Kevin Norde (l) en Gertjan Brandenbarg keren veilig terug naar Nederland. Foto: PR
Kevin Norde (l) en Gertjan Brandenbarg keren veilig terug naar Nederland. Foto: PR

Oude Peugeot brengt Hengeloërs tot hoog
in de bergen

Auto op punt afgeschreven te worden

Hengelo - Kevin Norde en Gertjan Brandenbarg deden afgelopen week mee aan The Barrel Challenge. Samen met 67 andere auto's reden ze door onder andere Oostenrijk en Italië.

Door Luuk Stam

De auto stond vooraf eigenlijk al op het punt om afgeschreven te worden. Juist daarom wilden Kevin Norde (25) en Gertjan Brandenbarg (28) er nog één keer iets bijzonders mee doen. Ze zochten wat rond op internet en kwamen uit bij The Barrel Challenge, een tocht door Europa met auto's van voor het jaar 2000. Een week lang toeren, dat leek de jongens mooi! "En het was nog mooier dan dat we hadden verwacht", blikt Norde terug na zes dagen in de auto.

The Barrel Challenge begon vorige week maandag in het Groningse Stadskanaal. "We wisten van tevoren wel op welke plekken we gingen overnachten", vertelt Norde. De exacte route was vooraf echter onbekend. Onderweg waren er ook nog eens opdrachten om punten te verdienen. In teamverband. Daarbij was er flinke tegenstand, want waar Norde en Brandenbarg een tweetal vormden, waren er ook grotere teams. "Sommige teams zaten met vijf man in de auto", zegt Norde. In totaal deden er 200 mensen mee.

De deelnemers stopten onderweg voor de nacht in Kempten (Duitsland), Innsbruck (Oostenrijk), Selva di val Gardena (Italië), Millstatt (Oostenrijk) en het Duitse Garmisch Partenkirchen. Niet bepaald de meest voor de hand liggende plekken. Dat is precies de bedoeling van The Barrel Challenge. 'Je eindigt in dat ene plaatsje waar je waarschijnlijk nog nooit bent geweest', zo staat te lezen op de website.

"We kwamen onderweg ook echt fantastische weggetjes tegen", vertelt Norde. Daarbij zagen de Hengeloërs ook nog eens heel wat sneeuw. Toch wisten ze het zonder sneeuwkettingen te redden. Ook de bergachtige wegen in de Dolomieten wist de met Hengelose sponsoren beplakte Peugeot 309 te overleven. "Een dieseltje", verklaart Norde. "Het liep allemaal hartstikke goed. De afdalingen waren wel gevaarlijk. Vooral de stukken zonder vangrail."

Toch weten de mannen hun wagen veilig terug te sturen naar Nederland. Terug in Hengelo staat er zo'n 3000 kilometer op de teller. En dat binnen een week. Het smaakt voor Norde en Brandenbarg naar meer. "Er is ook een zomereditie van The Barrel Challenge", weet Norde. "Als de auto het tot die tijd volhoudt, dan willen we daar ook nog graag aan meedoen. Maar dat is dan echt het laatste eerbetoon!"