Amber Arendsen uit Hengelo gaat als voorleeskampioen van Bibliotheek West-Achterhoek naar de volgende ronde. Foto: Josée Gruwel
Amber Arendsen uit Hengelo gaat als voorleeskampioen van Bibliotheek West-Achterhoek naar de volgende ronde. Foto: Josée Gruwel

"Als mensen het mooi vinden, is het leuk om te doen"

DOETINCHEM – In de bieb zinderde het zaterdag 30 januari, want de voorleeskampioenen van 22 basisscholen uit de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en Doesburg streden er. Twee van hen zouden uitgekozen worden voor de volgende ronde. Na intens overleg besliste de jury dat Chiara Poelman, van basisschool IJzevoorde, de winnaar was van de morgensessie en Amber Arendsen, van De Leer uit Hengelo, werd 's middags de gelukkige.

Door Josée Gruwel

Vol spanning zaten de jongens en meisjes op de voorste stoelen in de bovenzaal van 't Brewinc te popelen om voor te lezen. Ze wisten wanneer ze aan de beurt waren, namen op het moment suprême plaats op de gouden voorleesstoel met de blauw fluwelen bekleding, vertelden een korte intro, sloegen hun boek open en lazen vijf minuten zo mooi mogelijk voor. In die vijf minuten gaven ze een inkijk in de de wereld van hun (lievelings)boek en toonden ze hun voorleescapaciteiten. Allemaal probeerden ze hun publiek, bestaande uit familieleden, vriendjes en leerkrachten, mee te nemen in een wondere wereld.
De fragmenten die gekozen waren kwamen uit de meest uiteenlopende boeken, van schrijvers als Roald Dahl, Paul van Loon, Annie M.G. Schmidt, Corien Oranje, Mirjam Oldenhave tot Henk Hokke en Mary van der Valk.
De jury, onder voorzitterschap van Jacqueline Terwijn – specialist educatie van de bibliotheek West-Achterhoek –, lette onder andere op tempo van lezen, stemgebruik, verstaanbaarheid, overbrengen van emotie, het kunnen meevoeren van het publiek en de keuze van het fragment. Alle voorlezers kregen van de jury een positieve reactie, een oorkonde en een schrijverscadeautje. Met een tekst uit 'De juf is een heks' van Mirjam Mous won Chiara Poelman en Amber Arendsen floreerde met 'Helemaal Floor!' van Marjon Hoffman. Bij Chiara roemde de jury vooral het verhaal dat heel mooi past bij de leeftijd, het mooie eind van het fragment en de beeldende manier van vertellen. Bij Amber sprak de juryvoorzitter: "Zonder toneel te spelen kun je bij dit geinige verhaal mooie stemmen neerzetten en weet je emoties goed over te brengen."
Chiara werd door haar vriendin Bente getipt om voor te lezen uit 'De juf is een heks'. "Het is een grappig boek, een boek dat je zelf kunt lezen én waaruit je voor kunt lezen." Door in de klas voor te lezen, ontdekte ze dat haar publiek het ook leuk vond. "Als mensen het mooi vinden, is het leuk om te doen, dan kun je ze blij maken." Net als andere kandidaten, was ook Chiara best zenuwachtig toen ze op de voorleesstoel ging zitten. "Ik kreeg het helemaal warm daar, maar dat ging snel over." Als gouden tip onthoudt ze steeds dat je beter iets te langzaam dan te snel kunt lezen. "Omdat je al zenuwachtig bent, ga je al snel sneller. De tekst kun je oefenen, maar snelheid overkomt je. Daar moet je bij nadenken."

Amber kreeg 'Helemaal Floor!' ooit als cadeautje van de buren. "Ik vond het meteen een boek vol leuke en grappige verhalen." Ze las er heel vaak uit en las hardop voor haar vriendin Jade Wolsink, die de aanwijzing gaf om rustiger te lezen. Ook Amber was zaterdag zenuwachtig. "Maar na het omslaan van de eerste bladzijde werd het leuk." Na afloop is ze super blij. Jade is dat ook. "Tuurlijk ga ik mee naar de halve finale." Die is op 12 maart in het Barghse Huus in 's-Heerenberg. De winnaar hiervan gaat op 11 april naar het Posttheater in Arnhem om mee te dingen naar de titel provinciaal winnaar en op 25 mei wordt de nationale voorleeskampioen gekozen in de schouwburg in Amstelveen.