Rieks Eggens (links) en Frans Damen laten een tegengeluid horen. Foto: Luuk Stam
Rieks Eggens (links) en Frans Damen laten een tegengeluid horen. Foto: Luuk Stam

'Meerderheid Steenderen is niet tegen vrieshuis Aviko'

Vrees dat tegenstanders alle aandacht opeisen

Door Luuk Stam

STEENDEREN - De plannen van aardappelverwerker Aviko om een 35 meter hoog vrieshuis te bouwen, stuiten op weerstand. Maar volgens Rieks Eggens en Frans Damen is de meerderheid van de Steenderense bevolking helemaal niet tegen de komst van dat vrieshuis.

De Aviko heeft een vrieshuis nodig. En Steenderen heeft de Aviko nodig. Dat zeggen dorpsbewoners Rieks Eggens en Frans Damen. Als de Aviko de gewenste uitbreiding in Steenderen niet kan doen, dan zijn de mannen bang dat het bedrijf binnen niet al te lange tijd vertrekt. "Als dat gebeurt, dan wordt Steenderen een dood dorp", denkt Eggens. Hij en Damen zijn het dan ook niet eens met de felle tegenstanders van het vrieshuis. Dat geluid willen ze nu ook laten horen. "Want het dreigt een mediacircus te worden waarin de tegenstanders alle aandacht opeisen", vindt Eggens.
Deze dinsdag overhandigt Paul Kok een petitie met 127 handtekeningen tegen de komst van het vrieshuis aan de Tweede Kamer. Dat de tegenstanders daarmee volledig in hun recht staan, erkennen ook Eggens en Damen. Maar de twee ergeren zich aan het feit dat het in publicaties lijkt alsof Kok en zijn medestanders voor het hele dorp spreken. "Het is niet de mening van heel Steenderen", benadrukt Eggens. Sterker nog: volgens hem en Damen is de meerderheid van de dorpsbewoners helemaal niet tegen de uitbreiding van de Aviko.

'Steenderen wordt dood dorp, bij vertrek Aviko'

De twee zijn allebei lid van Steenderens Belang. Die belangenvereniging wil neutraal blijven. Eggens en Damen doen in dit geval op persoonlijke titel van zich spreken. Om zich heen hoorden de twee de onvrede over het geschetste beeld groeien. "Heel veel mensen zijn hier direct of indirect afhankelijk van het bedrijf", weten Eggens en Damen. Daarnaast levert de Aviko warmte aan het Integraal Kindcentrum, het zwembad en straks ook aan de sporthal.
Toch zijn ook deze twee inwoners van Steenderen niet blij dat er hier straks een 35 meter hoog bouwwerk in het landschap staat. "Niemand vindt dat leuk", zegt Frans Damen. Maar hij en Rieks Eggens beseffen dat er weinig andere mogelijkheden zijn. Opties om een lager - en dus qua oppervlakte groter - vrieshuis te bouwen of het geheel deels in te graven, bleken te duur. "Dan is het net als in een normaal huishouden", vinden de twee. "Je kunt van alles willen, maar als het tot je financiƫle ondergang leidt, dan kun je het beter niet doen."

Thuis bij Rieks Eggens gaat ondertussen de bel. Aan de deur staat een ondernemer uit het dorp. Hij komt naar aanleiding van een stuk in de regionale krant de complimenten overbrengen. "Eindelijk iemand die een tegengeluid laat horen", klinkt het. "Dit gebeurt op dit moment constant", vertelt Eggens als hij de huiskamer weer binnenloopt. "Mensen dachten eerst: als we het doodzwijgen, dan houdt het op. Maar dat stadium zijn we nu voorbij. Wij maken ons zorgen en we willen voorkomen dat een klein groepje het hele dorp meetrekt."