Gezicht op de kern van Steenderen vanaf Doesburg komende met het overheersende vrieshuis. Foto: Liesbeth Spaansen
Gezicht op de kern van Steenderen vanaf Doesburg komende met het overheersende vrieshuis. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Commissie burgerinitiatief Aviko Vrieshuis naar Tweede Kamer

STEENDEREN - Het zal een ieder bekend zijn, dat vele Bronckhorsters in Steenderen, De Covik, Bronkhorst, Baak en Toldijk, uiteraard ook gelijkgestemden in de andere kernen van de gemeente Bronckhorst, het plan van de Aviko om een 35 meter hoog mega vrieshuis te bouwen ter grootte van een Airbus A-380 hangar, het grootste passagiersvliegtuig ter wereld met nog tien meter vrije hoogte boven de staart over, verwerpelijk vinden.

De burger mocht vanaf de zijlijn toekijken en niet anders. Het is velen niet voor te stellen, maar we hebben het over een landschappelijk- en architectonisch gedrocht. Wij menen budgetarchitectuur en totaal niet inpasbaar! Mocht dit gebouwd gaan worden, dan zijn de prachtige vergezichten aan de beide IJsseloevers ernstig verstoord, verpest tot in de verre omtrek voor vele decennia en wel tot de sloop!
Onze gemeenteraad heeft de burger ernstig in de kou laten staan en wij hebben het gevoel dat het college van burgemeester en wethouders in vijftal voor de Aviko heeft geknield. De burger stond in dit gehele proces buitenspel en wij achten het van de gekke dat werkelijk alle honderd ingebrachte zienswijzen met pracht haalbare alternatieven van de tafel zijn geveegd.

Wij hebben ons gericht tot Provinciale Staten van Gelderland en wel drie keer en thans eveneens tot de voorzitter van de Tweede Kamer in Den Haag. Deze heeft ons uitgebreide dossier in het agendaoverleg van de vaste commissie Infrastructuur en Milieu behandeld en de Kamerleden geïnformeerd. Er is besloten de brief mee te nemen naar het algemeen overleg Ruimtelijke Ordening d.d. donderdag 18 februari 2016.

Vorige week maandag stonden wij perplex. De heer Van Dekken, voorzitter van deze Kamercommissie nodigt ons uit om een petitie te overhandigen op dinsdag 16 februari 2016 en wij krijgen tenminste vijftien minuten Kamerspreektijd. Wij zijn onthutst, maar dan wel van vreugde! Dank u wel dat wij aandacht mogen vragen voor onze leefomgeving, waar we zo zuinig op zijn. Binnen de gemeenteraad en de Provinciale commissievergadering RO kregen wij met moeite vijf minuten spreektijd en de CDA voorzitter van de gemeentelijke commissievergadering beknotte ons zelfs nog meer.

Van harte hebben we de uitnodiging aanvaard en het zal een drukke 16 februari worden, want het Beroepschrift van 127 burgerinitiatiefnemers zal deze dag overhandigd worden aan de griffier van de Raad van State, afdeling Bestuursrechtspraak in Den Haag. Een dossier van vele weken werk tot in de kleine uurtjes, maar we hopen dan ook gehoor te vinden bij de Raad van State. Onze laatste strohalm is 'Den Haag'!

Tot slot: Wanneer we Aviko's bouwterrein aan de oostzijde van de Dr. A. Ariënsstraat zien, staat het vol met rode paaltjes. Wij zeggen stop en er gaat voorlopig geen enkele boom tegen de vlakte! Wij willen Aviko nog steeds helpen, maar wel met een breed burgerlijk gedragen plan voor een vrieshuis van vijftien meter hoogte.

Bouwheren Merckens en Janssen Reinen van Aviko … kom rond de tafel zitten en laten we tot een oplossing komen, de koffie staat bijna klaar.

Paul Kok te Bronkhorst,
commissievoorzitter


Alarmbrief Aviko op de agenda van de Tweede Kamer der Staten Generaal

STEENDEREN - Het is een ieder bekend, dat de meerderheid van onze gemeenteraad 17 december 2015 het groene licht heeft gegeven inzake de verklaring van geen bedenkingen voor de 'inpassing' van het 35 meter hoge vrieshuis middels een nieuw bestemmingsplan. Voor stemden: CDA, VVD en PvdA en tegen stemden Gemeente Belangen Bronckhorst, D66 en GroenLinks. Rest ons thans het traject van de Provincie, de Tweede Kamer der Staten Generaal, onze volksvertegenwoordigers en de behandeling voor de Raad van State te Den Haag.

11 januari 2016 is een groot dossier van ons Burgerinitiatief naar de Provinciale Staten van Gelderland en de voorzitter en leden van de Tweede Kamer in Den Haag gegaan. Het betreft een Alarmbrief om tot een bijsturing te komen. 13 januari 2016 heeft voorzitter Paul Kok de commissie Ruimtelijke Ordening van de Provinciale Staten nog (voor de derde keer) ingesproken. Hier kwamen vooral de duurzaamheidaspecten aangaande het 35 meter hoge gebouw en het vijftien meter hoge burgeralternatief naar voren. Aan het einde van deze vergadering is CDA gedeputeerde energie J.J. van Dijk op milieuvragen teruggekomen. Statenleden Verheul en Van de Veer hadden uitstekende vragen met voorstellen.

Naar de Statenleden die door de gedeputeerde(n) zijn geïnformeerd blijkt dat Aviko geen interesse heeft in duurzame zaken als bijvoorbeeld een energiecentrale van 6000 PV zonnepanelen op haar dak. Zoals de gedeputeerde de vergadering toesprak cq plat gezegd volgens zijn eigen woorden… "Aviko heeft er gewoon geen zin in!" Dit tot drie keer toe. Voor ons is dit bijzonder teleurstellend, doch wij kunnen Aviko adviseren en daar blijft het bij. Deze materie komt uiteraard terug in het vervolgtraject.16 februari zal een uitgebreid dossier met ons Beroepschrift bij de Raad van State aangeboden worden. Eveneens verzoeken wij -indien noodzakelijk- de Raad van State tot het uitbrengen van voorlopige voorzieningen. Recent zijn er enige Aviko vergunningen aangevraagd ten aanzien van wegen- en in/uitrittenaanleg én het rooien van prachtige linden aan de Dr. A. Ariënsstraat. De bezwaren liggen reeds op het bureau van het college van B&W. De pracht bomenopstand aan deze straat (nog door de gemeente Steenderen enige decennia geleden aangeplant!) heeft een enorme ecologische waarde