Tijn Spekkink (r) uit Toldijk en zijn Twentse studiegenoot Rens Moorman. Foto Luuk Stam
Tijn Spekkink (r) uit Toldijk en zijn Twentse studiegenoot Rens Moorman. Foto Luuk Stam

Nieuw platform voor Achterhoekse feestjes

HENGELO - Waar gaan we vanavond een biertje drinken? Met die vraag begon Tijn Spekkink (27) uit Toldijk samen met zijn Twentse studiegenoot Rens Moorman (22) het platform bierwatwaar.nl.

Door Luuk Stam

Van de kermis in Hengelo tot Reurpop en van de kermis in Keijenborg tot de Zwarte Cross. "Als ze willen, dan kunnen jongeren in de Achterhoek zich elk weekend enorm vermaken", stelt Tijn Spekkink. Zelf ging hij jarenlang heel wat feestjes af. Vaak was het zoeken naar waar en wanneer er wat te doen was. Toch lukte dat vrijwel altijd. Spekkink ergerde zich dan ook wanneer hij om zich heen hoorde dat er in de Achterhoek niets te beleven zou zijn. Om het tegendeel te bewijzen begon hij met een studiegenoot de website bierwatwaar.nl.
De naam was snel verzonnen. "Bier is toch altijd het hoofdingrediënt van een Achterhoeks feestje", verklaart Spekkink. Op de website brengen hij en Moorman sinds eind vorig jaar zoveel mogelijk Achterhoekse feestjes samen. Daarvoor speuren ze niet alleen zelf allerlei kanalen af, bezoekers kunnen ook evenementen aanmelden. Zo ontstaat een heuse feestagenda. "Het idee is dat we met z'n allen de website vullen", legt Spekkink uit.
Op dit moment is die website nog heel basaal. Het zijn enkel de aankondigingen met een plaatje of een poster en de data van de verschillende evenementen. Als het platform een succes wordt, willen de initiatiefnemers het platform uitbreiden. Spekkink speelt met het idee van een marktplaats van evenementen waarop mensen ook hun bevindingen kunnen plaatsen. Ook wordt het in de toekomst misschien mogelijk om je locatie door te geven en direct de feestjes in de buurt te vinden.
Een online agenda voor de Achterhoek bestaat al wel. "Alleen daar staan maar weinig interessante dingen voor jongeren op", weet Spekkink. "Daar kun je op vinden wanneer er een jammarkt of een wandeltocht is, maar niet wanneer er ergens een leuk feestje op de agenda staat. Daar bestond nog steeds niet één groot platform voor." Dat er behoefte is aan een dergelijk initiatief blijkt wel uit de bijna 600 likes die bierwatwaar.nl al op Facebook kreeg. Volgens Spekkink profiteren zowel de jongeren als de horeca van het nieuwe platform. "De mensen willen plannen, maar de horecabedrijven willen ook plannen", zegt de Toldijker. "En voor groepen is het ook wel eens mooi om naar een feest in een ander dorp te gaan."


Verrassing DBO Velswijk

VELSWIJK - De Dorps Belangen Organisatie (DBO) Velswijk komt op voor het belang van een goede leef- en woonomgeving van de inwoners van Velswijk/Wittebrink en wordt in zijn geheel gerund door vrijwilligers. Vrijdagavond 29 januari was de jaarlijkse vrijwilligersavond in het buurthuis D'n Draejer. Bij de aanvang van het programma stond het bestuur stil bij het vele werk dat door de vrijwilligers wordt gedaan. Vervolgens stond er een verrassing op het programma. Twee van de verenigingen die gebruik maken van D'n Draejer, waren uitgenodigd om de aanwezigen actief te laten meedoen in een workshop. De Malletband Stedelijke Muziekvereniging Doetinchem (SMD) had de marimba's, xylofoons, vibrafoons, klokkenspellen en pauken opgesteld en de vrijwilligers werden uitgenodigd om, samen met leden van de Malletband, muziek te maken. Dit werd een groot succes. De folkloristische dansgroep 'Wi'j eren 't Olde' nodigde de vrijwilligers uit om mee te dansen. Eerst werd de dans voorgedaan, waarna leden van de dansgroep met de vrijwilligers gingen oefenen om de dans onder de knie te krijgen. De vrijwilligers deden vol overgave mee aan de workshops en genoten van de gezellige avond.


De vrijwilligers zetten hun beste beentje voor. Foto: PR