Het voormalige gebouw van het Groene Kruis. Foto: Luuk Stam
Het voormalige gebouw van het Groene Kruis. Foto: Luuk Stam

Voor zorgbehoevende inwoners van Hengelo is er nog altijd Groene Kruis-geld

HENGELO - De verkoop van het voormalige gebouw van het Groene Kruis in Hengelo leverde begin deze eeuw een forse som geld op. Vanaf 2006 ging een stichting dat geld beheren. Die stichting bestaat nu tien jaar. En het grootste deel van het geld is er nog.

Door Luuk Stam

Toen Hengelo in de jaren vijftig een wijkgebouw en een wijkzuster nodig had, kregen inwoners van de gemeente de vraag om financieel bij te dragen. Dat gebeurde. Samen zorgden zij ervoor dat aan de Kastanjelaan een gebouw ten behoeve van de zorg kon verrijzen. Ook veel van de huidige dorpsbewoners zijn in dit gebouw ooit geprikt en gewogen. Maar op deze plek staan nu huizen. Het gebouw is verkocht. De opbrengst van die verkoop is in handen van de Stichting Het Groene Kruis Hengelo Gelderland.

"Dat geld is ooit door de gemeenschap van Hengelo bij elkaar gebracht", weet Jan Koning. Hij is voorzitter van de stichting die er zorg voor draagt dat dit geld niet in een algemene pot verdwijnt, maar ten goede komt aan inwoners van de voormalige gemeente Hengelo. En wel voor de gezondheidszorg in de breedste zin van het woord. Zo zorgde de stichting in 2009 voor een AED- apparaat in Varssel, heeft De Bleijke sinds 2013 een Jeu de Boulesbaan en zijn er jaarlijks donaties voor de Stichting Hulpdienst, de ouderendag en het zwembad.
Mensen kunnen via de website van het Groene Kruis een aanvraag doen wanneer zij geld nodig hebben. "Het moet gerelateerd zijn aan zorg", legt Koning uit. Samen met de andere bestuursleden bekijkt de voorzitter vervolgens de aanvragen. Vaak gaat het om gevallen waar de gemeente geen potje voor heeft. "Het zijn zaken die anders niet voor elkaar komen", geeft Koning aan. "Zo'n jeu de boulesbaan bij de Bleijke, daar maken de mensen enorm veel gebruik van. Maar die zou er zonder dit geld niet zijn geweest."

In totaal steunde de stichting de voorbije tien jaar op deze manier zo'n twintig projecten. Daarnaast zijn er enkele jaarlijkse donaties. Het meeste geld dat vrijkwam na de verkoop van het gebouw aan de Kastanjelaan is er echter nog. Het bedrag ligt door de rente zelfs hoger dan bij de start van de stichting tien jaar geleden. "Er komen te weinig aanvragen binnen", verklaart bestuurslid Lian Politiek. "We zouden graag willen dat meer mensen weten dat dit bestaat zodat ze als ze het nodig hebben ook gebruik kunnen maken van dit geld."
Het aantal goedkeurde aanvragen steeg de afgelopen jaren wel. "Dat komt ook door de goede contacten met het sociaal team van de gemeente", vertelt Politiek. "Dat sociaal team heeft goed in beeld waar zich problemen voordoen en waar een bijdrage van het Groene Kruis kan helpen." Ook een evenement als het Winters Pleinenfeest kreeg een bijdrage. "Dit is gemeenschapsgeld", verklaart voorzitter Koning. "En zo'n evenement is voor Hengelo van algemeen belang. Wij vinden het goed om dat te steunen."


www.groenekruishengelogld.nl