Veel raadsleden, actievoerders en andere belangstellenden bijeen in Zaal Haas voor het debat over de thuiszorg in Bronckhorst.
Veel raadsleden, actievoerders en andere belangstellenden bijeen in Zaal Haas voor het debat over de thuiszorg in Bronckhorst.

Actievoerders strijdbaar

Vervolg van voorpagina

HENGELO - De actievoerders waren zaterdagochtend erg strijdbaar en niet van plan weg te gaan. "We blijven tot er een oplossing is!"

FNV-woordvoerder Wim van der Hoorn legt uit: "TSN heeft al maanden geleden surseance van betaling aangevraagd. Er ligt nu een goed aanbod, dat naar de gemeenten is gebracht en die daar uiteindelijk 'ja' tegen moeten zeggen. Landelijk is iedereen blij: staatssecretaris Van Rijn, bewindvoerders, Buurtzorg en TSN. De overnamekandidaat neemt alle cliënten over en alle werknemers, één op één tegen de arbeidsvoorwaarden die ze hebben. Mooier kan niet. Decentraal moeten alle gemeentes nu zeggen: 'Ja, ik doe dat'."
Gesprekken werden er gevoerd met de verantwoordelijk wethouder Antoon Peppelman. "Hij gaf aan het te gaan onderzoeken", aldus Van der Hoorn. "Maar hij is ook bezig met Emile Thuiszorg, een concept dat werkt met studenten die worden uitgezonden naar gezinnen tegen laag tarief. Vanmorgen zei Peppelman dat volgende week in het college een besluit wordt genomen. Dat mag, daar ligt de besluitvorming, maar we willen weten hoe hij erin staat, want hij is verantwoordelijk wethouder en hij vindt ergens iets van. We willen het collegevoorstel weten. Hij zegt: 'Volgende week mogen jullie terugkomen'. Daar nemen we geen genoegen mee."

'Arbeidsvoorwaarden en CAO moeten gelijk blijven'
Thuiszorgmedewerkster Ingeborg Boskamp uit Hengelo is in het gemeentehuis aanwezig om de actie te ondersteunen. Zij werkte bij Sensire en is meegegaan naar TSN. Nu gaat de zorg naar de gemeente. "Ze mogen wat mij betreft ook met Markenheem of Zorgcompas in zee gaan, als het maar met dezelfde arbeidsvoorwaarden is en een goede CAO. Dat we gewoon fatsoenlijk betaald worden." Het gaat in de gemeente Bronckhorst om tachtig medewerkers en ruim tweehonderd cliënten. "We blijven in het gemeentehuis tot we antwoord krijgen, als het moet tot dinsdag. Ze zeggen wel: 'dinsdag gooien we het in de raad'. Ze weten het al twee weken, ze hebben ruim de tijd gehad."
Ingeborgs collega Lisette Steert uit Steenderen steunt de actie eveneens. "Peppelman legt niks uit, geeft geen duidelijkheid. Hij verschuilt zich achter de raad en dat het dinsdag wordt besloten. De cliënten zijn ook onrustig. Wat gaat er gebeuren, vragen de cliënten zich af. Ze hebben het al meegemaakt met Sensire en nu weer hetzelfde gedonder."
Die middag kwamen thuiszorgcollega's de groep in het gemeentehuis versterken. Die werkten die ochtend gewoon. "Het werk gaat gewoon door!" De actievoerders wilden net zolang blijven tot de wethouder iets zei over zijn persoonlijk standpunt en hoe hij dat in het college gaat inbrengen, als het moet tot dinsdag. "Ik weet wel een leukere plek om het weekend door te brengen", aldus Peppelman. "Hun standpunten zijn me helemaal duidelijk. Blijven heeft wat mij betreft geen zin." Zondagavond beëindigde de politie de bezetting.


Jos de Blok van Buurtzorg gaf aan wat zijn intenties waren. "Ik heb afgelopen weken met heel veel gemeenteraden, wethouders en mensen die hier mee bezig zijn, gesproken. Wat ik merk is dat er een paar scenario's zijn. Een is dat gemeenten het voorstel dat we hebben als iets zien waardoor je de voortdurende onzekerheid omzet naar een duurzame oplossing." Hij vindt dat telkens weer aanbesteden, het opsplitsen van allerlei activiteiten en verschillende potjes ter financiering, hebben geleid tot veel onrust en geldverspilling. "Er zijn gemeenten die zien dit als een mogelijkheid om dat te keren, om de inhoud van het vak meer centraal te stellen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren. Dan is er een groep gemeenten die probeert eromheen te draaien. Die gaan de bestaande organisaties vragen of die wel aan die voorwaarden willen voldoen, maar als het niet helemaal kan is het ook niet heel erg." Toch vindt hij het belangrijk om de gemeenten te houden aan een inspanningsverplichting. De Blok spreekt van een maatschappelijk probleem dat is ontstaan door jarenlang te focussen op de schoonmaak en niet op het ondersteunen van mensen. In de loop van de tijd kwamen er functies bij, vooral administratief. "Ik plaats het in een bredere context. Het is niet de bedoeling om een nieuw bedrijf te starten wat weer dezelfde problemen krijgt. Wij willen bijdragen aan een duurzame oplossing." Van belang zijn: te focussen op de inhoud van het werk en hoe wordt gezorgd voor ondersteuning volgens de wet, dat de arbeidsvoorwaarden dit mogelijk maken en er tijd is voor opleiding en training. "Wat mij tegenvalt in de reacties is dat de verantwoordelijkheid voor het oplossen van dit probleem niet overal voelbaar is."
Waarom Bronckhorst uitgekozen is voor deze actie, wordt door Erica Stinissen uitgelegd. "Wij hadden een gesprek met wethouder Peppelman en hij zei: 'Jullie zijn mijn studenten'. Daarmee gaf hij mij munitie om Bronckhorst uit te kiezen als onze volgende actie."
Op dit moment worden budgetten bij verschillende gemeenten ingezet voor innovatie en vernieuwing in de huishoudelijke zorg en om samenwerking tot stand te brengen. Jos de Blok heeft hierover de wethouder van Berkelland gesproken, deze is in overleg met Achterhoekse wethouders. "Een hoop gemeenten trekken niet alleen geld uit voor Stichting Familiehulp, maar stellen ook geld beschikbaar voor anderen om ook te gaan vernieuwen. De gemeente kan dat beslissen. Er zijn middelen, tweehonderd miljoen, nog van 2015 en 2016. Los dit voor de komende jaren duurzaam op."
Er kwamen ondanks de mooie woorden van de aanwezige raadsleden tijdens dit debat toch geen uitspraken. "Het enige wat jullie hadden hoeven doen is de wethouder houden aan jullie belangrijke afspraken in de raad", aldus Desiree Egberts.
Sarah Dobbe sluit af met dankwoorden voor de komst. "De dames hebben als laatste middel gekozen om het gemeentehuis te bezetten omdat ze al maanden in onzekerheid zitten en al maanden niet goed slapen. Daarom is het nu urgent." De actievoerders namen weer plaats in 'hun huiskamer'. In de gangen werd volop nagepraat over het debat. Opgemerkt werd dat er veel steun en betrokkenheid is van vooral de SP.