Samen met boer Anton IJsseldijk kijken de kinderen vanaf het zolder naar de koeien in de stal en stellen vele vragen. Foto: Alice Rouwhorst
Samen met boer Anton IJsseldijk kijken de kinderen vanaf het zolder naar de koeien in de stal en stellen vele vragen. Foto: Alice Rouwhorst

Belevend leren in de praktijk

BRONCKHORST – Vele boeren in de omgeving hebben afgelopen week hun staldeuren open gezet voor kinderen van diverse basisscholen in de regio. Ze konden de boerderij met al hun zintuigen ervaren. Met eigen ogen zien waar de melk vandaan komt, dat is belevend leren in de praktijk in optima forma.

Door Alice Rouwhorst

Zo'n 930 kinderen van 34 groepen uit de gemeente Bronckhorst, Zutphen en Doetinchem kregen 's morgens bezoek in de klas van een boer of boerin die van alles vertelde over zijn of haar melkveebedrijf. Deze informatie riep bij de kinderen al een hele boel vragen op, zoals hoeveel melk geeft de koe en hoe oud kan een koe worden. Maar ook of de boer andere dieren heeft of hoe de hond heet.
Groep 5 van de Pannevogel in Steenderen kreeg bezoek van boer Anton IJsseldijk uit Steenderen. Na zijn bezoek aan school stapten de kinderen op de fiets richting zijn boerderij 't Holthuizen, waar 150 melkkoeien in de robotstal staan, in het zand liggen of in de rij staan om gemolken te worden. Boer Anton en medewerker Jan Willem leidden de kinderen rond in twee groepjes door de stal met kalfjes en het jong vee, in het totaal zo'n 70 stuks. Ze vertellen bij de melkrobot hoe de koe gemolken wordt en laten de koeltank zien waar de melk opgeslagen wordt voordat het naar de fabriek gaat. Ook hier hebben de kinderen veel vragen, die door Anton en Jan Willem duidelijk beantwoord worden. Na de rondleiding mogen de kinderen in kleinere groepjes hun kennis testen aan de hand van een vragenlijst waarmee ze het 'Boerderijbewijs' kunnen halen en ondertussen mogen ze rondlopen op het bedrijf. Anton en Jan Willem zijn in de buurt om al hun vragen te beantwoorden. De dag wordt afgesloten op zolder van de robotstal waar ze een pakje drinken en een stuk kaas aangeboden krijgen, waarvan de grondstof van deze producten wordt gefabriceerd door de herkauwende dames onder hen. Op de vraag wat ze het leukst vonden van de rondleiding op de boerderij antwoordden ze unaniem: "De kalfjes!"
LTO Bronckhorst e.o./Doetinchem organiseren elk jaar deze dag, omdat veel kinderen geen idee hebben wat er zich allemaal op een boerderij afspeelt. Ze leren dat melk, kaas, zuiveltoetjes en chocolademelk niet helemaal in de fabriek gemaakt worden, maar dat melk van de koeien op de boerderij de basis is van die producten.