De medewerkers van Hulphond en De Graafschap Dierenartsen. Foto: PR
De medewerkers van Hulphond en De Graafschap Dierenartsen. Foto: PR

Hulphond kiest De Graafschap Dierenartsen

Begeleiding van hulphonden

VORDEN - Per 1 januari 2016 zal De Graafschap Dierenartsen een groot gedeelte van de veterinaire begeleiding van de honden van Stichting Hulphond Nederland voor haar rekening gaan nemen. "Een bijzondere samenwerking, waar wij dan ook erg trots op zijn," aldus Harald Salomons, dierenarts van De Graafschap Dierenartsen te Vorden.

Hulphond Nederland, gevestigd in Herpen (Noord-Brabant) heeft ruim dertig jaar ervaring in het trainen en opleiden van hulphonden. Het is een kwalitatief hoogwaardige organisatie, die voor steeds meer ziektebeelden, gedragsstoornissen en leer- of andere soorten problematiek hulphonden faciliteert.

Eric Bouwer (algemeen directeur van Hulphond Nederland), heeft onlangs aan alle medewerkers van De Graafschap Dierenartsen een zeer interessante presentatie gegeven over onder andere de vier verschillende groepen hulphonden die er worden opgeleid.
Een ADL-hulphond, deze helpt iemand met een lichamelijke beperking bij Activiteiten in het Dagelijks Leven. Een Epilepsie-hulphond, (een signaleringshond) die erop wordt getraind zijn baas voortijdig te waarschuwen voor een aanval en hem of haar voor, tijdens en na deze aanval helpt. Een PTSS-hulphond, (een signaleringshond) met een speciale neus voor stress bij zijn baas, die wordt veroorzaakt door traumatische ervaringen (Post Traumatisch Stress Stoornis). Deze hulphond helpt veteranen en andere geüniformeerde beroepskrachten, zoals politiemensen, ambulancepersoneel en brandweerlieden.

Kortom, al deze honden zorgen er voor dat deze mensen weer een stuk zelfstandiger kunnen deelnemen aan de maatschappij. Een Therapie-hulphond. Deze honden worden ingezet, in samenwerking met diverse jeugdzorgcentra in Nederland, bij het coachen van jongeren. Deze jongeren hebben een ontwikkelingsachterstand of psychische stoornissen. Door mens en dier samen te laten oefenen, als onderdeel van een breder behandelplan, ervaart een jongere meer controle op het eigen gedrag. Jongeren met bijvoorbeeld hechtingsproblematiek, ADHD, autisme of depressie kunnen hierbij zeer gebaat zijn.

Voordat deze honden ingezet kunnen worden als hulphond, zullen ze een uitgebreid trainingstraject volgen. Dit begint al bij de puppy-gastgezinnen, waar ze gesocialiseerd worden en de basistraining zullen krijgen. Daarna worden zij intern verder opgeleid bij Hulphond Nederland in Herpen (NB), om de specifieke taken te leren.

De Graafschap Dierenartsen zal de veterinaire begeleiding van deze honden voor haar rekening nemen. Hieronder vallen ook de standaard screenings, zoals het röntgenen van de heupen, CT scan van de ellebogen en het testen van de ogen, zodat deze honden fit en gezond kunnen beginnen aan hun loopbaan als hulphond. Voor meer informatie over hulphonden kunt u terecht op de sites.


degraafschapdierenartsen.nl

www.hulphond.nl


Vier mille voor CliniClowns

ZELHEM - Via zus Marian mocht Liesbeth Oosterink van begin oktober tot en met 31 december bij Jumbo Hollak in Zelhem een statiegeldactie houden, waarbij de opbrengst bestemd was voor de Stichting CliniClowns. De actie werd een succes en leverde 431,40 euro aan donaties op, een bedrag dat door Bouke Hollak nog eens met 100 euro werd verhoogd. De statiegeldactie was een onderdeel van een serie activiteiten in verband met Liesbeth's sponsorloop, de marathon van New York, waarvoor ze in totaal meer dan 4.000 euro voor CliniClowns bij elkaar wist te lopen.