Gezicht vanaf de Molenstraat in Bronkhorst op het vrieshuis met op de voorgrond de prachtige historische bebouwing van de Molenkolkweg. Foto: Liesbeth Spaansen
Gezicht vanaf de Molenstraat in Bronkhorst op het vrieshuis met op de voorgrond de prachtige historische bebouwing van de Molenkolkweg. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Schetsen geven grootte beoogde vrieshuis weer

Bij de afbeelding 'Gezicht op de kern van Steenderen vanaf Doesburg' is de afstand van tekenaar tot grote kerk ongeveer duizend meter en de afstand van deze kerk tot dit geplande Avikobouwwerk (in oranje) is ongeveer zeshonderd meter, derhalve rond 1600 meter in totaal. Voor de kerk de historische boerderij 'Winkel' en rechts het vierkante gebouw 'Het Breukink'. Achter de kleine kerk ter linker zijde het vrieshuis met hiervoor de reeds bestaande productie-eenheden van tien tot twaalf meter hoogte.

Het 'Gezicht vanaf de Molenstraat in Bronkhorst' laat de totale afstand zien van ongeveer duizend meter en vanaf de Molenkolkweg maar driehonderd tot vierhonderd meter. Vooraan de akker van de boerderij 'Vredegoor', rechts in blauw weergegeven de Molenkolk, een dertiende-eeuwse na een dijkdoorbraak van de IJssel bewaard gebleven natuurgebied, thans opgenomen in een landgoed. Hierachter duidelijk zwaarder aanwezig, immers kortere afstand dan de andere tekening, het 35 meter hoge vrieshuis. De Molenkolkweg is de meest waardevolle weg van het dorp Steenderen met veel monumentale bebouwing. De vet aangezette horizontale streep is de huidige hoogte van de Aviko gebouwen, variërend van tien tot twaalf meter hoogte. Daar de afstand van dit gebouw rond zeshonderd meter korter is, is er een enorme toename in hoogteperceptie en de zogenaamde muisgrijze twintig meter hoge kunststof isolatie-panelen tot de dakrand blijven tot de sloop uiterst beeldbepalend en storend aanwezig.


voor de omgeving, zo ook een financiële waarde en alstublieft voorkom ons inziens dit soort kaalslag. Laten we eerst maar eens dit beroeptraject bij de Raad van State afwachten alvorens de kettingzaag moet worden gestart.
Het uitvoerige dossier is door de vaste commissie Infrastructuur & Milieu van de Tweede Kamer behandeld en zij heeft ons op 21 januari 2016 bericht dat de brief betrokken wordt bij het algemeen overleg Ruimtelijke Ordening van 18 februari 2016. Wij zijn uitgenodigd deze vergadering bij te wonen en zijn bijzonder blij dat ook 'Den Haag' interesse toont aangaande onze leefomgeving en wij denken dan vooral de bescherming van deze prachtige leefomgeving aan de boorden van de Gelderse IJssel met zijn eveneens prachtige open landschapsstructuur.

Althans… wij hopen, want een dergelijk groot gebouw van pakweg tien Bijlmermeerflats achter elkaar geplakt met twaalf woonlagen boven elkaar past echt niet in ons mooie landschap. Let wel de schrikbarende inhoud van duizend ééngezinswoningen en thans zijn er nog Steendernaren, welke geen enkel besef hebben over de impact van het grootste gebouw in de Achterhoek, wie weet de gehele Provincie Gelderland?

Financiële ondersteuning …
Een ieder zal kunnen begrijpen dat de Cost voor de Baet uitgaat. Als commissie hebben wij grote kosten waaronder: Griffiekosten voor de Raad van State, Deskundigen ondersteuning, Advocatuur, Administratie met pakken papier, kleuren cartridges etcetera.
Over tijd praten we niet, want schrik niet, zes weken werk tot soms nachtelijke uren voor een dergelijk dossier is heel normaal. Tien uitvoerige hoofdstukken met name gericht op de Ruimtelijke Ordening en waar is het nu 'mis gegaan' met deze bestemmingsplanherziening, althans door de burgerlijke bril gezien.
Tot op heden draagt Paul Kok, voorzitter, nog privé de kosten, doch op deze pagina staat ook een advertentiebericht dat u een bijdrage kunt geven het werk van de commissie burgerinitiatief inzake Aviko vrieshuisaanpassing financieel te ondersteunen. Zo u ook eveneens meent dat wij zuinig moeten zijn voor onze leefomgeving in kilometers omtrek van de Aviko en er alles aan moeten doen de bouw van dit 35 meter hoog vrieshuisgedrocht te voorkomen, alstublieft sta ons financieel bij! Mogen wij u dan beleefd onze zojuist geopende bankrekening bij de Regiobank Steenderen aanbieden. Let wel: alle burgers welke bijdragen zullen wij periodiek financieel verantwoorden. Nadere informatie, telefoon (0575) 451444.

Wij danken u bij voorbaat voor uw bijdrage en vooral vertrouwen!

Commissie Burgerinitiatief Aviko
vrieshuisaanpassing