Frans Willemsen met zijn wereldkampioen. Foto: Liesbeth Spaansen
Frans Willemsen met zijn wereldkampioen. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Wereldkampioen Frans Willemsen blikt alweer vooruit

KEIJENBORG – Frans Willemsen behaalde vorig jaar tijdens het wereldkampioenschap nog zilver en brons, maar dit jaar had hij de mooiste vogel in zijn klasse tijdens de 64e Confederation Ornithologique Mondiale (C.O.M.) Wereldkampioenschappen voor Zang en Siervogels. De kanarieman rood ivoor kreeg voor zijn bijzondere kleur de hoogste punten in het Portugese Porto. Van 21 t/m 24 januari werd de vogelshow gehouden.

Door Liesbeth Spaansen

Frans Willemsen vierde, samen met een aantal (bestuurs)leden van Vogelvereniging Exokan een feestje. "Dat doen we na het behalen van een kampioenschap altijd even, dan komen we bij elkaar," lacht hij. "Met allemaal mannen. De meeste vrouwen hebben niet zoveel interesse in het kweken van vogels. Wij hebben bij de vereniging maar drie vrouwen."

Frans deed met andere vogels mee aan de Nederlandse Kampioenschappen 5, 6 en 7 januari in Apeldoorn. Voor de Wereldkampioenschappen in Portugal, gehouden op 21 t/m 24 januari zijn de vogels dan al onderweg. "Europese hebben we niet."

De stambomen van de vogels worden nauwkeurig bijgehouden in de computer. Zo zijn de familielijnen mooi te zien. De wereldkampioen kanarie is een mannetje rood ivoor, laat Frans zien. Deze vogel werd op kleur beoordeeld en niet op bijvoorbeeld vorm. "Wij kijken alleen naar de kleur, dat komt door de voeding. Ze moeten ook niet zo groot zijn. " Voor Portugal koos hij vier vogels. "Dan maak ik vooraf al een keuze wat ik mee neem naar Apeldoorn en Portugal."

In Portugal zijn van de Nederlandse vogelkwekers zo'n twaalfhonderd vogels aanwezig, van de verschillende verenigingen. In totaal werden 30.000 vogels gekeurd door de vele keurmeesters. Al deze vogels in de verschillende categorieën stonden genoteerd in een lijvige catalogus.

Tijdens de wereldkampioenschappen was een groep van negen leden van de vogelvereniging in Portugal aanwezig. "Het was heel gezellig. We hebben aan onszelf gedacht, maar ook aan de vrouwen," lacht Frans weer. "We gaan één dag naar de vogels en één dag naar de stad Porto zelf. Toen zaten we om half vier op een terrasje."

De winnende vogel is een maand of negen oud en kan niet nog eens naar het wereldkampioenschap, wel naar de Nederlandse Kampioenschappen volgend jaar januari. Of dat ook gebeurt weet Frans nog niet. "Er zijn dan weer nieuwe vogels, die zet je bij elkaar en dan ga je afwegen. Als ze ouder worden, worden ze langer en groter en zijn ze niet zo strak meer als nu. Ze laten veren en pennen vallen."

Het wereldkampioenschap van volgend jaar staat al op de planning, in Spanje, kort bij Malaga.


Frans Willemsen met zijn wereldkampioen. Foto: Liesbeth Spaansen