Chris, Coen, Miranda, Gerrit en Martijn: enkele van de vele muzikale Baakse Helden. Foto: Alice Rouwhorst
Chris, Coen, Miranda, Gerrit en Martijn: enkele van de vele muzikale Baakse Helden. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Alle registers open tijdens de Muzikale Helden

Ballads, blues, popsongs en stevige rock

BAAK – Dat er muzikaal talent in Baak en omstreken woont, bewezen de 39 muzikanten afgelopen zaterdag in zaal Herfkens. Daar vond de tweede editie plaats van de Muzikale Helden van Baak.

Door Alice Rouwhorst

In een uitverkochte zaal waar het oergezellig was, brachten de muzikanten, die in Baak wonen of op één of andere manier een binding hebben met het dorp in wisselende samenstelling diverse muzieknummers en -stijlen ten gehore. De avond werd geopend met een nummer van Anouk en afgesloten met de meezinger 'Bloed, zweet en tranen' van Hazes. Daartussen klonken 35 andere Engels- en Nederlandstalige nummers. Van ballads, blues en popsongs tot stevige rock. Een enkel nummer werd klein gebracht met alleen akoestische gitaarbegeleiding. Bij andere nummers gingen juist alle registers open en was er naast drum, (bas)gitaren, toetsen en mondharmonica ook een blazerssessie met trompetten en saxofoon te horen en veel lichteffecten te zien. De toegift werd door alle muzikanten samen gegeven.

Derde editie Muzikale Helden zeker denkbaar

Professionaliteit in een gemoedelijke sfeer
De helden waren allen, jong en oud, muzikaal en sommigen zeker heldhaftig, omdat ze zonder enige eerdere podiumervaring het aandurfden voor een volle zaal te zingen en/of te spelen.
Aan dit muzikale avondje ging wel enige voorbereiding vooraf. Allereerst werden de nummers uitgezocht en daarna werden per nummer de muzikanten, zangers en zangeressen bepaald. Tijdens vier oefenmiddagen zijn alle nummers in een hele gemoedelijke sfeer gerepeteerd. Iedereen speelde naar zijn eigen muzikale kunnen.
Al deze verschillende niveaus tezamen zorgden voor een professionele sound. Ook al duurde het soms wel even voordat het volgende nummer kon worden ingezet, omdat alle muzikanten nog niet op het podium stonden of begon het nummer opnieuw maar dan in een ander ritme of toonhoogte. Dat deerde het publiek niet. Integendeel; dat was juist de charme van de avond waarvan genoten werd.

Derde editie in de (nabije) toekomst
Een derde editie Muzikale Helden van Baak is wat de organisatoren Chris ten Cate en Werner Willemsen betreft zeer zeker denkbaar. "Maar of dat volgend jaar zal zijn, staat niet per definitie vast. We moeten natuurlijk voldoende muzikanten hebben, die het samen met ons weer waar kunnen maken. Dit jaar was het al spannend of we het succes van vorig jaar konden evenaren. Ik denk, afgaande op de reactie van bezoekers, dat we daar wel in geslaagd zijn. In ieder geval wel in onze missie om een mooi feest in Baak neer te zetten. Het was een feest voor zowel de muzikanten op de bühne als voor het vele publiek in de zaal," zegt een tevreden Werner Willemsen.