Filmzaal van de bibliotheek in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Filmzaal van de bibliotheek in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Eens per maand heeft Hengelo eigen filmzaal

HENGELO - De stichting Vrienden van de Bibliotheek organiseert van september tot en met april iedere maand een filmavond. Dat doen ze nu al voor het vijfde jaar. Een jubileum. Maar, zo zeggen de leden zelf: "Bijna niemand in Hengelo weet dat dit bestaat."

Door Luuk Stam

De lampen in de bibliotheek gaan uit. Het is muisstil. Twintig vrouwen zitten deze woensdagavond klaar voor de film Gluckauf, een Limburgs misdaaddrama dat vorig jaar al in bioscopen en filmhuizen draaide. Nu mag de film ook in een setting als deze worden getoond. Hier in de Hengelose bibliotheek vind je niet de kenmerkende rode bioscoopstoelen. Maar mede dankzij wat kussens is het op de simpele stoelen prima zitten. "Voor vijftigplussers is dit ideaal," vindt bezoekster Maria Kuijpers (72). "Hier kun je op de fiets naartoe."
Al voor het vijfde jaar op rij is die mogelijkheid er in Hengelo acht keer per jaar. De organisatie is in handen van de stichting Vrienden van de Bibliotheek. Steeds is er een ander soort film. Vanavond draait er een misdaaddrama. Voor volgende maand - op donderdag 31 maart - staat er met La Famille Bélier een komedie op het programma. Die laatste dag van maart wijkt af van het stramien. Doorgaans is er in de bibliotheek namelijk steeds in de derde week van de maand een film te zien, afwisselend op woensdag en donderdag.
Opvallend deze woensdagavond is het feit dat er alleen maar vrouwen zijn. "Er komen sporadisch ook wel mannen," vertelt Marieke Beerten. Zij is namens de gemeente Bronckhorst verantwoordelijk voor de bibliotheek. Beerten geeft toe dat er naar de filmavond vooral vrouwen komen. En die zijn vrijwel allemaal op leeftijd. Op de helft van de film is er pauze. Of dat nodig is bij een film van honderd minuten? "Je merkt dat mensen dat toch fijn vinden," verklaart Beerten. "Even de benen strekken, koffie drinken en een praatje maken."
Het maximumaantal van vijftig bezoekers haalde de filmavond de afgelopen jaren zelden. Het hoogtepunt was enkele jaren geleden de vertoning van de boekverfilming van Haar naam was Sarah. Toen moest de stichting vanwege de grote belangstelling zelfs meerdere avonden inplannen. Over het algemeen blijft het bij twintig tot dertig bezoekers per avond. "De opkomst is in feite slecht," vindt bezoekster Joke Bunt (71).
De aanwezigen vanavond zijn bijna allemaal lid van de stichting van Vrienden van de Bibliotheek. Naast een kleine jaarbijdrage betalen zij vier euro per filmavond. Niet-leden betalen zes euro. En die zijn absoluut welkom. Ook jongeren. "Zeker!", zegt Joke Bunt. "Hartstikke leuk." De film Gluckauf zit vol spannende scènes en is zeker geen film die enkel geschikt is voor vrouwen van boven de vijftig. "Het is bepaald geen komedie," stelt Maria Kuijpers terecht vast. Gelukkig voor haar is de film van volgende maand dat wel.


vriendenbibliotheekhengelo.nl