneringen uit. Voor de infoavond schreef de gemeente 108 adressen aan, van 33 huishoudingen kwam een afvaardiging naar Zelhem. Anton Legeland van LNAGRO gaf daar om te beginnen uitleg over de werkwijze. "Het snel na elkaar uitvoeren van saneringen in dezelfde omgeving biedt financieel voordeel. Verder vragen wij gezamenlijk subsidies en vergunningen aan, maar bedingen ook kortingen bij leveranciers, zoals voor nieuwe dakbeplating. Er lopen twee subsidieregelingen. De rijksoverheid heeft de komende vier jaar 75 miljoen uitgetrokken en financiert 4,50 euro voor elke vierkante meter verwijderd asbest. Provincie Gelderland (goed voor één miljoen) biedt hetzelfde bedrag, maar wil er in ruil wel zonnepanelen voor terug."

Wouter Vossers van Synprofect zette vervolgens de aanwezigen aan het denken. "De organiserende partijen zijn al in 2012 gaan lobbyen naar onder meer Den Haag en de andere partijen. Als we het samen doen kunnen we met de juiste partijen de Asbesttrein opstarten." Hij deed een appèl op de aanwezigen: "(Groot)ouders willen het beste voor hun (klein)kinderen, laten we ze dan ook niet opzadelen met onze problemen. Mensen vinden het vaak zonde van het geld. Dat asbest ligt er toch al jaren? Besef wel: per jaar levert een dergelijk dak gemiddeld één tot drie kilo stof op. Panden met asbest worden mogelijk onverkoopbaar, nu al zijn er verzekeraars die in hun dekking (gevolg)schade niet meer vergoeden. Dit asbestinitiatief is genomen, ook u kunt instappen, voordat de trein op gang komt."

De eerste stap is een gratis keukentafelgesprek met passend advies, waarin ook eventuele sloop of herbestemming van opstallen wordt meegenomen. Daarna beslist de opdrachtgever al dan niet verder te gaan met het maken van een inventarisatierapport en de aanvraag van offertes. Tegen het einde van de avond werden vooral praktische vragen gesteld. Uit antwoorden bleek dat men dakvlakken onder de 35 vierkante meter zelf mag verwijderen. En het gaat alleen om asbest dat direct met de buitenlucht in contact komt. Het is geen probleem om in eigen beheer het nieuwe dak te plaatsen, of een schuur te slopen, alles is bespreekbaar. De bijeenkomst leverde 22 aanmeldingen op voor een oriënterend thuisgesprek.


Meer informatie: www.asbesttrein.nl


Annelies Spek van Kennis Centrum Utrecht geeft lezing in Doetinchem

DOETINCHEM - In het kader van de naderende NVA Autismeweek 2016 organiseert de stichting RondomAutisme diverse activiteiten, waaronder een lezing door Annelies Spek, hoofd van het Autisme Kennis Centrum in Utrecht. Daarnaast mag oprichter en coördinator van de Stichting RondomAutisme, Karin Rossel, zich na het succesvol afronden van haar studie nu officieel Autismetherapeut noemen.

Door Bernadet te Velthuis

In de week van 2 tot en met 9 april vindt de NVA Autismeweek 2016 plaats. In het kader van deze week organiseert de Stichting RondomAutisme op donderdag 7 april een thema-ochtend in het teken van 'Pubers met autisme' bij 't Brewinc in Doetinchem (inloop vanaf 9.45 uur). Tijdens deze ochtend krijgen belangstellenden een voorlichtingsfilm te zien, waar men na afloop de mogelijkheid heeft om met elkaar en de ervaringsdeskundigen van Stichting Rondom Autisme in gesprek te gaan. "Ook de lezing van Dr. Annelies Spek was bedoeld in het kader van de Autismeweek, maar natuurlijk was dit kopstuk al lang volgeboekt", lacht Karin Rossel om te verklaren waarom de lezing pas op 20 april plaatsvindt. Deze woensdagmiddag 20 april zal Dr. Annelies Spek, klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker gepromoveerd in Autisme bij volwassenen, tussen 14.00 en 16.30 uur een college geven over de nieuwste ontwikkelingen en meest recente inzichten op het gebied van autisme in De Gruitpoort in Doetinchem.. Na afloop is er volop gelegenheid tot vragen stellen. Voor kosten en aanmelden (verplicht), zie www.gruitpoort.nl. Mensen met een uitkering komen in aanmerking voor reductie, mail o.v.v. reductie.

Bij Stichting RondomAutisme kan men terecht voor ontmoeting, activiteiten, ondersteuning en advies door middel van vrij toegankelijke en kosteloze bijeenkomsten, mede dankzij de inzet van vrijwilligers. Mocht uit een activiteit of gesprek een specifieke hulpvraag naar voren komen, dan is Karin Rossel vanaf heden bevoegd als Autismetherapeut om hier structureel verdere hulp in te bieden. "Naast individuele, relatie- en gezinsondersteuning, ben ik nu gespecialiseerd in de behandeling van post traumatische stress bij mensen met autisme en binnenkort hoop ik officieel te starten met Praktijk Autisme en Gesprek", aldus Rossel. Daarnaast start de stichting in het voorjaarveen 'Pubergroep'. Ouders van pubers met autisme, kunnen zich opgeven voor deze via het emailadres.
Voor de vaste maandelijkse bijeenkomsten en overige informatie, kan men de website raadplegen.


info@rondomautisme.nl

www.rondomautisme.nl