Commissie Burgerinitiatief Aviko Vrieshuisaanpassing toog naar de Tweede Kamer

STEENDEREN/DEN HAAG - Dinsdag 16 februari overhandigde de commissie burgerinitiatief Aviko Vrieshuisaanpassing aan Tweede Kamervoorzitter mevrouw Arib en voorzitter Van Dekken van de vaste Kamercommissie Infrastructuur & Milieu, waar ook de Ruimtelijke Ordening onder valt, een petitie.

Paul Kok, Jaap Schwarz, Willem Bossenbroek en Herman Stapelbroek werden ontvangen in de Statenpassage, waar de Kamerleden luisterden naar de uitleg van de petitie door de commissievoorzitter. Deze vertelde uitvoerig over het plan van Aviko in Steenderen om een vrieshuis te bouwen. Het plan wordt ondersteund, maar wel een vrieshuis van maximaal vijftien meter hoogte ofwel voor een deel ondergronds.
Zij zien het huidige plan als landschappelijk gedrocht dat een negatieve uitstraling zal hebben van de Doesburgse IJsselbrug tot de nieuwe IJsselbrug onder Zutphen.

De vier brachten naar voren dat de burgers honderd totaal verschillende zienswijzen hebben ingediend bij de gemeente Bronckhorst en deze zijn van de tafel geveegd. "Onze leefomgeving, environment gaat naar de knoppen en kijk eens naar Steenderen en het schone Bronkhorst met potentiële Werelderfgoedwaarde. Deze smerige 35 meter hoge grijze doos in het landschap zal ons leven beheersen tot de sloop."

De vaste Kamercommissie was zeer geïnteresseerd in de twee meter brede ontwerpschets. De heer Houwers uit Winterswijk was aanvankelijk zeer gecharmeerd over de werkgelegenheid, tot de vergunningafgifte dat 75 man eruit moet. Evenzo drie Kamerleden welke in Boxmeer, Nijmegen en Apeldoorn wonen. Zo'n gedrocht pas niet in de Steenderense samenleving en gaat deze vooral geestelijk beheersen. Paul Kok meent dat de leefomgeving blijvende schade oploopt wil dit 35 meter hoog bouwwerk realiteit gaan worden. De Tweede Kamer heeft er vraagtekens bij en de Provinciale Staten raakt het nog meer.
"Wij zijn niet tegen, uitdrukkelijk niet tegen een vrieshuis. Wij zien graag dat Aviko een vrieshuis gaat bouwen, maar dan wel in harmonie met zijn omwonenden. Maximaal vijftien meter hoog boven het maaiveld met pracht decoratieve elementen omgeven. Wie weet een combinatie van meerdere mogelijkheden, want ga nu vijf tot tien meter de grond in. Dank u wel Tweede Kamerleden dat u onze noodroep wilde aanhoren en wij gingen te voet verder naar de Raad van State, waar Paul Kok zijn honderd pagina's uitgebreide Beroepschrift aangeboden heeft dat hij tevens mocht zenden in hoedanigheid van voorzitter van de Commissie Burgerinitiatief Aviko Vrieshuis Aanpassing.
De gemeente Bronckhorst wil dat de commissie gaat functioneren als een rechtspersoon en daar wordt nu aan gewerkt. Het startbestuur bestaat uit Paul Kok, voorzitter, Jaap Schwarz, secretaris/penningmeester, Fred Oostendorp; bestuurslid en Willem Sleijster. Er is één vacature.