Waar het de actievoerders in de zorg in het gemeentehuis Bronckhorst om gaat. 
Foto's: Liesbeth Spaansen
Waar het de actievoerders in de zorg in het gemeentehuis Bronckhorst om gaat. Foto's: Liesbeth Spaansen

Drie dagen actie zorgmedewerksters

HENGELO – In het gemeentehuis van Bronckhorst zaten zaterdagochtend 20 februari nog steeds een groep strijdbare zorgmedewerksters bij elkaar. Ze hadden een goede nacht in 'hun huis' voor dit weekend vertellen ze, al was het wel wat kort. De slaapzakken werden uitgerold in de gangen en op de banken in de raadzaal. Zondagavond werd de bezetting beëindigd.

Het gemeentehuis van Bronckhorst was, als het aan de verontruste en boze actievoerende thuiszorgmedewerksters uit Bronckhorst lag, dit hele weekend hun thuis. Zij werden gesteund door collega's uit Winterswijk, Eibergen en Aalten, kregen koffie en thee, mochten gebruikmaken van toilet en douche en kregen zelfs beveiligers om over hen te waken. Ingeborg Boskamp vertelde dat ze vriendelijk te woord zijn gestaan, heel gastvrij.
Bezoek kwam er ook. Politieagenten aten gezellig mee, de SP-leider Emile Roemer had na een telefoontje van de FNV zijn agenda aangepast en kwam naar Bronckhorst. Boskamp: "Hij vertelde ons dat het een prima actie is natuurlijk. We hebben hem een zwartboek van de gemeente Bronckhorst aangeboden." In dat boek staan foto's met situaties waar het fout gaat in de zorg. "Hij steunt ons: 'vrouwvol' zei hij. We zijn al zo lang bezig, toen al met Sensire." Er worden door de SP regelmatig Kamervragen gesteld over de zorg. Zangeres Marga Bult, voorheen verpleegkundige, trad vrijdagavond op. Dit muzikale hart onder de riem werd zeer gewaardeerd. Peter de Vos, fractievoorzitter van de SP Gelderland, was eveneens vele uren aanwezig om alle dames van de thuiszorg te steunen.
Steenderense Jan Oonk, secretaris van de Zutphense Reuma patiëntenvereniging, kwam zaterdagochtend even een kijkje nemen en kreeg daarvoor een gemeend applaus. Hij vond de actie hartstikke goed, hij volgt de kwestie op de voet. Zelf was hij tevreden over de ingekochte huishoudelijke hulp die hij nodig had toen zijn vrouw een nieuwe heup kreeg. "Ik wens jullie veel succes."
De groep bleef strijdbaar, zeker toen bekend werd dat in de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon hun actie werd overgenomen en het gemeentehuis in Anna Paulowna werd bezet. Deze bezetting is beëindigd door de politie, zo vertelt Sarah Dobbe, woordvoerder van de FNV. "Schandalig dat ze dat hebben gedaan. Er worden al Kamervragen over gesteld en ook wij gaan daar juridisch naar kijken. Het kan niet zo zijn dat je nergens gehoord wordt."
Het gaat de zorgmedewerksters niet alleen om de zienswijze van wethouder Peppelman, zo blijkt. "Het moet wel binnen de wet passen", aldus Dobbe. "Wij zeggen koppeltjes in stand houden, arbeidsvoorwaarden behouden, dat staat gewoon in de WMO en de CAO. Dat is toch niet zo ingewikkeld? Houd je aan de wet wet-houder!" Binnen de wet zijn nog duizend scenario's mogelijk, wordt gesteld.
Zondag bleef wederom een groep in het gemeentehuis. Die dag kregen zij bezoek van verschillende cliënten, maar ook Henk Krol en Henk van Gerven, René Shuman, Ben Kramer en de 3JS. Helaas kwam de politie 's avonds niet voor de koffie maar om het gemeentehuis te ontruimen. Twee FNV woordvoerders en een thuiszorgmedewerkster werden gearresteerd.


Debat met zorgmedewerksters,
raadsleden en belangstellenden

Wethouder Peppelman grote afwezige

HENGELO - Zaterdagmiddag 20 februari kwamen raadsleden van alle partijen en andere belangstellenden naar het gemeentehuis van Bronckhorst om met de zorgmedewerksters en FNV woordvoerders in debat te gaan. Geopend werd met een presentatie over de juridische aspecten van zorg. Deze heeft de raad overigens al eerder vastgesteld.

Standpunten
In Zaal Haas legde FNV woordvoerder Sarah Dobbe kort uit waarom de actie vanaf vrijdagochtend in het gemeentehuis van Bronckhorst werd gehouden: zorgmedewerksters willen een punt maken en een oplossing vragen voor hun werk in de zorg, nu thuiszorgorganisatie TSN op omvallen staat. De actievoerders stellen dat de gemeente Bronckhorst, net als een aantal andere gemeenten, er niet duidelijk voor wil kiezen om de wet na te leven. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (CAO VVT) staan de voorwaarden bij overname opgetekend.
"Deze gemeente kiest ervoor dit niet uit te spreken", benadrukt Dobbe. Deze feiten, gecombineerd met 'schimmige concepten' met inzet van studenten, hebben ertoe geleid dat de bezetting voortduurde. Dobbe zegt verder dat de oplossing van Stichting Familiehulp/Jos de Blok voldoet aan de wet en ten behoeve van cliënten en zorgmedewerkers is.

Juridische feiten
Desiree Egberts legde de juridisch vastgelegde regels uit: het college van b&w moet erop toezien dat de aanbieder het betrokken personeel overneemt, dat bestaande relaties tussen hulpverleners en cliënten, de 'koppels', blijven bestaan en de nieuwe werkgever dezelfde arbeidsvoorwaarden biedt als de oude werkgever. Het gaat om een inspanningsverplichting en niet iets vrijblijvends.
Voornoemde algemene uitgangspunten, zo gaven de raadsleden aan, werden eerder in de raad vastgesteld. Desiree Egberts is daar blij mee, maar benadrukte nogmaals dat de wethouder dit weigert dit toe te zeggen. "Dat is het probleem en daarom zitten wij hier!"
Juridisch adviseur mr. Kevin Wevers legde uit wat een inspanningsverplichting inhoudt. "Gemeente, als er een aanbesteder wint, moet je faciliteren, moet je ervoor zorgen en erop toezien dat de gesprekken gaan plaatsvinden over overname personeel, arbeidsvoorwaarden en naleven CAO." Wevers weet niet wat achter de schermen gebeurt, maar geeft aan dat het gaat om een toezegging op dat wat wettelijk verplicht is en dat een actieve houding wordt verwacht.

Wachten op uitspraak
De raadsleden spraken zich ook niet expliciet uit over het te nemen besluit en verwezen eveneens naar de vergadering van dinsdag 23 februari. Zij gaven aan dat de wethouder zich moet houden aan wat eerder is afgesproken in de raad en binnen de door de raad vastgelegde kaders. Zij zal controleren of de wethouder zijn werk gedaan heeft volgens de opdracht. Dat de thuiszorgmedewerkers voor hun rechten opkomen wordt gerespecteerd, maar het wordt voorbarig geacht om nu al te veronderstellen dat het niet goed geregeld zal worden. "Vindt u het niet raar dat de wethouder niet gewoon even zegt: 'Oké, dit heeft de raad besloten. Twee eisen, wij respecteren dat. Dames, het wordt voor jullie goed geregeld.' Dan zijn wij weg", benadrukt Egberts.

Een van de raadsleden vraagt zich af, waar die onrust vandaan komt, dat zij nu in actie zijn gekomen. En inderdaad kwam in gesprekken van TSN medewerkers met de wethouder naar voren dat hij aangaf dat de zorg te duur was.
Erica Stinissen van Thuiszorg Achterhoek sprak namens het actieteam. "Er wordt niet naar ons geluisterd. Het plan van Jos de Blok wordt gebruikt om om ons heen te gaan. Wat wij willen is: zorg dat volgende aanbieder ons overneemt met behoud van rechten en dat wij naar onze eigen cliënten kunnen gaan en of dat bij Keesje is of bij Bartje, maakt niet uit. Spreek uit dat u zich inspant om daar zorg voor te dragen en wij zijn hier met een half uur weg."

Jos de Blok van Buurtzorg (l.) en actieleider Erica Stinissen tijdens het debat in het gemeentehuis in Bronckhorst.